Olivér
5 °C
8 °C

Räikkönen nagyszerű volt, de sokat köszönhet Vettelnek?

2018.09.02. 08:12

Kimi Räikkönen idei első pole-ját ünnepelheti a Ferrari hazai pályáján, Monzában. 1:19.119-es köridejével nemcsak, hogy megdöntötte Juan Pablo Montoya 14 éves körrekordját, de ő lett a valaha volt leggyorsabb pilóta.

Montoya 2004-ben 262,242 km/h-s átlagsebességgel ment végig a monzai pályán, ami abszolút rekord volt: soha senki nem volt képes előtte ilyen tempóra egyetlen pályán sem. Egészen mostanáig:

räikkönen átlagsebessége 263,587 km/h volt. 

Ugyanakkor több helyen is elkezdték pedzegetni, hogy mindez nem sikerült volna az előtte haladó Sebastian Vettel és az ő szélárnyéka nélkül (Vettel legalábbis erre utalt, amikor megjegyezte: a Ferrarinál a pilóták futamonként váltogatják, ki ad szélárnyékot a másiknak). Hogy ez valójában így volt-e, azt legfeljebb a csapat tudja megerősíteni, mindenestre itt van pár érdekes GPS adat a finn és a német utolsó köréről:

  • a Curva Grandéban (az első sikán utáni hosszú balkanyar) Räikkönen 4 km/h-val,
  • az Ascariban 3 km/h-val (a 2. szektor végén), 
  • a Parabolicában (az utolsó kanyar) pedig 3 km/h-val volt gyorsabb Vettelnél.

Elképzelhető, hogy ez tudatos döntés volt a Ferrari és a német részéről: így akarhatták segíteni a finnt, hogy mindenképp Hamilton előtt végezzen. Räikkönen azonban mindenkit meglepett és akár Vettel segítségével, akár nélküle, de végül megszerezte az első rajtkockát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?