Árpád
-2 °C
3 °C

Tovább forog a mókuskerék

2000.10.30. 19:18
Még fel sem söpörték a takarítók a szétköpködött szotyi- és tökmaghéjat a Hungária körúton, ahol az MTK-Videoton mérkôzéssel véget ért az idei bajnokság elsô szakasza, s a szurkolók máris lázasan készülôdnek a hétvégi fordulóra, hiszen megkezdôdik a második felvonás a hazai pontvadászatban.
Néggyel ismét kevesebben lettek a legprofibbak (a kevésbé profik két csoportra osztva játszanak), tizenkét csapat küzd ezentúl a bajnoki címért.

Hajrá Foci!
Illetve ez a megfogalmazás jelentősen sántít, hiszen jó esetben négyen meccselgetnek majd az érmekért, míg nyolcan a kiesés elkerüléséért viaskodnak. Sokan állítják, azok a klubok jártak jól, melyek most köszöntek el az élvonaltól, lévén, nekik fél év múlva meg lesz az esélyük a visszakerülésre. A most haladékot nyertek - úgymint Kispest, Zalaegerszeg - ezerszer megbánják még, hogy nem az egyszerűbb módját választották, hogy jövő ősszel is tagjai legyenek az elitmezőnynek.

Az eddigi csendes játszadozást ugyanis várhatóan felváltja majd az előző szezonokból ismerős, magyaros bajnoki hangulat. Fordulónkénti kirúgott edzők, fizetésképtelen csapatok, juniorba száműzött helyi sztárocskák.

Az MTK az élről várja a folytatást
Legalábbis a csapatok nagy részénél. Még mindig vannak ugyanis békés szigetek a hazai futballban. Ilyen a Hungária körút vagy Tatabánya, ahol fanatikus emberek saját pénzüket szórakozzák el, s ezért követelnek is valamit. Nemhiába végzett az MTK és a Lombard a két csoport élén. Az egykori, a rendszerváltással csődbement bányászcsapat helyén az elmúlt évek sikercsapatát hozta létre Bíró Péter és az általa favorizált szakmai stáb, élén a Hollandiában megfelelő mennyiségű profizmust magába szippantó Kiprich Józseffel. A sokak által csak öregfiúk-együttesként aposztrofált Komárom megyeiek a szimpatikus feltörekvő kiscsapat titulust immáron végleg levetették magukról, hiszen az elkövetkező huszonkét forduló során a bajnoki cím egyik legnagyobb várományosaként léphetnek pályára. Legfőbb riválisuk az évek óta egyetlen nyugati profi mintákat követni próbáló gárda, az MTK lehet.

Várszegi Gábor magánklubja három éve védi a magyar mundér becsületét az európai porondon, idehaza azonban néhányszor megtréfálták már az - évelőknek egy pillanatig sem mondható - vetélytársak. Közülük a Dunaferr bajnoki címvédőként várhatja a következő szakaszt, de Egervári edző alakulata kissé belefáradt az állandó nyerésbe és sikerekbe, félő tehát, hogy pont a végére pukkad ki az acélvárosi csapat.

Az UTE szurkolótábora
Tisztes távolból figyelheti a "nagyok" csatározásait, három nagymúltú pesti klub: a Ferencváros, az Újpest és a Kispest. Közülük a Kispest talán fel sem lát olyan magaslatokba, ahol az élgárdák tanyáznak, bár Tornyi Barnabás, a piros-feketék mestere még mindig bízik magában - bár, ki, ha nem ô - és el sem tudja képzelni, hogy kiejtheti Puskás és Bozsik csapatát. Pedig a Honvéd évek óta csak az utolsó pillanatban biztosítja helyét az elitben(?), nagyon valószínű azonban, hogy idén nem lesz utolsó pillanat.

A jobb időket is megért zöldek
Más a helyzet a két örök riválisnál, a Fradinál és a "Dózsánál". Utóbbi társulat lassan, de biztosan halad kifelé a gödörből, míg elôbbi éppen az ellentétes utat járja be. A népligetiek állandó pénzzavarai, gyakori játékoscseréi lehetetlenné teszik a normális szakmai munkát - nagyobb gondjuk már csak akkor lenne, ha sikerülne együtt tartani a mostani játékosállományt. Az újpestieknél az anyagi bázis adott, de a játékosállomány nem éri el a bajnokesélyes gárdák színvonalát, így a violák hívei tovább várhatják a hetvenes évek sikersztorijának folytatását. Nem valószínű, hogy valós kiesési gondjai lesznek a Sopronnak és a Debrecennek, bár a mai magyar futball ilyen csodákra még képes, de ezen kluboknak megfelelő az anyagi bázisuk, és ez éppen elég a bennmaradáshoz.

Gondban lehet viszont a Gyôr és a Videoton, bár a Kispest nívótlanságát egyik gárda sem éri el. Nemúgy a Zalaegerszeg, mely Glázer Róbert személyében Tornyihoz hasonló megváltó-trénerrel bír - az ilyen titulushoz leginkább a bukott jelző szokott társulni.

Mindössze tizenkét csapat verseng tehát tovább az élvonalban, hogy a létszámszűkítés meghozza-e a remélt színvonaljavulást még kérdéses. A szurkolók mindenképpen jól jártak, hiszen egy évben csak tizenegyszer kell szidni hazai pályán a kedvenceket. Félő, még ez is sok(k) lesz...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?