2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Verstappen megállíthatatlan, Ausztriában is az élről indulhat

2024.06.29. 17:10
Úgy tűnik ez a hétvége is a Formula–1-es címvédő Max Verstappen számára kedvezően alakul, ugyanis a sprint pole-pozíció, és a rövid futam győzelem után a vasárnapi, Osztrák Nagydíj rajtsorrendjéről döntő időmérő edzést is megnyerte, így a holland a Red Bull Ringen negyedjére, pályafutása során pedig 40. alkalommal indulhat az élről. Mellőle a McLaren versenyzője, Lando Norris, a második sorból pedig a mercedeses George Russell, valamint a Ferrari leköszönő pilótája, Carlos Sainz startolhat.

Q1

Igazán szorosan alakult a Q1, az első 15 versenyző négy tizeden belüli időt autózott. A Ferrari kezdte a legmagabiztosabban az időmérőt, az utolsó körökre már ki sem jött az olasz istálló egyik versenyzője sem, Carlos Sainz pedig így is az élen zárt. A spanyol mögött Oscar Piastri és Max Verstappen körözte a legjobb időt. Kiesett viszont a két Williams, Alexander Albon és Logan Sargeant, valamint a Stake Sauber pilótái, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü, és az Aston Martinnal a napokban szerződést hosszabbított Lance Stroll is. 

Q2

A második etap nem hozott nagy meglepetést: Verstappen megjavítva (három lila szektorral) saját idejét az első, Sainz a második helyen zárt,az élmenőket a két Mercedes és a két McLaren követte. Ricciardo 16 ezredmásodperccel maradt le a továbbjutástól, de búcsúzott csapattársa, Cunoda Júki is, valamint a haasos Kevin Magnussen, Pierre Gasly és meglepetésre Fernando Alonso is, a kétszeres spanyol világbajnok így csak a 15. helyről startolhat vasárnap. 

Q3

Verstappen hamar az élre került, a holland legjobb idejét nem tudta a Q3 során senki megautózni. A további élmenő pozíciókért azonban ment a csata, leginkább a két McLaren-versnyző között: végül Oscar Piastri utolsó (második helyet érő) körét négykerekes pályaelhagyás miatt elvették, így csapattársa, Lando Norris örökölte meg helyét. A második sorból George Russell, valamint a Ferrari leköszönő pilótája, Carlos Sainz rajtolhat. 

A teljes rajtsorrend

  • 1. sor: Max Verstappen (holland, Red Bull), Lando Norris (brit, McLaren)
  • 2. sor: George Russell (brit, Mercedes), Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
  • 3. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes), Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  • 4. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren), Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
  • 5. sor: Nico Hülkenberg (német, Haas), Esteban Ocon (francia, Alpine)
  • 6. sor: Daniel Ricciardo (ausztrál, RB), Kevin Magnussen (dán, Haas)
  • 7. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine), Cunoda Juki (japán, RB)
  • 8. sor: Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin), Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
  • 9. sor: Lance Stroll (kanadai, Aston Martin), Valtteri Bottas (finn, Sauber)
  • 10. sor: Logan Sargeant (amerikai, Williams), Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)