Szilárda
-4 °C
3 °C

Piros-FEHÉR-zöld iskola Kaunasban

2000.10.11. 23:59
Nehéz meccsnek ígérkezett a litvániai világbajnoki selejtező, örömfoci lett a vége. A magyar válogatott már az első félidőben kétgólos előnyhöz jutott. A második játékrész elején kiállítás miatt tíz főre fogyatkoztak a hazaiak, amely döntőnek bizonyult a találkozó kimenetele szempontjából. A mieink ezután fölénybe kerültek, és tetszés szerint lőtték a gólokat, főleg a háromszor is betaláló Fehér Miklós volt elemében. A hat egyes végeredmény, ahogy mondani szokás a ,,hazaiak számára volt hízelgő".
Zord körülmények fogadták a magyar válogatottat Litvániában. A kegyetlenül hideg északi időjárás a nézőket is elriasztotta. Az egyébként sem túlságosan nagy stadion kongott az ürességtől. Csupán néhány száz hazai és egy hatvanhét fős magyar szurkolói csoport jelenlétében kezdődött a mérkőzés a török Erdemir bíró sípszavára. A mieink az előzetesen megadott összeállításban futottak ki, míg a vendéglátók újonnan kinevezett kapitánya, Julius Kvedaras alaposan megkavarta a kártyáit, például visszakerült a csapatba a legismertebb litván labdarúgó, Ivanauskas.

Hová lettek Illés tizenegyesei?

Rég láttunk ilyet: a magyar válogatott ijedség nélküli, bátor támadójátékkal rukkolt ki! Rögtön a kezdés után átvettük az irányítást, sőt akár a vezetést is megszerezhettük volna. Az ötödik percben Fehér Miklóssal szabálytalankodtak a védők a tizenhatoson belül, a török bíró habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. Illés Béla bal oldali lövése az elvetődő Padimanskas lábáról a felső lécre majd onnan az alapvonalon túlra pattant. Még fel sem ocsúdhattunk, amikor ismét az MTK középpályása került helyzetbe. Jó helyzetben kapta a labdát, a kapust is elfektette, aki azonban elhúzta a lábát. Tizenegyes! De a bíró sípja ezúttal néma maradt, nagyvonalúan tovább-ot intett. A magyar játékosok joggal méltatlankodtak, de el kell ismerni, hogy reklamálás helyett inkább a megadott büntetőt kellett volna értékesíteni.

Illés javít: 1-0-ra vezetünk!

És ilyet sem láttunk mostanában! Egy magyar játékos, aki egy kihagyott és egy meg nem adott büntető után nem omlott össze! Sőt! A 25. percben Mátyus beadását Fehér elegánsan átlépte, Illés pedig a kapu közepébe lőtt! A mieinket szemmel láthatóan megnyugtatta az előny, nyugodtan, taktikusan játszottak.

Fehér Miklós góljával biztos vezetés a félidőben

A 36. percben növeltük előnyünket. Lisztes Krisztián beadása után Horváth és Fehér között pattogott a labda, amit végül Fehér Miklós combbal pattintott a hálóba. Ezzel az idegnyugtató találattal vonulhatott megérdemelt pihenőjére válogatottunk.

Radzius kiállítása mindent eldöntött

A második játékrész 16. percében a litvánok négyese, Radzius megkapta második sárga lapját is, és ezzel idő előtt mehetett zuhanyozni. Az eddig sem túl acélos litván csapat teljesen összezavarodott, egymás után több elemi hibát vétettek. Egy ilyen baki után Fehér Miklós lépett ki a védők közül, a kimozduló kapust is elfektette, és higgadtan lőtt a kapu bal alsó sarkába. Ezzel a góllal az egyébként is megroggyant sárga-zöldek padlóra kerültek. Már nem a mérkőzés kimenetele, csupán a gólkülönbség volt kérdéses.

Gólözön az utolsó félórában

A harmadik gólt követően a litvánok semmi ellenállát nem tanúsítottak. Illésék szerencsére felismerték a lehetőséget, és nem kegyelmeztek. Különösen a bragai légiós Fehér Miklós játszott nagy kedvvel, a 76. percben már harmadik gólját szerezte. A portugál bajnokikon nyújtott kiváló teljesítményét végre a válogatottba is átmentette a fiatal támadó! Csapatunk negyedik gólját az a Horváth Ferenc lőtte, aki az utolsó hat válogatott találkozóján hat gólt rúgott, amelyből három tétmérkőzésen született. Remekül játszott mindkét csatárunk, akár kétszámjegyűre is alakíthatták volna az eredményt.

Különösebben nem rontott ez örömünkön Buikus 72. percben szerzett szépítő gólja. A végeredményt Lisztes Krisztián állította be a Horváth Ferenc lerántásáért megítélt tizenegyesből.

Bizakodva várhatjuk a tavaszt

6-1-re nyertünk. Ilyen különbséggel - az európai középmezőnyhöz tartozó csapat ellen, idegenben - emberemlékezet óta nem nyert a válogatott. Örömünk felhőtlen, de ne feledjük, ez a litván válogatott mélyen tudása alatt szerepelt. Látszódott játékukon a grúzoktól elszenvedett vereség okozta sokk. A mieink ezt nagyszerű érzékkel felismerték, végig irányították a mérkőzést, és ami a legfontosabb, helyzeteiket ki is használták.

A magyar válogatott eredményes őszt zárt, két mérkőzésen szerzett négy pontjával továbbra is versenyben van a továbbjutást jelentő helyekért. Most néhány hónap pihenő következik, majd márciusban ismét a litvánokkal játszunk, de ezúttal Budapesten.

Jegyzőkönyv
Litvánia-Magyarország 1-6 (0-2)
Kaunas, 500 néző, V: Orhan Ezdemir (török)
Litvánia: Padimanskas - Skerla, Gleveckas, Kancelskis (Graziunas, 76.), Radzius - Morinas (Damilelicius, 87.), Semberas, Ivanauskas (Maciulevicius, 70.), Buitkus - Preiksaitis, Jankauskas
Magyarország: Király - Korsós, Sebők (Bodnár, 85.), Mátyus (Dombi, 74.)- Fehér Cs. (Juhár, 79.), Lisztes, Pető, Illés, Hamar - Horváth, Fehér M.
Gólszerzők: Buitkus (72.), illetve Illés (25.), Fehér M. (36., 63., 73.), Horváth (69.), Lisztes (85. perc, 11-esből)
Sárga lap: Radzius (5., 61.), Graziunas (85.), illetve Hamar (52.)
Kiállítva: Radzius (61.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!