Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Räikkönen nagyszerű volt, de sokat köszönhet Vettelnek?

2018.09.02. 08:12

Kimi Räikkönen idei első pole-ját ünnepelheti a Ferrari hazai pályáján, Monzában. 1:19.119-es köridejével nemcsak, hogy megdöntötte Juan Pablo Montoya 14 éves körrekordját, de ő lett a valaha volt leggyorsabb pilóta.

Montoya 2004-ben 262,242 km/h-s átlagsebességgel ment végig a monzai pályán, ami abszolút rekord volt: soha senki nem volt képes előtte ilyen tempóra egyetlen pályán sem. Egészen mostanáig:

räikkönen átlagsebessége 263,587 km/h volt. 

Ugyanakkor több helyen is elkezdték pedzegetni, hogy mindez nem sikerült volna az előtte haladó Sebastian Vettel és az ő szélárnyéka nélkül (Vettel legalábbis erre utalt, amikor megjegyezte: a Ferrarinál a pilóták futamonként váltogatják, ki ad szélárnyékot a másiknak). Hogy ez valójában így volt-e, azt legfeljebb a csapat tudja megerősíteni, mindenestre itt van pár érdekes GPS adat a finn és a német utolsó köréről:

  • a Curva Grandéban (az első sikán utáni hosszú balkanyar) Räikkönen 4 km/h-val,
  • az Ascariban 3 km/h-val (a 2. szektor végén), 
  • a Parabolicában (az utolsó kanyar) pedig 3 km/h-val volt gyorsabb Vettelnél.

Elképzelhető, hogy ez tudatos döntés volt a Ferrari és a német részéről: így akarhatták segíteni a finnt, hogy mindenképp Hamilton előtt végezzen. Räikkönen azonban mindenkit meglepett és akár Vettel segítségével, akár nélküle, de végül megszerezte az első rajtkockát.