Hatalmas Red Bull-fölényt hozott az év első Formula–1-es futama

2024.03.02. 17:37
Utcahossznyi győzelmet aratott a világbajnoki címvédő Max Verstappen, a Formula–1 rendhagyó idénynyitó, szombati Bahreini Nagydíján, ugyanis több mint húsz másodpercet vert mexikói csapattársára, Sergio Pérezre. A dobogóra még a Ferrari leköszönő pilótája, Carlos Sainz fért fel.

Nem megszokott módon – a ramadán miatt – már csütörtökön megtartották az első két szabadedzést. Előbbit meglepetésre az RB-s (korábbi nevén AlphaTauri) Daniel Ricciardo nyerte, utóbbit azonban a két Mercedes-pilóta, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és George Russell zárta az élen. Az időmérő előtti utolsó gyakorlás pedig a ferraris Carlos Sainz elsőségét hozta.

A pole-pozíciót végül karrierje során 33. alkalommal az energiaitalosok holland pilótája, Verstappen szerezte meg, mellőle sorozatban hatodszor Charles Leclerc indulhatott. A második soron Russell és Sainz osztozott, mögöttük pedig a Sergio Pérez–Fernando Alonso páros startolhatott. Hamilton bár bejutott a Q3-ba, csak a kilencedik rajtrácsot csípte el. A legcsalódottabb mégsem a brit, hanem az Alpine csapata lehetett, ugyanis pilótáik végeztek az utolsó két helyen, ami nem jó előjelekkel kecsegtetett a francia istálló számára.

Az 57 körös futam rajtját követően Leclerc próbálta meglepni Verstappent, de a holland tartani tudta a vezető pozícióját, végül a monacói járt pórul: Russell hamar átjutott rajta, és már a mercedeses autózott a második helyen, mögötte Pérez pedig helyet cserélt Sainzcal. A startolás legnagyobb győztese a kínai Csou Kuan-jü volt, aki négy pilótát is megelőzött, és a 13. helyre jött fel Kevin Magnussen mögé. A legnagyobb vesztes pedig a Haas-pilóta, Nico Hülkenberg volt, aki az ötödik sorból startolt, de az indulást követően feltorlódott a mezőny, és hátulról nekiment Lance Strollnak, aminek következtében az utolsó pozícióra esett vissza.

A 11. körben már tíz (!) másodperc volt Verstappen előnye az élen Russell előtt. Mögötte Pérez és Leclerc autózott, akinek tempójával csapattársa sem volt elégedett, így egy rövidebb csata után helyet cseréltek.

A 18. körben, utolsóként ment ki kerékcserére a holland, de akkora előnye volt már addigra, hogy simán az élre térhetett vissza (még egy nem túl gyors, 2,9 mp-es cserét követően is). Őt tisztes távolságból csapattársa követte, akit Russell megelőzése után már Sainz üldözött két és fél másodperces lemaradással. Az első tíz ekkor: Verstappen, Pérez, Sainz, Russell, Leclerc, Lando Norris, Oscar Piastri, Hamilton, Alonso, Csou

A nagydíj felénél a legnagyobb izgalmat Valtteri Bottas szerencsétlen kerékcseréje okozta: a bal első rakoncátlankodott, és végül 53 másodpercnyi kiállás után térhetett vissza a pályára, ezzel gyakorlatilag az ő versenye is véget ért. Csapattársában azonban még bízhatott, ugyanis a Stake Sauber-pilóta 14. helyen autózott, és igazán előkelő pozíciókba is került már a verseny folyamán. Verstappen ekkor 17 másodperccel autózott csapattársa előtt, aki jó tempót diktálva három és fél másodperccel a Ferrari spanyol versenyzője előtt menetelt. Őt Leclerc és Piastri követte komoly lemaradással. 

A futam utolsó etapján úgy tűnt: Leclerc magabiztosabb lett az autóban, és üldözőbe vette a fiatal Mercedes-versenyzőt, aki azonban nem adta olyan könnyen a negyedik pozíciót, de végül hosszú nyomás után sikerült hibára kényszeríteni Russellt. Így a két Red Bull mögött már a két Ferrari menetelt, őket követte: Russell, Norris, Hamilton, Piastri és a két Aston Martin pontszerző helyeken. 

Verstappen végül több mint húsz másodperccel csapattársa, Pérez előtt ért célba, a mexikóit pedig a két Ferrari, Sainz és Leclerc követte. Meglepetés végül sem a győzelmet, sem a pontszerző helyeket illetően nem született, ugyanis a legerősebbnek tartott csapatok, tehát a Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren és Aston Martin pilótái végeztek az első tízben. 

A közel-keleti ország pályáján a legtöbb győzelmet (5) Hamilton, a legutóbbit pedig Verstappen tudhatja magáénak.

Bahreini Nagydíj, Szahír (57 kör, 308,238 km, a pontszerzők):  

 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:31:44.742 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 22.457 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 25.110 mp h.
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 39.669 mp h.
 5. George Russell (brit, Mercedes) 46.788 mp h.
 6. Lando Norris (brit, McLaren) 48.458 mp h.
 7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 50.324 mp h.
 8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 56.082 mp h.
 9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:14.887 perc h.
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:33.216 p h.

leggyorsabb kör: 1:32.608 perc (Verstappen, 39. kör)

A vb-pontversenyek állása 1 futam után (még 23 van hátra):

versenyzők:

 1. Verstappen 25 pont
 2. Pérez 18
 3. Sainz 15
 4. Leclerc 12
 5. Russell 10
 6. Norris 8
 7. Hamilton 6
 8. Piastri 4
 9. Alonso 2
10. Stroll 1

csapatok:

 1. Red Bull 43 pont
 2. Ferrari 27
 3. Mercedes 16
 4. McLaren 12
 5. Aston Martin 3