Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Oroszoké lett az AS Roma labdarúgócsapata

2004.02.26. 17:40
Egy orosz cég, a Nafta Moszkva lett az olasz AS Roma labdarúgócsapatának új tulajdonosa. A cég, melynek egyötöde, a Chelsea tulajdonos Roman Abramovicsé, 400 millió eurót fizetett a klubért. A klub szerint nem volt más kiút a 250 millió eurós adósság törlesztésére. Az új tulajdonosok 50 milliót szánnak erősítésre.
Bár korábban az AS Roma vezetősége cáfolta, hogy Franco Sensi elnök tárgyalna a Nafta Moszkvával a labdarúgóklub eladásáról, gyakorlatilag már az orosz olajipari mamutvállalat tekinthető az új tulajdonosnak.

400 millió és sztárok érkeznek

A cég egyötödét birtokló multimilliárdos, Roman Abramovics - aki a nyáron vásárolta meg az angol Premier League-ben szereplő Chelsea-t - és üzlettársai 400 millió eurót fizetnek az anyagi gondokkal küzdő, 250 millió eurós adósságot felhalmozó egyesületért, amely jelenleg a második helyen áll a Serie A-ban.

"Róma az oroszoké" - közölte a La Gazzetta dello Sport című napilap, amelynek értesülései szerint az új gazdák 50 milliót fordítanak erősítésre. Állítólag olyan sztárok tartanak a fővárosi egyesülethez, mint Christian Vieri, a spanyol Joaquin és a holland Edgar Davids.

Az elnök 100 milliót keres az üzleten

A klubot 1993 óta irányító, 76 éves Franco Sensi 100 milliót kasszíroz az üzleten, s a jövőben tiszteletbeli elnökként tevékenykedik tovább. "Az elnöknek nem volt más választása, hiszen a Naftáé volt az egyetlen komoly ajánlat. Walter Veltroni polgármester az éjjel még megpróbált hazai vállalkozókat rábeszélni a vásárlásra, de hiába" - hangsúlyozta Franco Baldini klubigazgató.

Nem a római lesz az első, amely az ország labdarúgócsapatai közül idegen kézbe kerül, hiszen a kilencvenes évek végén a brit ENIC nevű vállalat megvásárolta a jelenleg másodosztályú Vicenzát, a patinás olasz klubok közül azonban még soha egyik sem került külföldi tulajdonba.

Az orosz cég elnöke a volt ipari miniszterhelyettes Anatolij Kolotyilin, a főrészvényese pedig Szulejman Kerimov olajmágnás, a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló alsóházi képviselő.