Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meglepetések Európa-szerte

2000.10.11. 23:36
A 2002-es világbajnokság selejtezőinek 3. fordulóját rendezték a kilenc európai csoportban. A magyar válogatott fölényes győzelmet aratott Kaunasban a meglehetősen gyenge képességű litvánok ellen. A többi mérkőzésen jó néhány meglepetés született, mint például az albánok győzelme Görögország felett, vagy az ukrán győzelem Norvégiában. Meglepetésnek számít továbbá a máltai-cseh, illetve a finn-angol döntetlen is.
Az első csoportban magabiztos győzelmet aratott Luxemburg felett Oroszország. A gólokat Buznikin, Hohlov és Tyitov szerezte. A csoport másik találkozója sokkal nagyobb izgalmakat hozott. Svájc - Türkylmaz találataival - már kétszer is vezetett Szlovéniában, ám mindkétszer - először Siljak, majd Acsimovics góljával - sikerült egyenlítenie a hazai csapatnak. A csoport élén az eddig százszázalékos, és gólt sem kapott oroszok állnak 6 ponttal, megelőzve a 3 meccsen 5 pontot gyűjtött szlovénokat.

A második csoportban két 2-0-s győzelem született. Írország könnyedén verte az észteket Kinsella és Dunne találataival. Sokkal nagyobb meglepetésnek számít, hogy a portugálok kétgólos győzelemmel térhettek haza Hollandiából. Conceicao és Pauleta góljaival már az első félidőben kialakult a végeredmény. Ezzel a hollandok csupán a negyedik helyen állnak. Első Portugália 7 ponttal, utánuk következik az egy meccsel többet játszott észtek 6 ponttal, harmadikok az írek.

Meglepetésre csak gólnélküli döntetlent értek el a csehek Máltán. A harmadik csoport további eredményei: Dánia-Bulgária - Sand és Berbatov góljaival - 1-1 és Izland-Észak-Írország 1-0. A csoportot a csehek vezetik 7 ponttal, megelőzve az 5-5 pontos dánokat és északíreket.

Mindössze egy gól esett a negyedik csoport három találkozóján. Köszönhetően annak, hogy gólnélküli döntetlen született a Moldova-Macedónia, illetve a Szlovákia-Svédország mérkőzésen. Hakan Sükür nevéhez fűzhető az egyetlen találat, melyet Bakuban szerzett a 72. percben. Ezzel Azerbajdzsán-Törökország 0-1. A csoport élén az egyaránt 7-7 pontos Törökország és Szlovákia áll.

Az ötödik csoport meglepetése, hogy az Ukránok Sevcsenko góljával győzelmet arattak Oslóban. A norvégok így - három mérkőzésen szerzett két pontjukkal - csak az ötödik helyen állnak, s egyre távolabb kerülnek a továbbjutástól. A további összecsapáson fehérorosz győzelem született az örmények felett, Lengyelországban pedig megosztoztak a pontokon. A csoportelső Lengyelország 7 ponttal, második helyen áll Ukrajna és Fehéroroszország 6-6 ponttal.

A hatodik csoportban mindössze egy találkozót játszottak, melyen békés döntetlen született Horvátország és Skócia között. Boksic illetve Gallagher találataival már a 24. percben kialakult a végeredmény. A csoport élén a skótok állnak, megelőzve az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott belgákat.

Sikerült az osztrákoknak kijavítania a legutóbbi selejtezők során elszenvedett 9-0-ás vereséget a spanyolokkal szemben, miután a hetedik csoport mai mérkőzésén 1-1-re végződött összecsapásuk. A csoport másik találkozóján Izrael két góllal bizonyult jobbnak Boszniánál. Az első helyen a spanyolok állnak 7 ponttal, másodikok az izraeliek 6, harmadikok az osztrákok 5 ponttal.

A nyolcadik csoportban - melyben szerepel a magyar válogatott is - született a legtöbb gól. Köszönhetően elsősorban Fehér Miklósnak, aki Kaunasban mesterhármast szerzett, s nagyban hozzájárult a magyarok kiütéses, 6-1-es győzelméhez. A másik találkozón Del Piero két értékesített büntetőjével, 2-0 arányban nyertek az olaszok a grúzok felett. A csoportot a 3 mérkőzésen 7 pontot szerzett olaszok vezetik, megelőzve a két találkozón négy pontot gyűjtött Bicskei-legénységet. A grúzok és a románok 3-3 pontot szereztek, míg a pofozógép szerepét betöltő litvánok pont nélkül tanyáznak az utolsó helyen.

Az utolsó csoportban születtek a legnagyobb meglepetések. Angliának mindössze gólnélküli döntetlenre futotta Finnországban, ezzel egy szerzett ponttal, ám rúgott gól nélkül az utolsó helyet foglalják el a kilencedik csoportban. A másik szenzáció, hogy a nem túl neves Albánia kétgólos győzelmet aratott Görögország felett. A csoportot a százszázalékos németek vezetik, megelőzve a finneket és az albánokat.

Eredmények
1. csoport:
Oroszország-Luxemburg 3-0 (1-0)
Gólszerző: Buznikin (19 .), Hohlov (57.), Tyitov (90.)
Szlovénia-Svájc 2-2 (1-1)
Gólszerzők: Siljak (44.), Acsimovics (78.) illetve Türkyilmaz (20., 66.)

2. csoport
Írország-Észtország 2-0 (1-0) Gólszerzők: Kinsella (25.), Dunne (50 .)
Hollandia-Portugália 0-2 (0-2) Gólszerzők: Conceicao (11.), Pauleta (44.)

3. csoport
Málta-Csehország 0-0 (0-0)
Dánia-Bulgária 1-1 (0-0) Gólszerzők: Sand (73.) illetve Berbatov (82.)
Izland-Észak-Írország 1-0

4. csoport
Azerbajdzsán-Törökoszág 0-1 (0-0) Gólszerző: Hakan Sükür 72.
Moldova-Macedónia 0-0 (0-0)
Szlovákia-Svédország 0-0 (0-0)

5. csoport
Fehéroroszország-Örményország 2-1 (2-0) Gólszerzők: Khacskevics (23.), Ringyuk (34.) illetve Khodjoyan (50.)
Norvégia-Ukrajna 0-1 (0-1) Gólszerző: Sevcsenko (49.)
Lengyelország-Wales 0-0

6. csoport
Horvátország-Skócia 1-1 Gólszerzők: Boksic (16.), illetve Gallacher (24.)

7. csoport
Izrael-Bosznia-Hercegovina 3-1 (1-1) Gólszerzők: Berkovic (12.), Abuksis (62.), Katan (76.) illetve Akrapovic (48.)
Ausztria-Spanyolország 1-1 (1-1) Gólszerzők: Herzog (21.) iletve Baraja (27.)

8. csoport
Litvánia-Magyarország 1-6 (0-2) Gólszerzők: Buitkus (71.) illetve Illés Béla (24.), Fehér Miklós (36., 62., 72.), Horváth Ferenc (66.), Lisztes Krisztián (84. 11-es)
Olaszország-Grúzia 2-0 (0-0) Gólszerző: Del Piero (47. 11-es, 86. 11-es)

9. csoport
Albánia-Görögország 2-0 (1-0) GólszerzőK: Bushi (50.), Fakaj (92.)
Finnország-Anglia 0-0