Natália
1 °C
7 °C

Puhl pályafutását lefújta

2000.11.17. 19:01
A szerdai olasz-angol mérkőzéssel harminc éves, igen sikeres pályafutás végére tett pontot Puhl Sándor. A négyszer is a világ legjobbjának választott játékvezető, elérte a FIFA által előírt 45 éves korhatárt. Magyarországon már az őszi szezon elején, elbúcsúztatták egy Fradi-Haladás meccsel, míg utolsó külföldre szóló megbízatása a már említett itáliai derbi volt...
Az elmúlt harminc év alatt Puhl Sándor számára a játékvezetés jelentette a legtöbb hétvégi elfoglaltságot. És ha rajta múlna, jelentené még tovább is.

- Ha nincs ez a FIFA -szabály, meddig vezetett volna még mérkőzéseket?

- Nem tudom. A szabály ellen, és mellette is szólnak érvek. Ugyanis a foci egyre gyorsul, viszont sok játékvezető főleg negyven felett éri el azt a tapasztalatot, rutint, ami elengedhetetlenül szükséges a jó bíráskodáshoz. De ezen ugyanúgy kár vitatkozni, mint arról, hogy például miért csak ötvennel lehet menni a városban. Ez a szabály és kész.

- Akkor mostantól már nem is nevezhetjük játékvezető sporinak. Pontosan ezek után milyen titulust fog betölteni, milyen megszólítás jár önnek?

- Hűha! Hát azért nagyon nem szakadtam el a labdarúgástól. Jelenleg az MLSZ alelnöke, a Játékvezetői Bizottság elnöke, és a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke vagyok. Emellett civilben egy kereskedelmi KFT -t irányítok.

- Mit érzett, amikor lefújta az olasz-angolt, hiszen nem csak egy meccsnek vetett véget?

- Készültem rá. Biztos hiányozni fognak a meghívók és a meccsek hangulata, de azért a futball vérkeringésében maradok, és ez kicsit könnyebbé teszi a válást.

Tekintély = Cipőfűző
Egy visszavonulás margójára
Nehéz Puhl Sándorról olyat írni, ami nem közhelyszerű, hiszen azt a passzust már unalomig ismeri mindenki, hogy az utóbbi évtizedben egyedüli magyarként ő tartozott a világfutball élvonalába.
Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk érzékeltetésére: nemcsak egy játékvezető, egy jelenség is távozott. Mert azzá emelte a tekintélye, amit kivívott a pályán, a modora, a trükkjei, a fineszes gondolkodása. Ő partner volt a pályán, aki még attól sem riadt vissza, hogy megviccelje a labdarúgókat.
Történt, hogy Portugália hazai pályán játszott, és ilyenkor természetesen kötelező a győzelem legyen barátságos, vagy tétmérkőzés. Joao Pinto szédületesen gyorsasággal betört a tizenhatoson belülre, elesett.
Puhl továbbot intett.
Joao Pinto felpattant a gyepről, rohant feléje, dühös, kissé eldeformálódott arccal magyarázott, hevesen gesztikulált. A közönség is tombolt, hiszen a kedvenc sérelmét látva a közönség már csak olyan, hogy tombol. Puhl magához kérette. Joao Pinto tekintetében ott volt még a düh, de nem igazán értette, miért hívatja a játékvezető.
Puhl pedig csak ennyit mondott a sztárnak: kikötődött a cipőfűződ.
A portugál nézte csukáját, ám látva, hogy a cipőfűzői nem lógnak - elmosolyodott. Mit látott ebből a közönség?
Annyit, hogy fejet hajt a bálvány, aztán rámosolyog a bíróra, netán még meg is veregeti a vállát, mondván: jó poén volt...
Ezek az apró trükkök is hozzásegítették ahhoz, hogy a világ legjobbja legyen.

- Mivel tudta éveken keresztül megőrizni a tekintélyét?

- Úgy gondolom nem a szabálytalanság után, kell ,,keménynek" lenni, hanem megkell előzni a szabálytalanságot. A játékosok ingerküszöbe a meccs hevében igen magas, de mint tudjuk, ez többnyire csak 2-3 másodpercig tart. Egyébként is, amikor felveszem a játékvezetői mezt, onnantól én vagyok a hatalom a pályán, rajtam van a felelősség. De amint levettem, én is csak egy vagyok a játékosok közül. A Fradista Simon Tibivel például minden meccs után megbeszéltük a vitatott eseteket. A rendőr se mindig rendőr, csak ha felvette a ruháját. Onnantól kezdve ő a hatalom.

- Akár elmehetne pszichológusnak is ilyen okfejtéssel.

- Bárhogy döntök egy meccsen, valakiben mindig kérdés merül fel, hogy miért pont így és miért nem úgy. Ezeket kell tudnom kontrolálni.

- Ön négyszer lett a világ legjobb játékvezetője. Azt hogyan értékeli, hogy itthon mégis rengeteg irigye lett, ahelyett hogy támogatóinak száma nőtt volna.

- Igen ez sajnos magyar betegség. Nálunk még mindig az a legjellemzőbb, hogy ha megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is.

- Még azért is többen megszólták, hogy mindig büszkén beszélt arról, Ön egész Magyarországot képviseli.

- Igen sokan azt hitték, hogy ezt is csak nagyképűségből mondom. Pedig én komolyan mondtam, mert jó érzés volt látni a világ stadionjaiban a magyar zászlót. Akkor ott nekem az volt Magyarország.

- Ön hivatása révén szinte az egész világot bejárta. Hol élne a legszívesebben, ha választhatna?

- Valóban sok helyen megfordultam, de én egy igazi honvágyas típus vagyok. Akárhol jártam, egy hét után már hazavágyódtam. Úgyhogy akárhova mennék, valószínűleg visszajönnék.

A legfontosabb mérkőzések.
Valamennyit vezette: PUHL
1970. Ónod -Varbó Borsod megye II. osztály
1984. Vasas - Csepel az első NB I- es meccs
1988. Csehszlovákia - Norvégia első nemzetközi meccs
1992. Franciaország - Anglia Eb-csoportmeccs
1993. Dortmund - Juventus UEFA-kupa döntő
1994. Brazília - Olaszország VB-döntő, + 3 meccs a VB-n
1996. Anglia - Németország Eb elődöntő + 1 csoportmeccs
1997. Dortmund - Juventus BEK-döntő
1994-1997 a világ legjobb játékvezetője 4-szer.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?