Géza
-12 °C
-4 °C

Tunézia először lett Afrika legjobbja

2004.02.14. 18:27
A házigazda Tunézia 2-1-re legyőzte Marokkót a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében, s ezzel először hódította el a trófeát. A nyertes kapitánya, Roger Lemerre négy év alatt másodszor lett kontinensgyőztes: 2000-ben a franciák élén az Eb után ünnepelhetett.
Telt ház, ötvenötezer néző várta a csapatokat a tunéziai Radeszben az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében. A sorozat 1957 óta íródó történetében először játszotta a finálét két arab együttes, és a tét az volt, hogy Marokkó másodszor hódítja-e el a trófeát, vagy a 2010-es világbajnokság rendezésére pályázó Tunézia először arat végső győzelmet.

Gyors hazai gól

A hazaiak nagy iramban kezdték a mérkőzést, s ez hamar eredményre vezetett, egy szép támadás végén dos Santos szerzett gólt. Marrokó ezt követően sokkal nyíltabb játékot vállalt fel, s mezőnyfölénybe került. Az egyenlítő találat az első gólnál látott támadáshoz hasonlítható akcióból született, ám a befejezés még annál is szebbre sikerült: Hadzsi pontos beadását Moktari egy tökéletesen kivitelezett csukafejessel juttatta a hálóba.

Szerencsés tunéziai találat

A második félidő első része kiegyenlített játékot hozott, s némileg váratlanul ismét Tunézia szerzett vezetést a marokkói kapus hibájának köszönhetően: Clayton éles szögből leadott lövését Fuhami kiejtette, a kipattanót Dzsaziri az üres kapuba passzolta. Az utolsó félórában a marokkóiak mindent egy lapra feltéve támadtak, de az egyre fáradó tunéziaiak - az elődöntőben csak büntetőpárbajban nyertek a végül bronzérmes Nigéria ellen - állták a rohamokat, s így először sikerült elhódítaniuk az értékes trófeát.

Marokkó hiába gyakorolt nagy nyomást ellenfelére, a pontatlan passzok, illetve a tunéziaiak lelkes játéka rendre megakadályozta az egyenlítő gól elérését.

Tunézia tehát először vehette át az Afrika legjobbjának járó trófeát, és ezzel meglehet, nagy lépést tett hat év múlva esedékes világbajnokság rendezésének elnyeréséért is. A torna legjobbjának a nigériai Jay-Jay Okochát választották.

Afrikai Nemzetek Kupája, döntő
Tunézia-Marokkó 2-1 (1-1)
Radesz, 55 ezer néző, v.: Falla Ndoye (szenegáli)
Tunézia: Bumnidzsel - Hagui, Dzsaidi, Trabelszi, Clayton - Nafti (Mnari, a szünetben), Benasúr (Godban, 57.), Buazizi, Csedli - Dzsaziri (Madebi, 71.), dos Santos
Marokkó: Fuhami - Rumani (Zairi, 74.), Uaddu, el-Karkuri, Najbet - Regragui, Kisszi, Szafri (Jacubi, 64.), J. Hadzsi (Baha, 87.) - Sammak, Moktari
Gól: dos Santos (16.), Dzsaziri (52.), illetve Moktari (38.)