16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Bravúros Dunaferr-győzelem

2000.07.26. 22:05
Hatalmas bravúrt hajtott végre a Dunaferr együttese a Bajnokok Ligája elôselejtezôjében Splitben, ahol 2-0-ra legyôzte a horvát bajnok Hajdukot, így lélekben már készülhet a következô fordulóra, ahol vélhetôen a norvég Rosenborg lesz az ellenfele.

Az első félidő

A hetedik percben majd 25 ezer fanatikusan üvöltöző horvátban akadt benn a szó, amikor Tököli ordító helyzetben - nincs rá jobb szó - töketlenkedett, így odalett a vasgyáriak első lehetősége.

Jellemzô módon a helyzet a horvátokat paprikázta fel inkább, a 11. percben már negyedik szögletüket lőhették, és a magyar bajnok csak a szerencsének, Rabóczkynak, no meg a horvát vezetőknek köszönhette, hogy nem kapott gólt. (Utóbbiaknak főleg azért, mert eladták a teljes csatársort.)

Húsz perc eltetltével ismét a Dunaferr következett, de Tököli ezúttal valahol a határon hagyta góllövőcipôjét, és a legnagyobb ziccereket is elpuskázta. Ismét bebizonyosodott: ami hazai szinten elég, az nemzetközi porondon - még egy ilyen közepesnek is alig mondható ellenféllel szemben is - kevés. Tököli hazai tempóban vette át a labdákat, magyar ritmusban csinálta a cseleket, és NB I-es lövésekkel próbálkozott. Pedig, ha jobban figyel, már az első játékrészben eldönthette volna a továbbjutást. Nem így történt, sőt, ismét a horvátok következtek. Szerencsére nekik is megvolt a Tököliük Mate Bilic személyében, aki hasonló szerencsétlenkedésekkel kápráztatta el a nagyérdeműt, mint magyar kollégája.

A Hajduk játszott fölényben, de ez csak szögletekben mutatkozott meg, az újvárosiak jól romboltak, s ha kellett, Rabóczky is a helyén volt, így az első félidőben nem láthattak gólt a lelátón és a tévé elôtt ücsörgő szurkolók.

Az második félidő

A második félidőben visszahúzódott saját térfelére a Dunaferr, de a horvátok nem tudtak mit kezdeni hirtelen kialakult mezőnyfölényükkel: erőlködtek, erőlködtek, de minden különösebb elképzelés nélkül adogatták a labdát. Az 58. percben aztán váratlanul csoda történt: vezetést szerzetek az újvárosiak. Orosz fantasztikus labdával szöktette Tökölit, aki két védő közül kilépve elegáns mozdulattal, külsővel a kifutó kapus felett a hálóba emelt. Pár pillanatig döbbent csend telepedett a lelátóra, majd hirtelen felhangzott a vendégtábor "Újváros, Újváros!" rigmusa. Elkeseredett rohamokba kezdett a Hajduk, játékosai kétszer annyit birtokolták a labdát, mint magyar ellenfeleik, de a labdatartás nem ér gólt.

Ívelgetésekkel próbálkoztak a splitiek, de a vasgyári védelem Salamon vezérletével derekasan állta a rohamokat. A 63. percben már gólt kiáltott a stadion horvát része, de Pomper látványos ollózással az ötösön mentett, majd az ellentámadásból Zavadszky indulhatott. Remek labdát dobott ki a jobb szélre Tököli felé, a csatár azonban elhamarkodottan, laposan középre lőtt, így Pletikosa menteni tudott Orosz elől. Hat perccel később ismét Tököli okozott zavart a Hajduk kapuja előtt, de éles, rövidsarkos lövését ismét bravúrral hárította a hazai kapus. A hátralévő időben hol a labdát, hol egymást rugdosták a játékosok, egészen a 93. percig. Ekkor a csereként beállt Lengyel lépett ki a jobb oldalon, elfektette a kapust, lábat váltott, és a becsúszó védők felett a kapu bal oldalába emelt.

A játékvezető ezzel maga részéről befejezettnek tekintette az összecsapást, ami azt jelenti, hogy az újvárosiakak nagyon magyarul kell futballozniuk a visszavágón, hogy ne jussanak tovább.

Bajnokok Ligája selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Split, 25 ezer néző, vezette: Bolognino (olasz)
Hajduk Split: Pletikosa - Djuzelov, S. Bilic, Grdic - Bulac, Musa, Mise (Pirija 68.), Leko (Lalic 63.), Jazic - Bubalo (Bosnjak 48.), M. Bilic
Dunaferr: Rabóczki - Molnár, Salamon, Éger, Kiss Gy. - Zavadszky (Lengyel 84.), Bagoly, Pomper, Rósa - Orosz, Tököli (Nicsenko 89.)
Gólszerzők: Tököli (58.), Lengyel (94.)
Sárga lap: Mise (60.), S. Bilic (74.), Grdic (78.) illetve Orosz (42.), Bagoly (75.), Tököli (79.)


  • Hírek
  • Hírek