Megvan az F1 első pilótakölcsöne

2017.09.15. 13:26

Közleménycunami zúdult a Forma-1-re a két szingapúri szabadedzés között:

  • a McLaren közölte, hogy szakít a Hondával
  • a Renault közölte, hogy a McLarennek fog szállítani (a Toro Rosso helyett)
  • a Toro Rosso közölte, hogy Hondára vált (Renault-ról)
  • a Red Bull közölte, hogy kölcsönadja Carlos Sainz Jr.-t a Renault-nak

Minden 2018-tól érvényes, és már rég lehetett tudni az összeset, ami új, az Sainz kölcsöne. Vagyis hogy csak a 2018-as szezonra ül át a Toro Rossóból a Renault-ba, egy év múlva megnézik, mi a helyzet, és ha úgy alakul, visszatérhet a Toro Rossóhoz, vagy akár az anyacsapat Red Bull Racinghez.

Nagyon szokatlan a Forma-1-ben, hogy valakit kölcsönadjanak, főleg, hogy nem pár futamra, hanem egy teljes szezonra teszik. És előrevetíti, amit a napokban írtunk a jövő évi pilótamozgásokról, azaz tényleg elszabauldhat a pokol. A Red Bullnál reális, hogy 2018 végén elveszíti jelenlegi pilótái közül Max Verstappent vagy Daniel Ricciardót vagy mindkettőt, és akkor szüksége lehet Sainzra.

Carlos Sainz Jr. autogramokat osztogat Szingapúrban
Carlos Sainz Jr. autogramokat osztogat Szingapúrban

Egy csavar lehet már idén is: előfordulhat, hogy Sainz már a következő, malajziai versenytől átül a Renault-ba, Jolyon Palmer helyére. Minden 2018-tól érvényes, mint fentebb írtuk, de a Renault-főnök Cyril Abiteboulnak van egy ilyen megjegyzése a közleményükben:

Meg kell köszönnünk a munkát Jolyonnak, amit az elmúlt két idényben végzett. Elkötelezett pilóta, a legjobbakat kívánjuk neki a további karrierjében.

Hét futam van még hátra a szezonból, az efféle búcsúzkodás kissé korainak tűnik, ne lepődjünk meg, ha két hét múlva újabb közlemények érkeznek a Renault-tól és az STR-től Sainzzal kapcsolatban.

Ha tényleg átülne már most, a Red Bull egyik növendéke, a 2016-os GP2-bajnok, Pierre Gasly vehetné át a helyét a Toro Rossónál.