Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Ausztria Svájccal pályázik a labdarúgó Eb-re

2001.02.27. 16:47
Véglegesen eldőlt, hogy Ausztria nem Magyarországgal, hanem Svájccal közösen pályázik a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére, miután a svájci kormány után az osztrák kabinet is támogatásáról biztosította a terveket. A két ország szövetsége is felvette a kapcsolatot, közös előkészítő bizottságot hoznak létre. Az UEFA 2003 tavaszán dönt a helyszínről.
Egy álommal ismét szegényebbek vagyunk: nem lesz Magyarországon labdarúgó Európa-bajnokság. Legalábbis 2008-ban biztosan nem, hiszen véglegesen eldőlt, amit már régóta sejtettünk, Ausztria Svájccal közösen kandidál a következő kontinensviadalra. Egyedül pedig aligha van esélyünk elnyerni a nagy torna rendezési jogát, mivel nem rendelkezünk sem a rendezési jog elnyeréséhez kellő sportdiplomáciai befolyással, a sem a lebonyolításhoz szükséges infrastruktúrával.

Búcsú a rendezéstől

Beppo Mauhart
Mint ismert, Ausztria és Magyarország már pályázott a legutóbbi Eb-re, de az UEFA határozata alapján Portugália fogadhatja Európa legjobb futballistáit 2004-ben. A túlzott várakozás miatt csalódott közvéleményt hamar megnyugtatták a sport és futballvezetők, semmi baj, a munka folytatódik tovább! Sőt, négy év alatt egy még jobb pályázattal lehet majd előrukkolni! Felújítjuk az elhanyagolt, lepusztult stadionjainkat, milliárdokat ölünk a sportágba, ütőképes válogatottat formálunk stb, stb. Ezt a terv már visszautasíthatatlan lesz, és a sógorokkal közösen bonyolíthatjuk le a 2008-as vetélkedőt.

A tervek valóban elismerésre méltónak bizonyultak, csupán egy hibájuk volt: arra (az utólag tévesnek bizonyult) feltevésen alapultak, mely szerint nyugati szomszédunk ismét velünk ,,képzeli el a jövőt". Pedig már a bukott pályázat után elhangzottak olyan vélemények a Lajtán túlról, hogy a kudarc okát bizony Budapesten kell keresni. Az elmúlt évben pedig, igaz egyelőre csak pletyka szinten, elterjed a hír, hogy az osztrák szövetség első embere, Beppo Mauhart a svájciakkal folytat tárgyalásokat.

Osztrák-svájci megállapodás

Jó lett volna ügyelni a figyelmeztető jelekre, mivel február tizenötödikén a svájci-osztrák tárgyalássorozat újabb fejezetéhez érkezett. Susanne Riess-Passer osztrák alkancellár Bernben Samuel Schmid svájci sportminiszterrel megkötötte az alkut, amely alapján minkét ország politikai vezetése támogatja a közös rendezést, és a részletek kidolgozásával megbízzák a nemzeti szövetségeket. Itthon hivatalosan senki sem tudott semmit a megállapodásról, Bozóky Imre MLSZ-elnök az MTI-nek adott nyilatkozatában még kitartott a magyar-osztrák pályázat mellett: ,,A sikertelen 2004-es magyar-osztrák pályázat után született egy elnökségi határozat, hogy a 2008-as Eb rendezési jogát is Ausztriával közösen szeretnénk megszerezni... Szándékunkról értesítettük az osztrák szövetséget is, megkeresésünkre eddig nem kaptunk választ".

Talán nem véletlenül. Esetleg az is elképzelhető, hogy Bécsben a magyaroknál megbízhatóbb, korrektebb partner után néztek, és találtak. Az okokat lehetne még boncolgatni órákon keresztül, de tény: a svájci kormány után kedden az osztrák kormány kedden megadta a szükséges kormánygaranciát az együttes lebonyolításhoz. Mauhart elnök szerint már csak technikai részleteket kell egyeztetni, így közös előkészítő bizottságot kell felállítani, és rendezni kell a stadionok körül felmerült problémákat is.

Ezzel alighanem befellegzett a magyar rendezési terveknek. Felmerült ugyan a lehetőség, hogy a horvátokkal együtt próbálkozzunk, de erről még sem politikai, sem szakmai egyezetés, tervezés vagy bármilyen szintű döntés sem született. Pedig nem ártana igyekezni, hiszen az UEFA 2003 tavaszán már dönteni fog a kérdésben.  • Vennék
  • Hírek