Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Román sajtóközöny a közös foci Eb-rendezésre

2004.01.31. 15:51
A román napilapok még csak meg sem említik Gyurcsány Ferenc sportminiszter látogatását, míg a magyar nyelvű újságok úgy kezelik a román-magyar foci Eb-pályázat lehetőségét, mint egy közös űrexpedíciót.
A szombati bukaresti politikai napilapokban nyoma sincs a magyar gyermek-, ifjúsági és sportminiszter romániai látogatásának, még rövid hírt sem adtak arról, hogy Adrian Nastase kormányfő is fogadta Gyurcsány Ferencet. Egyetlen bukaresti napilap (Ziua) sportrovatában van mellékes utalás a vizitre egy olyan cikkben, amely élesen bírálja a labdarúgó szövetség (FRF) elnökét "feltűnési viszketegségéért" és "pénzéhségéért".

A romániai magyar lapok viszont egytől egyig beszámoltak a látogatás céljáról és különböző mozzanatairól. A Romániai Magyar Szó (Bukarest), a Szabadság és a Krónika (Kolozsvár), a Népújság (Marosvásárhely) és más erdélyi megyék magyar nyelvű újságjai elsősorban Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Gyurcsány Ferenc bukaresti megbeszéléséről közöltek részletes beszámolót.

Futballblöff és űrutazás

Ezen túlmenően a Krónika című erdélyi közéleti napilap vezércikkben foglalkozott az eseménnyel, amelyet "futballblöffnek" minősített. A vezércikk szerint annyi erővel, amennyivel egy "Európa-bajnokság magyar-román közös rendezésének lehetőségeiről tárgyaltak Bukarestben felelős emberek", akár "közös űrexpedíció tervéről is beszélgethettek volna". A lap szerint ugyanis "annak sem lenne kisebb megvalósulási esélye, mint egy kontinensbajnokság idecsalogatásának."

Altatás és esélytelenség

Miután visszatekintett az ötlet megszületésének körülményeire, a szerző így összegzett: "A közös rendezés terve a magyar fél számára aligha több, mint a különböző sportpályázások kudarca utáni "altatás" lehetősége. Az olimpiai rendezés ötletének gazdasági meggondolásokkal ideologizált elvetését a magyar társadalom egy része továbbra is nehezen emészti meg, a budapesti kurzus számára pedig kampányfogásként sem lenne utolsó az Eb-álom hangoztatása.

A román partner megnyilatkozásai arról árulkodnak, hogy tudatában van esélytelenségének, az európai futballköztudatba való bekerülés lehetőségét azonban nem hagyja ki. S mivel a politikum döntése - lásd: államgarancia - nélkül hasonló rendezvény nemcsak Romániában elképzelhetetlen, aligha lehet bárkinek is kifogása, hogy a magyar-román összejövetel leghangsúlyosabbra hangszerelt momentuma nem a szakmai találkozás volt, hanem az, amelyiken a román miniszterelnök játszotta a társfőszerepet. Az egymásra kacsintást ugyan nem kapták el a fotósok, de azért kár lenne bárkinek is beleélnie magát az Eb-rendező szerepkörébe. Az infrastrukturális hiányosságokról pedig majd a magyarázatáriában hallhatunk" - zárta értékelését az eseményről a Krónika.