Véres elődöntő

2000.04.06. 20:07
Két halott és hat sebesült - ez az eredménye a török és az angol focirajongók szerda esti, isztambuli összecsapásának. Az UEFA kupa csütörtöki elődöntős mérkőzését mégsem halasztották el, így kettő-nullára győzött a Galatasaray a Leeds ellen.

A Galatasaray stadionját "Pokolnak" becézik
A verekedés Istambul központjában a Taksim téren kezdődött. Az összetűzés oka ismeretlen, egyes újságírók jelentései szerint ittas angol szurkolók egy tehergépkocsi vezetőjével gúnyolódtak. Christopher Loftus-t és Kevint Speight-t késsel halálosan megsebesítettek, egy harmadik Leeds rajongó kórházban küzd az életéért. További hét fanatikus, közülük egy török, került kórházba különböző szúrással, ütésnyommal tarkítva.

Angol-török rossz szomszédság

Az angol-török ,,barátság" nem új keletű. 1993-ban a Manchester United szurkolóinak gyűlt meg baja a Galatasaray szurkolókkal: több mint 200 megszállottat tartóztattak le, többüket nem engedték be a mérkőzésre. 1999 októberében a Chelsea játékosai hideg fogadtatásban részesültek.

A török rendőrség több utcai verekedőt letartóztatott, az Isztambulban lévő 500 angol rszurkoló rendőrők segítségével szeretnének a stadionra jutni. Többszáz angol szurkoló Angliában rekedt, biztonsági okokra hivatkozva mondták le az angol hivatalosságok az őket szállító repülőgép indulását.

Az UEFA a verekedés ellenére nem halasztja el a csütörtök esti mérkőzést. Peter Ridsale, a Leeds elnöke is egyetért az UEFA döntésével. Szerinte a másik két alternatíva - később játsszák le a mérkőzést, illetve a két csapat vonuljon vissza az UEFA kupáért vívott küzdelemből - elfogadhatatlan. Az incidenst Tony Blair angol miniszterelnök, és a londoni török követség is elítélte.

A Galatasaray szurkolói világszerte ismertek hevesvérűségükről. Az Ali Sami Yen stadiont a török szlengben egyszerűen pokolként becézgetik. Az angol fociszeretők nemcsak a mostani mérkőzéstől, hanem az angliai visszavágótól is félnek.  • Hírek
  • Lakáshitel