Még évekig folytatódhat Max Verstappen elképesztő dominanciája az F1-ben

GettyImages-1724690260
2023.10.12. 16:24

Max Verstappen 26 éves korára háromszoros világbajnoknak mondhatja magát, ezzel beérte az örökranglistán többek közt Ayrton Sennát és Niki Laudát. Kérdés az, hogy tényleg akkora legenda-e, mint az előbb említett két versenyző volt a maguk idejében, vagy csak a szerencsének köszönhető az ő és a Red Bull közös sikere. 

1950 és 2023 között összesen 35 bajnokot avatott a Formula–1, köztük Damon Hill és a Rosberg apa-fia páros egy, a ma is rajtrácson lévő spanyol, Fernando Alonso két vb-címmel büszkélkedhet. Niki Laudához, Ayrton Sennához és Nelson Piquet-hez csatlakozott Max Verstappen háromszoros világbajnokként. A rekordot a német Michael Schumacher és a 38 évesen máig versenyző Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton tartja hét egyéni vb-címmel.

Ayrton Senna 1990-ben
Ayrton Senna 1990-ben
Fotó: Getty Images

A hollandon kívül csupán a két vb-rekorder, továbbá az ugyancsak Red Bull-lal négyszeres győztes Sebastian Vettel és az ötszörös világbajnok argentin Juan Manuel Fangio tudta zsinórban legalább háromszor megszerezni a világbajnoki címet. A triplázók közül viszont senki, kizárólag Verstappen volt erre képes.

Csupán Sebastian Vettel ért el idáig

Az F1-legenda Niki Lauda első vb-címét 26 évesen nyerte az akkoriban még 14 futamból álló szezonban, viszont 35 évesen tudta „csak” a harmadik elsőségét bezsebelni. Verstappen apósjelöltje, Nelson Piquet is harmincas éveiben jutott a csúcsra honfitársával, Ayrton Sennával egyetemben. A brit és német örökranglista-vezetőknek, Lewis Hamiltonnak és Michael Schumachernek a harmadik világbajnoki címükig 30, illetve 31 éves korukig kellett várniuk, 

egyedül a tavaly visszavonult német pilóta, Sebastian Vettel az – ugyancsak Red Bull-pilótaként –, aki túlszárnyalja Verstappen érdemeit.

Sebastian Vettel 26 éves korára már négyszeres világbajnok volt, de további világbajnoki cím nem jött össze neki, viszont erre a holland pilótának rendkívül nagy az esélye.

Wéber Gábor, az M4 Sport Formula–1-es kommentátora és szakértője lapunknak elmondta:

Max Verstappen 10 évig még biztosan jelen lesz az F1-ben, a következő két évben is komoly világbajnoki esélyes. Azonban a 2026-os idénytől kezdve új szabályok kerülnek bevezetésre, emiatt sok minden változhat a pályán is, de akkor is ott lehet a legjobbak között a holland pilóta. Ami a jövő évi autófejlesztést illeti: egyelőre a csapatok sem tudják, hogy az ellenfelek hogyan állnak a 2024-es újításokkal, de aki alatt idén jól mozog az autó, annál a következő idényekben sem lehet gond, és komoly visszaesés sem várható

– fejtette ki a szakértő. 

Egyre nagyobb a nyomás a versenyzőkön

Az F1 első 12 évében hat nagydíjtól kezdve 12 versenyhétvégéig bezáródó szezonokat is rendeztek, majd a Jackie Stewart–féle 1973-as idénytől egészen az ezredfordulóig hat évet kivéve mindig 16 futamos szezonokat tartottak. 2012-ben Vettel harmadik vb-címénél már a húsz futamot is elérte a nagydíjak száma egyazon évben, 2023-ban pedig már 23-ra emelkedett volna ez a szám – ha nem törlik el az Emilia-Romagna Nagydíjat – amely egy újabb rekord a száguldó cirkusz életében. Ez azonban a szakértők és egyes pilóták szerint is túl megterhelő és értelmetlen.

A holland versenyzőt a 2023-as szezon vége előtt öt futammal avatták világbajnokká, ennél korábban csak Michael Schumacher biztosította be világbajnoki címét még 2002-ben, akkoriban hat nagydíjjal a szezon vége előtt koronázták meg a német pilótát.

A 26 éves Max Verstappen nevéhez több olyan rekord is fűződik, amelyeket a legfiatabbként ért el: tesztelhetett F1-es autót, emellett minden idők legifjabb Formula-1 debütálója, futam élen állója, versenyen leggyorsabb kört futója, pontszerzője, dobogósa és futamgyőztese is egy személyben. Továbbá:

  • legtöbb futamgyőzelem egy szezonban,
  • legtöbb dobogós hely egy szezonban,
  • sorozatban aratott legtöbb futamgyőzelem egy szezonban.

(Borítókép: Getty Images)