Frigyes
18 °C
24 °C

Meglepetések Európa-szerte

2000.10.11. 23:36
A 2002-es világbajnokság selejtezőinek 3. fordulóját rendezték a kilenc európai csoportban. A magyar válogatott fölényes győzelmet aratott Kaunasban a meglehetősen gyenge képességű litvánok ellen. A többi mérkőzésen jó néhány meglepetés született, mint például az albánok győzelme Görögország felett, vagy az ukrán győzelem Norvégiában. Meglepetésnek számít továbbá a máltai-cseh, illetve a finn-angol döntetlen is.
Az első csoportban magabiztos győzelmet aratott Luxemburg felett Oroszország. A gólokat Buznikin, Hohlov és Tyitov szerezte. A csoport másik találkozója sokkal nagyobb izgalmakat hozott. Svájc - Türkylmaz találataival - már kétszer is vezetett Szlovéniában, ám mindkétszer - először Siljak, majd Acsimovics góljával - sikerült egyenlítenie a hazai csapatnak. A csoport élén az eddig százszázalékos, és gólt sem kapott oroszok állnak 6 ponttal, megelőzve a 3 meccsen 5 pontot gyűjtött szlovénokat.

A második csoportban két 2-0-s győzelem született. Írország könnyedén verte az észteket Kinsella és Dunne találataival. Sokkal nagyobb meglepetésnek számít, hogy a portugálok kétgólos győzelemmel térhettek haza Hollandiából. Conceicao és Pauleta góljaival már az első félidőben kialakult a végeredmény. Ezzel a hollandok csupán a negyedik helyen állnak. Első Portugália 7 ponttal, utánuk következik az egy meccsel többet játszott észtek 6 ponttal, harmadikok az írek.

Meglepetésre csak gólnélküli döntetlent értek el a csehek Máltán. A harmadik csoport további eredményei: Dánia-Bulgária - Sand és Berbatov góljaival - 1-1 és Izland-Észak-Írország 1-0. A csoportot a csehek vezetik 7 ponttal, megelőzve az 5-5 pontos dánokat és északíreket.

Mindössze egy gól esett a negyedik csoport három találkozóján. Köszönhetően annak, hogy gólnélküli döntetlen született a Moldova-Macedónia, illetve a Szlovákia-Svédország mérkőzésen. Hakan Sükür nevéhez fűzhető az egyetlen találat, melyet Bakuban szerzett a 72. percben. Ezzel Azerbajdzsán-Törökország 0-1. A csoport élén az egyaránt 7-7 pontos Törökország és Szlovákia áll.

Az ötödik csoport meglepetése, hogy az Ukránok Sevcsenko góljával győzelmet arattak Oslóban. A norvégok így - három mérkőzésen szerzett két pontjukkal - csak az ötödik helyen állnak, s egyre távolabb kerülnek a továbbjutástól. A további összecsapáson fehérorosz győzelem született az örmények felett, Lengyelországban pedig megosztoztak a pontokon. A csoportelső Lengyelország 7 ponttal, második helyen áll Ukrajna és Fehéroroszország 6-6 ponttal.

A hatodik csoportban mindössze egy találkozót játszottak, melyen békés döntetlen született Horvátország és Skócia között. Boksic illetve Gallagher találataival már a 24. percben kialakult a végeredmény. A csoport élén a skótok állnak, megelőzve az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott belgákat.

Sikerült az osztrákoknak kijavítania a legutóbbi selejtezők során elszenvedett 9-0-ás vereséget a spanyolokkal szemben, miután a hetedik csoport mai mérkőzésén 1-1-re végződött összecsapásuk. A csoport másik találkozóján Izrael két góllal bizonyult jobbnak Boszniánál. Az első helyen a spanyolok állnak 7 ponttal, másodikok az izraeliek 6, harmadikok az osztrákok 5 ponttal.

A nyolcadik csoportban - melyben szerepel a magyar válogatott is - született a legtöbb gól. Köszönhetően elsősorban Fehér Miklósnak, aki Kaunasban mesterhármast szerzett, s nagyban hozzájárult a magyarok kiütéses, 6-1-es győzelméhez. A másik találkozón Del Piero két értékesített büntetőjével, 2-0 arányban nyertek az olaszok a grúzok felett. A csoportot a 3 mérkőzésen 7 pontot szerzett olaszok vezetik, megelőzve a két találkozón négy pontot gyűjtött Bicskei-legénységet. A grúzok és a románok 3-3 pontot szereztek, míg a pofozógép szerepét betöltő litvánok pont nélkül tanyáznak az utolsó helyen.

Az utolsó csoportban születtek a legnagyobb meglepetések. Angliának mindössze gólnélküli döntetlenre futotta Finnországban, ezzel egy szerzett ponttal, ám rúgott gól nélkül az utolsó helyet foglalják el a kilencedik csoportban. A másik szenzáció, hogy a nem túl neves Albánia kétgólos győzelmet aratott Görögország felett. A csoportot a százszázalékos németek vezetik, megelőzve a finneket és az albánokat.

Eredmények
1. csoport:
Oroszország-Luxemburg 3-0 (1-0)
Gólszerző: Buznikin (19 .), Hohlov (57.), Tyitov (90.)
Szlovénia-Svájc 2-2 (1-1)
Gólszerzők: Siljak (44.), Acsimovics (78.) illetve Türkyilmaz (20., 66.)

2. csoport
Írország-Észtország 2-0 (1-0) Gólszerzők: Kinsella (25.), Dunne (50 .)
Hollandia-Portugália 0-2 (0-2) Gólszerzők: Conceicao (11.), Pauleta (44.)

3. csoport
Málta-Csehország 0-0 (0-0)
Dánia-Bulgária 1-1 (0-0) Gólszerzők: Sand (73.) illetve Berbatov (82.)
Izland-Észak-Írország 1-0

4. csoport
Azerbajdzsán-Törökoszág 0-1 (0-0) Gólszerző: Hakan Sükür 72.
Moldova-Macedónia 0-0 (0-0)
Szlovákia-Svédország 0-0 (0-0)

5. csoport
Fehéroroszország-Örményország 2-1 (2-0) Gólszerzők: Khacskevics (23.), Ringyuk (34.) illetve Khodjoyan (50.)
Norvégia-Ukrajna 0-1 (0-1) Gólszerző: Sevcsenko (49.)
Lengyelország-Wales 0-0

6. csoport
Horvátország-Skócia 1-1 Gólszerzők: Boksic (16.), illetve Gallacher (24.)

7. csoport
Izrael-Bosznia-Hercegovina 3-1 (1-1) Gólszerzők: Berkovic (12.), Abuksis (62.), Katan (76.) illetve Akrapovic (48.)
Ausztria-Spanyolország 1-1 (1-1) Gólszerzők: Herzog (21.) iletve Baraja (27.)

8. csoport
Litvánia-Magyarország 1-6 (0-2) Gólszerzők: Buitkus (71.) illetve Illés Béla (24.), Fehér Miklós (36., 62., 72.), Horváth Ferenc (66.), Lisztes Krisztián (84. 11-es)
Olaszország-Grúzia 2-0 (0-0) Gólszerző: Del Piero (47. 11-es, 86. 11-es)

9. csoport
Albánia-Görögország 2-0 (1-0) GólszerzőK: Bushi (50.), Fakaj (92.)
Finnország-Anglia 0-0