Judit
2 °C
7 °C

Véres elődöntő

2000.04.06. 20:07
Két halott és hat sebesült - ez az eredménye a török és az angol focirajongók szerda esti, isztambuli összecsapásának. Az UEFA kupa csütörtöki elődöntős mérkőzését mégsem halasztották el, így kettő-nullára győzött a Galatasaray a Leeds ellen.

A Galatasaray stadionját "Pokolnak" becézik
A verekedés Istambul központjában a Taksim téren kezdődött. Az összetűzés oka ismeretlen, egyes újságírók jelentései szerint ittas angol szurkolók egy tehergépkocsi vezetőjével gúnyolódtak. Christopher Loftus-t és Kevint Speight-t késsel halálosan megsebesítettek, egy harmadik Leeds rajongó kórházban küzd az életéért. További hét fanatikus, közülük egy török, került kórházba különböző szúrással, ütésnyommal tarkítva.

Angol-török rossz szomszédság

Az angol-török ,,barátság" nem új keletű. 1993-ban a Manchester United szurkolóinak gyűlt meg baja a Galatasaray szurkolókkal: több mint 200 megszállottat tartóztattak le, többüket nem engedték be a mérkőzésre. 1999 októberében a Chelsea játékosai hideg fogadtatásban részesültek.

A török rendőrség több utcai verekedőt letartóztatott, az Isztambulban lévő 500 angol rszurkoló rendőrők segítségével szeretnének a stadionra jutni. Többszáz angol szurkoló Angliában rekedt, biztonsági okokra hivatkozva mondták le az angol hivatalosságok az őket szállító repülőgép indulását.

Az UEFA a verekedés ellenére nem halasztja el a csütörtök esti mérkőzést. Peter Ridsale, a Leeds elnöke is egyetért az UEFA döntésével. Szerinte a másik két alternatíva - később játsszák le a mérkőzést, illetve a két csapat vonuljon vissza az UEFA kupáért vívott küzdelemből - elfogadhatatlan. Az incidenst Tony Blair angol miniszterelnök, és a londoni török követség is elítélte.

A Galatasaray szurkolói világszerte ismertek hevesvérűségükről. Az Ali Sami Yen stadiont a török szlengben egyszerűen pokolként becézgetik. Az angol fociszeretők nemcsak a mostani mérkőzéstől, hanem az angliai visszavágótól is félnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?