Benedek
-4 °C
5 °C

Az UEFA Kupában folytatódik az angol-spanyol párharc

2001.04.05. 11:59
A kétnapos Bajnokok Ligája negyeddöntők után csütörtökön az UEFA Kupa elődöntőivel folytatódik a kupacsapatok versengése. Az egyik ágon a döntőnek is beillő Barcelona-Liverpool összecsapás folytatja a szerdán megkezdett angol-spanyol fociháborút. A másik ágon, az Alaves-Kaiserslautern összecsapásól akárki jut is tovább, az a csapat legnagyobb sikerét éri el.

A Barca a spanyol foci becsületéért küzd

Az első meccset az angolok nyerték. Sikerült ugyanis elérniük, hogy tíz perccel később, 21.05 óra helyett 21.15-kor kezdődjön csütörtökön a labdarúgó UEFA Kupa elődöntő mérkőzés. Az ok: egy 15 millió nézőt vonzó szappanopera.

A spanyolokat azonban nem csak ez bosszanthatja, hanem a szerdai Bajnokok Ligája összecsapások is, melyeken a szigetországi csapatok megverték a hispán alakulatokat. Ráadásul néhány hete a két ország összecsapását is Owenék nyerték. A hazaiak nemcsak csapatukban, hanem szurkolóikban is bíznak, hogy végre megtelik a 98 ezer nézőt befogadni képes Camp Nou.

Az FC Barcelona-FC Liverpool párharcban két olyan csapat csap össze, amelyek számára elúszni látszik hazája bajnokságának megnyerése. A Barca hívei leginkább Rivaldóban látják a győzelem kulcsát, aki eddig mindig rúgott gólt angol csapatnak a piros-kékek színeiben.

Az angoloknak 25 éve sikerült

A Liverpoolnál az eddigi kiváló idegenbeli szereplésben vélik felfedezni a továbbjutáshoz szükséges pluszt. Az sem zökkentette ki a csapatot, hogy éles vita alakult ki Christian Ziege, a csapat német játékosa és Gerard Houllier vezetőedző között. A német azt panaszolta, hogy keveset játszik. Houllier nem akart tippelni a nagy meccs előtt, de abban biztos, hogy nem lesz 0-0 a mérkőzés, hiszen mindkét oldalon igen kiváló csatárok állnak az edzők rendelkezésére.

A vendégeknél viszont nem játszhat a finn Jari Litmanen, a válogatott támadó az Anglia elleni vb-selejtezőn szenvedett csuklótörést. Legkorábban három hét múlva kezdheti el az edzéseket és május közepén - talán éppen az UEFA Kupa-döntőn - pályára léphet. A Pool hívek szívesen emlegetik, hogy az ő csapatuk az egyetlen az angol gárdák közül, amely nyerni tudott a Barca otthonában, ugyancsak UEFA-Kupa elődöntőben. Igaz, 1976-ban.

UEFA Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Barcelona (spanyol) - Liverpool(angol)
Barcelona, 21.15 Játékvezető: Krug (német)

A várható kezdőcsapatok:
Barcelona: Reina - Puyol, Petit, F. de Boer, Sergi - Guardiola, Cocu, Luis Enrique, Overmars - Rivaldo, Kluivert

Liverpool: Westerveld - Babbel, Henchoz, Hyppia, Carragher - Gerrard, Hamann, Murphy, Berger - Owen, Heskey

Kis csapatok nagy napja

A két nagy árnyékában a másik ágon a spanyol Alaves a német FC Kaiserslauternt fogadja. Bármelyik gárda is jut tovább, történetének legnagyobb nemzetközi sikerét éri el. A vendéglátók még soha nem szerepeltek az európai kupaküzdelmekben, bár az 1. FC Kaiserslautern 1982-ben már bejutott a legjobb négy közé, de akkor kiesett a svéd IFK Göteborggal szemben. A svédek végül a kupát is megnyerték.

A spanyolok elmondták, nem esnek kétségbe, ha nem tudnak megnyugtató előnyt szerezni. Eddigi hazai meccseiket egy győzelem mellett kivétel nélkül döntetlenre hozták, viszont idegenben egy vereség mellett mindig győztek. Ez azonban nem lesz könnyű a németek ellen, mert a Basler vezérelte védelem az elmúlt öt kupameccsén nem kapott gólt.

UEFA Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Alaves(spanyol) - Kaiserslautern(német)
Alaves, 21.15 Játékvezető: Pedersen (norvég)

A várható kezdőcsapatok:
Alaves: Herrera - Contra, Eggen, Tellez, Geli - Tomic, Pablo, Desio, Begona - Jordi Cruyff, Alonso

Kaiserslautern: G. Koch - Basler - Ramzy, H. Koch - Ratinho, Pettersson, Hrisztov, Grammozisz, Strasser - Klose, Lokvenc