Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Puhl pályafutását lefújta

2000.11.17. 19:01
A szerdai olasz-angol mérkőzéssel harminc éves, igen sikeres pályafutás végére tett pontot Puhl Sándor. A négyszer is a világ legjobbjának választott játékvezető, elérte a FIFA által előírt 45 éves korhatárt. Magyarországon már az őszi szezon elején, elbúcsúztatták egy Fradi-Haladás meccsel, míg utolsó külföldre szóló megbízatása a már említett itáliai derbi volt...
Az elmúlt harminc év alatt Puhl Sándor számára a játékvezetés jelentette a legtöbb hétvégi elfoglaltságot. És ha rajta múlna, jelentené még tovább is.

- Ha nincs ez a FIFA -szabály, meddig vezetett volna még mérkőzéseket?

- Nem tudom. A szabály ellen, és mellette is szólnak érvek. Ugyanis a foci egyre gyorsul, viszont sok játékvezető főleg negyven felett éri el azt a tapasztalatot, rutint, ami elengedhetetlenül szükséges a jó bíráskodáshoz. De ezen ugyanúgy kár vitatkozni, mint arról, hogy például miért csak ötvennel lehet menni a városban. Ez a szabály és kész.

- Akkor mostantól már nem is nevezhetjük játékvezető sporinak. Pontosan ezek után milyen titulust fog betölteni, milyen megszólítás jár önnek?

- Hűha! Hát azért nagyon nem szakadtam el a labdarúgástól. Jelenleg az MLSZ alelnöke, a Játékvezetői Bizottság elnöke, és a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke vagyok. Emellett civilben egy kereskedelmi KFT -t irányítok.

- Mit érzett, amikor lefújta az olasz-angolt, hiszen nem csak egy meccsnek vetett véget?

- Készültem rá. Biztos hiányozni fognak a meghívók és a meccsek hangulata, de azért a futball vérkeringésében maradok, és ez kicsit könnyebbé teszi a válást.

Tekintély = Cipőfűző
Egy visszavonulás margójára
Nehéz Puhl Sándorról olyat írni, ami nem közhelyszerű, hiszen azt a passzust már unalomig ismeri mindenki, hogy az utóbbi évtizedben egyedüli magyarként ő tartozott a világfutball élvonalába.
Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk érzékeltetésére: nemcsak egy játékvezető, egy jelenség is távozott. Mert azzá emelte a tekintélye, amit kivívott a pályán, a modora, a trükkjei, a fineszes gondolkodása. Ő partner volt a pályán, aki még attól sem riadt vissza, hogy megviccelje a labdarúgókat.
Történt, hogy Portugália hazai pályán játszott, és ilyenkor természetesen kötelező a győzelem legyen barátságos, vagy tétmérkőzés. Joao Pinto szédületesen gyorsasággal betört a tizenhatoson belülre, elesett.
Puhl továbbot intett.
Joao Pinto felpattant a gyepről, rohant feléje, dühös, kissé eldeformálódott arccal magyarázott, hevesen gesztikulált. A közönség is tombolt, hiszen a kedvenc sérelmét látva a közönség már csak olyan, hogy tombol. Puhl magához kérette. Joao Pinto tekintetében ott volt még a düh, de nem igazán értette, miért hívatja a játékvezető.
Puhl pedig csak ennyit mondott a sztárnak: kikötődött a cipőfűződ.
A portugál nézte csukáját, ám látva, hogy a cipőfűzői nem lógnak - elmosolyodott. Mit látott ebből a közönség?
Annyit, hogy fejet hajt a bálvány, aztán rámosolyog a bíróra, netán még meg is veregeti a vállát, mondván: jó poén volt...
Ezek az apró trükkök is hozzásegítették ahhoz, hogy a világ legjobbja legyen.

- Mivel tudta éveken keresztül megőrizni a tekintélyét?

- Úgy gondolom nem a szabálytalanság után, kell ,,keménynek" lenni, hanem megkell előzni a szabálytalanságot. A játékosok ingerküszöbe a meccs hevében igen magas, de mint tudjuk, ez többnyire csak 2-3 másodpercig tart. Egyébként is, amikor felveszem a játékvezetői mezt, onnantól én vagyok a hatalom a pályán, rajtam van a felelősség. De amint levettem, én is csak egy vagyok a játékosok közül. A Fradista Simon Tibivel például minden meccs után megbeszéltük a vitatott eseteket. A rendőr se mindig rendőr, csak ha felvette a ruháját. Onnantól kezdve ő a hatalom.

- Akár elmehetne pszichológusnak is ilyen okfejtéssel.

- Bárhogy döntök egy meccsen, valakiben mindig kérdés merül fel, hogy miért pont így és miért nem úgy. Ezeket kell tudnom kontrolálni.

- Ön négyszer lett a világ legjobb játékvezetője. Azt hogyan értékeli, hogy itthon mégis rengeteg irigye lett, ahelyett hogy támogatóinak száma nőtt volna.

- Igen ez sajnos magyar betegség. Nálunk még mindig az a legjellemzőbb, hogy ha megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is.

- Még azért is többen megszólták, hogy mindig büszkén beszélt arról, Ön egész Magyarországot képviseli.

- Igen sokan azt hitték, hogy ezt is csak nagyképűségből mondom. Pedig én komolyan mondtam, mert jó érzés volt látni a világ stadionjaiban a magyar zászlót. Akkor ott nekem az volt Magyarország.

- Ön hivatása révén szinte az egész világot bejárta. Hol élne a legszívesebben, ha választhatna?

- Valóban sok helyen megfordultam, de én egy igazi honvágyas típus vagyok. Akárhol jártam, egy hét után már hazavágyódtam. Úgyhogy akárhova mennék, valószínűleg visszajönnék.

A legfontosabb mérkőzések.
Valamennyit vezette: PUHL
1970. Ónod -Varbó Borsod megye II. osztály
1984. Vasas - Csepel az első NB I- es meccs
1988. Csehszlovákia - Norvégia első nemzetközi meccs
1992. Franciaország - Anglia Eb-csoportmeccs
1993. Dortmund - Juventus UEFA-kupa döntő
1994. Brazília - Olaszország VB-döntő, + 3 meccs a VB-n
1996. Anglia - Németország Eb elődöntő + 1 csoportmeccs
1997. Dortmund - Juventus BEK-döntő
1994-1997 a világ legjobb játékvezetője 4-szer.