2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

A semmiből elképesztő izgalom: Verstappen és Norris ütközött, Russell nyerte az Osztrák Nagydíjat

2024.06.30. 16:29
Nem várt fordulat következett hat körrel a 37. Formula–1-es Osztrák Nagydíj vége előtt, Lando Norris és Max Verstappen elképesztően kiélezett meccset vívott a győzelemért, aminek ütközés és a brit számára kiesés lett a vége, a mögöttük menetelő mercedeses, George Russell pedig nevető harmadikként megnyerte a futamot, és pályafutása második győzelmét aratta. A második Oscar Piastri, a harmadik pedig Carlos Sainz lett.

A pénteki és a szombati versenynap nem hozott meglepetést és izgalmakat sem, ugyanis mind a sprintidőmérőt, a rövid futamot, valamint a vasárnapi nagydíj rajtrácsáról döntő időmérőt a Red Bull címvédője és a szezon egyéni pontversenyét vezető Max Verstappen nyerte. Ahogy az elmúlt versenyeken megszokhattuk, a McLaren jelent nagy veszélyt az osztrák istállóra (vagyis inkább a holland versenyzőre), bár eddig Ausztriában nem sikerült meglepni Verstappent. 

A vasárnapi 71 körös futam rajtján nem történt változás, az élmenő Verstappen is könnyedén megtartotta a vezetést, mögötte George Russell támadta Lando Norrist, ám végül kettejük között sem történt helycsere. Egyedül Charles Leclerc járt pórul, nem is kicsit: első szárnya az Oscar Piastrival való koccanás után megsérült, így orrkúpot (és persze gumit) is cseréltek rögtön a futam elején, csupán a 19. helyre jött vissza – ezzel számára véget is ért a valódi verseny.

A pontot érő helyeken Verstappen, Norris, Russell, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Piastri, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon és Kevin Magnussen körözött. 

Igen hamar, már a 10. körben megkezdték a bokszkiállásokat a versenyzők: először Daniel Ricciardo és Magnussen, majd utóbbi csapattársa, és Fernando Alonso is kitért – az élmenők azonban még kivártak. A 18. körben Verstappen előnye már majdnem hat másodperc volt Norrisszal szemben, Russell pedig négy másodperccel követte honfitársát. 

A verseny során legközelebb ismét a bokszkiállás jelentette a legérdekesebb történést, a 22. körben Hamilton és Pérez (mindkettőt öt másodpercre büntették, előbbit a boksznál a záróvonalra hajtás, utóbbit ugyanott gyorshajtás miatt), majd Verstappen és Norris is kitért friss abroncsokért, átmenetileg Piastri vezette ekkor a mezőnyt. Az ausztrál vezető pozíciója azonban tartott sokáig – ő is kitért új szettért. Természetesen visszállt a rend, a McLaren- és a Red Bull-pilóta visszavette az első két helyet, Verstappen előnye pedig egyre csak nőtt. 

A verseny felénél a mezőny végén tanyázó Leclerc már harmadik abroncscseréjén volt túl, ekkor megtörtént az első nagyobb csata a futamon, természetesen a két Alpine között: Pierre Gaslyt megelőzte Ocon a négyes kanyarban, a csapattárs azonban visszavágott, a hatosban már újra ő volt előbb. A pontot érő helyeken ekkor Verstappen, Norris, Russell, Sainz, Hamilton, Piastri, Pérez, Hülkenberg, Magnussen és Ricciardo állt. Leclerc feljött a 11. pozícióba, őt követte a csatázó Alpine-duó. 

Nem várt izgalmakat hozott a verseny utolsó harmada

Aztán az 52. körben jött a nagy meglepetés: Verstappen bal hátsó kereke másodpercekig nem jött le, ráadásul utána meg kellett várnia, hogy Norris elmenjen mellette a bokszban, így Verstappen értékes másodperceket veszített. A hiba után Norris azonnal egy másodpercen, vagyis a holland DRS-zónáján belülre került. Nem is várt sokat a brit a támadással, a következő körben a hármas kanyarban be is szeretett volna bújni a Red Bull elé, Verstappen azonban hárította a támadást (egyelőre). Ugyanis Norris új, míg ő használt közepeseken menetelt. 

A következő 10 körben kétszer is sikerült Norrisnak túljutni Verstappenen, azonban mindkétszer kiterelte a hollandot, és visszaadta a pozíciót. Az utolsó hét körre maradt a döntés.

Néhány momentummal később ismét támadásba lendült a brit, el is találta Verstappen bal hátsó kereket, de nemcsak a holland, hanem Norris is defektet kapott. Russell átvette a vezetést, Piastri viszont vérszemet kapott, megelőzte Sainzot, és mehetett a győzelemért. Norris és Verstappen is a bokszutcába hajtott új gumikért, előbbi azonban már nem tért a pályára. Verstappen az ötödik helyre jött vissza, a győzelmi csatába azonban nem szólhatott már bele, a kérdés már csak az volt, hogy Russell vagy Piastri nyer. Az ausztrálnak sikerült faragnia a hátrányán, de nem tudta már Russellt beérni, ez pedig azt jelentette, hogy a brit

a 2022-es Brazil Nagydíjat követően megszerezte Formula–1-es pályafutása második futamgyőzelmét.

A második a McLaren versenyzője, Piastri, a harmadik a ferraris Sainz lett. A további pontot érő helyeket Hamilton, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Magnussen, Ricciardo és Gasly kaparintotta meg.  

A bírák végül Verstappent vélték hibásnak az ütközést követően, tíz másodperces büntetéssel sújtották.

A világbajnokság jövővhéten Silverstone-ban folytatódik.

Végeredmény, Osztrák Nagydíj, Barcelona (71 kör, 306,452 km, a pontszerzők)

  1. George Russell (brit, Mercedes) 1:24:22.798 óra
  2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1.906 másodperc hátrány
  3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 4.533 mp h.
  4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 23.142 mp h.
  5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 37.253 mp h.
  6. Nico Hülkenberg (német, Haas) 54.088 mp h.
  7. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 54.672 mp h.
  8. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:00.355 perc hátrány
  9. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 1:01.169 p h.
  10. Pierre Gasly (francia, Alpine)

leggyorsabb kör: 1:07.694 (Fernando Alonso spanyol, Aston Martin, 70. kör), pole pozíció: Verstappen