Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Brazília közel a kieséshez

2001.04.26. 13:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Teljes fordulót játszottak a dél-amerikai labdarúgó világbajnoki selejtezősorozatban. Ecuador újabb győzelmének köszönhetően egyre közelebb kerül történelme legnagyobb sikeréhez, míg a brazilok legnagyobb kudarcuk felé menetelnek. Szinte biztosra vehető az argentin csoportgyőzelem, Chile viszont újabb veresége után biztos, hogy nem lesz ott a 2002-es világbajnokságon.
A zóna leggyengébbnek tartott csapat Venezuela, pontot rabolt a jóval esélyesebbnek tartott Kolumbiától, ezzel veszélybe sodorva a drognagyhatalom továbbjutási álmait. A venezuelai gárdának eddig csak egy győzelme volt, összes többi ellenfele legyőzte. A kolumbiaiak csak a 88. percben tudtak egyenlíteni, így legalább az egyik pontot megmentve. Győzelmük esetén azonban megelőzhették volna Brazíliát is...

Ecuador történelmi tettre készül

Ewerthon (Brazília) és Hidalgo (Peru)
fotó: EPA
Ecuador már rég megtette ezt. A selejtezőcsoport meglepetéscsapata, ezúttal Paraguaynak mutatta meg, hogy nem csupán álmaikban szerepel a továbbjutás. Az ecuadoriak győzelmének értékét növeli, hogy a 20. perctől emberhátrányban szerepeltek, majd hat perccel később már gólelőnyben is voltak a vendégek. Innen sikerült győzelemre hozni a találkozót. Így a brazilok után Paraguay is kapitulált a 2810 méterrel a tenger szintje felett található Atahualpa -stadionban.

Chile sorsát egy megpattant szabadrúgás pecsételte meg. Ezzel együtt továbbjutási esélyeik is elszálltak. Már a 12 percben hátrányba kerültek Uruguay ellenében, és hiába támadtak többet ellenfelüknél, nem sikerült még egyenlíteniük sem. Az uruk viszont győzelmükkel életben tartották továbbjutásról szövögetett vágyaikat. Következő ellenfelük a jelenleg gyenge formában lévő Brazília lesz, ki-ki meccsen.

Füttykoncert Brazíliában

A brazilokkal ugyanis még az a szégyen is megeshet, hogy történetük során először nem jutnak be a vb-döntő mezőnyébe. Legutóbbi találkozójukon csak döntetlenre voltak képesek hazai pályán, Peru ellen. Az 50 000 ember gólzáporban reménykedett, majd látva kedvenceik szenvedését, hangos füttykoncertbe kezdett. A selecao szereplésére az sem lehet mentség, hogy nem lépett pályára Rivaldo, Cafu és Roberto Carlos sem. A brazil lapok szerint ez volt Leaonak, a szövetségi kapitánynak a búcsúmeccse...

A csoportot toronymagasan vezető argentinok is csak döntetlenre voltak képesek Bolívia ellen. La Pazban a hazaiak már 3-1-re vezettek a listavezető ellen, a hajrában azonban Hernan Crespo és Juan Sorin három perc alatt kiegyenlített. (Crespo csak nem sokkal a találkozó kezdete előtt érkezett meg a meccs színhelyére.) Batistutáék már kezdhetik keresni a szálláshelyeket Japánban és Koreában.

Eredmények és a csoport állása
A 12. forduló eredményei:
Chile-Uruguay 0-1, Ecuador-Paraguay 2-1, Venezuela-Kolumbia 2-2, Bolívia-Argentína 3-3, Brazília-Peru 1-1

A dél-amerikai selejtezőcsoport állása:
1. Argentína 29 pont
2. Paraguay 23
3. Ecuador 22
4. Brazília 21
5. Kolumbia 19
6. Uruguay 18
7. Peru 12
8. Chile 10 (12-17)
9. Bolívia 10 (8-19)
10. Venezuela 4

Az első négy helyezett indulhat a 2002-es koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon, az ötödiknek, az Óceániai Zóna győztesével kell játszania pótselejtezőt.