Az új F1-tulaj is megpróbálja betörni a nagy csapatokat

2016.12.18. 12:43

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media is megpróbálná valahogy átverni a csapatokon a költségplafon tervét, vagyis maximalizálnák a csapatok költségvetését, hogy ezzel is csökkentsék a szakadékot a nagy csapatok, mint a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes, illetve a kicsik, mint a Manor vagy a Suaber közti különbséget.

„Semmiféle logika nem indokolja a mostani rendszert, amiben teljesen kettészakadt a mezőny. Esélyt kellene hagyni a kicsiknek is” – idézte a The Telegraph gazdasági rovata a Liberty egyik magasrangú, neve elhallgatását kérő vezetőjét az ügyben.

Az amerikai tulajdonosnak nem lesz könnyű dolga, ha valóban költségplafont akar bevezetni, a hasonló tervek ugyanis rendre elbuktak a Forma-1-ben, pedig jó egy évtizede folyamatosan próbálkoznak a bevezetésével.

2009-ben 40 millió fontban maximalizálták volna a fejlesztésre fordítható keretet, ezt a Ferrari és Red Bull torpedózta meg, amikor közölték, hogy ha bevezetik, akkor ők kiszállnak az F1-ből. 2015-ben az F1 Stratégiai Csoportban található nagycsapatok vetették el az ötletet, ami szerintük megvalósíthatatlan. Azóta megpróbálták a motorfejlesztést 12 millió dollárban maximalizálni, de ezt a Ferrari vétózta meg.

A feladat nehézségével a Liberty is tisztában van, de bizakodóak. „A teljes kultúrát meg kell változtatnunk az F1-en belül. Most senki nem bízik senkiben.”