Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nem lesz grúz teadélután

2001.08.31. 17:09
Sorrendben hatodik világbajnoki selejtezőjét játssza szombaton a magyar labdarúgó válogatott. Az ellenfél ezúttal Grúzia lesz, és az odavágón 4-1-re csapatunk, ezzel végső soron százszázalékos a mérlegünk a szovjet utódállammal szemben. Nyilván nem szeretnék lerontani ezt a szép mérleget a mieink, ám annyi bizonyos, hogy nehéz dolga lesz a Bicskei-legénységnek, hiszen a nemrégiben kinevezett új kapitánynak mindenképpen bizonyítani szeretnének a grúzok, no meg otthonában, a selejtezősorozatban eddig még nyeretlen riválisunk.
A magunk mögött hagyott évtizedben szállóigévé vált a mondás: sorsdöntő találkozó következik a magyar válogatott számára. Igen ám, csak lassacskán szinte valamennyi mérkőzésünk kiérdemli ezt a jelzőt. A tbiliszi "randevú" sem különb. Még akkor is, ha a csoport első helye földöntúli magasságokban van számunkra, és még akkor is, ha a második helyezéshez is kilenc pontot kellene elérnünk - vagyis mindhárom hátralévő meccsen nyerni kellene -, amennyiben a románok legyőzik Grúziát Bukarestben, és mi nem nyerünk legalább 3-0-ra a Népstadionban.

Inog a kapitány széke?

Nem könnyű tehát a helyzetünk, de ha nyernénk, akkor alighanem a harmadik helyezésünket semmi az égvilágon nem veszélyeztetné, és a magyar futball pillanatnyi állapotát tekintve már ez is előrelépés, mert az utóbbi időben még Izland is képes volt arra, hogy megelőzzön bennünket. A felzárkózást pedig már most meg kell kezdenünk, hogy a jövőben ne essen meg velünk az a szégyen, hogy csupán a negyedik kalapba kerüljön válogatottunk a kiemelésnél.

Mindemellett még amiatt is van tétje az összecsapásnak, mert meginogni látszik Bicskei Bertalan kapitány széke. A történelmi vereség a németek ellen azért kétségkívül nyomott hagyott itthon mindenkiben, mégha ezt nem is mondják ki a vezetők. Egy újabb vereség viszont felerősítheti a mielőbbi leváltást szorgalmazók hangját.(Egyik bulvárlapunk már az utódot is tudni véli.)

A grúzok eddig nem nyertek otthonukban

Szóval, furcsa meccs lesz. Tudják, érzik ezt maguk a fiúk is. A nyilatkozataikból azonban az derült ki, hogy nyerni készülnek. Erre meg is van az esélyük. Két okból is. Egyrészt, mert a grúz válogatott a románok és az olaszok ellen is vesztesen - előbb 0-2, majd 1-2 - hagyta el a tbiliszi arénát. Másrészt, mert most bebizonyíthatják Sebőkék, hogy nem alaptalanul kiabálták a 4-1es hazai diadal után: "istenek vagyunk".

A grúzok ellenben úgy tartják: végre megszakad a honi rossz sorozatuk, és nyernek. E tekintetben - valljuk meg őszintén - ideális ellenfél a magyar csapat, mert idegenben a litván-meccset kivéve komoly csapat ellen már igen régen tudott nyerni. És persze abban is bíznak a szovjet utódállamban, hogy az új kapitány sikeresen mutatkozik be minőségi idegenlégiósokkal teletűzdelt csapatával.

A tréfálkozás ideje lejárt

Egy biztos: nekünk a bravúrnak számító hét pont is kevés ahhoz, hogy a második helyre odaérjünk, ha a románok nyernek a grúzok ellen Bukarestben. Aki pedig bizton meri állítani, hogy megszerezzük a kilenc pontot - Romániával itthon, az olaszokkal kint játszunk még - arra nyugodtan úgy néznek mostanság, mintha másik bolygóról jött volna.

A németek ellen gólt szerző csatárunk, Horváth Ferenc viszont másként kalkulál. Ő nyolc pontnak is örülne. Remélhetőleg csak viccnek szánta - ennyit ugyanis matematikai képtelenség összehozni - a nyilatkozatát. A tréfa ideje viszont lejárt, szombaton - magyar idő szerint - hattól következik a valóság.

A kezdőcsapat
Király Gábor - Korsós György, Sebők Vilmos, Mátyus János - Pető Tamás (Bodnár László), Lisztes Krisztián, Halmai Gábor, Illés Béla, Korsós Attila - Kabát Péter, Tököli Attila