József, Bánk
-6 °C
0 °C

Katasztrofális Dunaferr-kiesés

2001.08.23. 22:15
Katasztrofális vereséget szenvedett az UEFA Kupa selejtezőjének visszavágóján a Dunaferr labdarúgócsapata. A Győrben lejátszott mérkőzésen az újvárosiak négy kettőre kaptak ki az egyébként nem túl acélos ciprusi Oimpiakosz Nicosiától. Pedig a hazaiak voltak a mérkőzés esélyesei, mivel idegenben a kedvező kettő kettes döntetlennel érkezetek haza. Az elképesztő vereség azt jelenti, hogy a Dunaferr kiesett a kupából.
A hazaiak szakvezetője, Egervári Sándor bár természetesen tisztában volt azzal, hogy a 0-0 vagy az 1-1-es eredmény a Dunaferr továbbjutását jelentheti, egyértelműen győzelmet várt tanítványaitól. A mester szerint az idegenben kivívott döntetlen csupán egy jó lehetőség, esély a továbblépésre, amivel kötelező élni.

Az első félidő Dunaferr-rohamokkal indult, de a várt találat elmaradt. Pedig Tököli már az ötödik percben megszerezhette volna a vezetést, de Molnár beadásáról centikkel lekésett, a védők menteni tudtak. Az első negyedóra végén valóságos tűzijátékot rendezetek a piros mezes csatárok, Rósa és Zováth két lövése is jelentős tornamutatványokra késztette a ciprusi hálóőrt, gólt azonban nem láthatott a publikum.

A 25. percben teljesen váratlanul megszerezte a vezetést a vendégcsapat. A nicosiaiak első épkézláb akciójukat vezették, és mindjárt betaláltak Petry kapujába. Egy bedobást követően Hhacsatrjan kanalazta vissza labdát, a jókor érkező Radosavijev tizenhat méteres lövését még bravúrral kiütötte a magyar portás, de a kipattanót Kozej közelről a kapu oldalába helyezte (0-1).

A bekapott gól okozta döbbenet után hiába rohamozott tovább a Dunaferr, támadásaik erőtlenek, kiismerhetők voltak. Pontatlanság és kapkodás jellemezte az újvárosiak játékát, amelyet a lelkes ciprusiak kegyetlenül kihasználtak. A 39. percben megalázó góllal növelték előnyüket: Temisztokleosz és egyedül vezethette a labdát Petryre, majd középre gurított, és a támadást követő Radoszlavljev két méterről az üres kapuba passzolt (0-2).

A második félidőben mindent egy lapra téve megpróbálta a lehetetlent a Dunaferr, és úgy tűnt, sikerrel! Egy perccel a kezdés után a csereként beállt Lengyel átadást Tököli passzolta Sowunmihoz, aki tíz méterről szépített (1-2).

Ismét élt a remény, de vendégek alaposan lehűtötték a kedélyeket révén Temisztokleosz szólója után ismét kétgólossá nőtt a vendégelőny. Egy perc múlva Tököli révén még szépített a Dunaferr, de a negyedik ciprusi gól már a továbbjutást is eldöntötte (2-4).

A találkozó értékelésÉnél nehéz szavakat találni. Talán maradjunk a tényeknél: magyar csapat csupán egyszer esett ki ciprusi riválistól (Vác), és még sohasem kapott négy gólt ciprusi csapattól. A mérkőzés is bizonyítéka annak, amit mindenki tud: a magyar labdarúgás történetének legmélyebb válságát éli.

Jegyzőkönyv:
UEFA Kupa-selejtező, visszavágó:
Dunaferr-Olimpiakosz Nicosia (ciprusi) 2-4 (0-2)
Győr, 3500 néző, V: Lazarevszki (macedón)
Dunaferr: Petry - Kiss Gy., Bagoly, Éger, Molnár - Penksa (Nikolov, 13.), Zováth, Ja:kl, Rósa - Tököli, Sowunmi
Olimpiakosz Nicosia: Petridesz - Haralambosz, Kosztasz, Joannu - Arisztokleosz, Djedovic, Hacsaturjan, Temisztokleosz, Ciaklisz - Radoszavljev, Kozlej
Gólszerzők: Sowunmi (46.), Tököli (59.) ill. Kozlej (25.), Radosavijev (38.), Temistokleus (58.), Aristokleus (63.)
Sárga lap: Hacaturian (29.), Éger (31.), Kostas (51.), Petrides (54.), Molnár (62.), Kozlej (62.), Temistokleus (82.), Aristokleus (87.)