A Ferrari a második szabadedzésen is remekelt

2023.11.17. 09:17
A nagy körítés ellenére nem kezdődött jól az újabb amerikai hétvége, ugyanis egy meglazult aknafedél miatt mindössze 21 percig tartott a Formula–1-es világbajnokság Las Vegas-i Nagydíjának helyi idő szerinti este fél kilences első szabadedzése, ahol Charles Leclerc lett az első. A második szabadedzés majd két és fél órás csúszással kezdődött, és szintén Ferrari-sikert hozott.

Az első gyakorláson még tíz perc sem telt el, amikor Leclerc csapattársának, Sainznak az autóján olyan sérüléseket okozott az aknafedél, amelyeken áthajtott, hogy kénytelen volt félreállni és már folytatni sem tudta az első gyakorlást. Ezt követően percekig állt a tréning, majd a versenyirányítás az edzés lefújása mellett döntött.
     

A Ferrari csapatfőnöke, Frederick Vasseur a Formula–1-ben elfogadhatatlannak nevezte a hibát, egyúttal jelezte, a 29 éves Carlos Sainz autója olyan súlyosan sérült, hogy a spanyol pilóta nem tud részt venni a második tréningen, amely végül nem igazolódott be és a második legjobb kört autózta a spanyol.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) később azt közölte, hogy a hiba miatt valamennyi aknafedelet ellenőrizni kell, ezért nem folytatódhatott a körözés a 6,2 kilométeres pályán, melyen ugyanakkor közép-európai idő szerint 9 órától indult volna a második szabadedzés. Azonban a pályahiba miatt több órás csúszás következett.

A nyitóedzést, amely érdemben tíz percig sem tartott, Leclerc mögött bőven lemaradva a két Haas: Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen végeztek.

Sainz aknára hajtott, majd rajtbüntetést kapott

A második gyakorláson – amelynek idejét az első edzésen történteket figyelembe véve 30 perccel meghosszabbították – Leclerc mögött csapattársa, Sainz végzett másodikként, ő azonban 

biztosan tíz hellyel hátrébb rajtol majd a vasárnapi futamon,

hiszen  versenyautóján ugyanis olyan elemeket kellett kicserélni, melyeknek pótlása rajtbüntetést von maga után. A bírók egyetértettek abban, hogy ez a csapat önhibáján kívül történt, azonban a szabályzat nem ad felhatalmazást más döntésre ilyen esetben. 

A tréninget Fernando Alonso, az Aston Martin kétszeres világbajnok spanyol versenyzője zárta a harmadik helyen, míg a harmadik vb-címét már korábban bebiztosító Max Verstappen (Red Bull) hatodik lett.

A program közép-európai idő szerint szombaton 5:30 órától folytatódik a harmadik szabadedzéssel, majd 9 órakor következik az időmérő. A futamra vasárnap 7 órakor kerül sor.

Annak ellenére, hogy a szervezők mindent megtettek azért, hogy a legkülönlegesebb és legcsillogóbb hétvége legyen a vegasi, egyelőre nem sült el jól. Többek között a háromszoros világbajnok, Max Verstappen is elmondta véleményét a show-ról:

Las Vegas egy százalék sport, 99 show. Én kihagynám ezeket a dolgokat. Csak állsz ott, és úgy nézel ki, mint egy bohóc. Nincs problémám az eseménnyel, csak egyszerűen ez nem nekem való. Szeretek Vegasban lenni, de nem annyira a versenyzés miatt.

(Index/MTI)

Eredmények (a formula1.com oldal alapján):

1. szabadedzés:

  • 1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:40.909 perc
  • 2. Nico Hülkenberg (német, Haas) 1:43.446
  • 3. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:44.261
  • 4. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:44.397
  • 5. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:45.365
  • 6. George Russell (brit, Mercedes) 1:45.497

2. szabadedzés:

  • 1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:35.265 perc
  • 2. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:35.782
  • 3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:35.793
  • 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:36.085
  • 5. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 1:36.129
  • 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36.183    

további program:

 szombat:

  • 3. szabadedzés 5:30
  • időmérő edzés 9:00

 vasárnap:

  • futam 7:00