Benedek
-5 °C
5 °C

Shearertől bocsánatot kért a bíró

2001.12.04. 15:34
Az Angol Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden törölte Alan Shearer piros lapját, és nem tiltja el a Newcastle United csatárát. A játékvezető ugyanis beismerte tévedését, és elnézést kért a játékostól, valamint a klubtól is.
Az egykori válogatott futballista, Alan Shearer az angol bajnokság tizennegyedik játéknapján a kiállítás sorsára jutott. Csapata, a Newcastle United 1-1-es állásnál rohamozott a győztes találatért, és egy labdáért folytatott harc után a játékvezető a piros lapot mutatta fel Shearernek, mert szerinte megütötte ellenfelét, Fortune-t.

Shearer szerint nőtt a bíró hitele

Alan Shearer
Shearer nem értette az esetet, ám hiába bizonygatta ártatlanságát, le kellett vonulnia a 88. percben. Az eset azonban ennyivel nem ért véget, hiszen a bíró, miután megtekintette a videófelvételt, nyilvánosan elnézést kért tőle. Ezzel együtt az ilyenkor szokásos - hárommeccses - eltiltás is érvényét veszítette.

"Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy játékvezető a nyilvánosság előtt is beismeri tévedését - jelentette ki Shearer. - Szerintem a bírónak ezzel egyáltalán nem csökkent a tekintélye, sőt sokkal nagyobb lett a hitele. Örülök, hogy kiderült az igazság."

Itthon elképzelhetetlen a tévedés beismerése

Igazán precedens- és gesztusértékű volt ez a megállapítás, csak hát ilyenkor szomorkodhatunk el azon, hogy nálunk koránt sincs effajta bocsánatkérés(ek)re példa. Gyakorta még arra sem, hogy elismerje a tévedést a bíró, inkább azt hangoztatja: "Meg kell néznem a videófelvételt, azután majd eldöntöm". Amikor mindez megtörténik, akkor sem ismeri be, pedig a vak is látja, hogy tévedett. Akkor azt mondja: így sem tudom megállapítani, hibáztam-e. Ezzel az ügyet többnyire lezárják.

A német bajnokságban, amikor Miriuta gólvonalon való kezezését elnézte a bíró, hibája után teljesítményét olyan szavakkal értékelte, ami nem tűri a nyomdafestéket. Nem csinált presztízskérdést abból, hogy felvállalja önnönmaga és ítélete hülyeségét.

Legalább Puhl nem dugja a fejét a homokba

Nálunk elképzelhetetlen az ilyesmi, de szerencsére már akad itthon is előrelépés az utóbbi időben, Puhl Sándor, a bírók főnöke ugyanis már legalább nyíltan elmondja, hogy miben hibáztak "tanítványai". Még akkor is, ha emiatt bírókörökből is rendszeresen kap éles kritikákat.