Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ismét bundagyanú a futballbajnokságban

2004.04.07. 11:01
Az Arany Ászok Liga alapszakaszának zárófordulója előtt a Szerencsejáték Rt. gyanús fogadásokat észlelt a Tippmixen, ezért törölte négy szerdai meccs bizonyos esélyeit. Alig másfél éve Szlovákiában tapasztaltak hasonlót a magyar bajnokikkal kapcsolatban, de a labdarúgóliga által beígért büntetések elmaradtak.
A Szerencsejáték Rt. a szerdai fordulóból négy, ötös kötésben szereplő magyar labdarúgó-mérkőzés egy-egy eredményét törölte. A Népszabadság információi szerint a Tippmix játékban most történt meg először, hogy a magyar piacon a sportfogadások terén kizárólagos monopóliummal bíró cég törölni kényszerült.

A legfelsőbb osztály alapszakaszának utolsó fordulójából nem lehet fogadni a Békéscsaba-Sopron és az MTK-Újpest találkozókon a hazai csapat győzelmére, míg a Videoton-Zalaegerszeg és a Haladás-Ferencváros összecsapáson a vendég együttesek sikerére.

Somorai László, az Szerencsejáték Rt. kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak elmondta: azért kellett felfüggeszteniük a fogadásokat, mert figyelőrendszerük "koncentrált, nem szokványos" fogadási sorozatot jelzett. Az elemzések után aztán úgy döntöttek, "a játék tisztaságát veszélyeztető jelzések miatt" törlik a fent említett lehetőségeket. Erre egyébként játékszervezőként lehetősége van a cégnek.

Szlovákiában már tapasztaltak hasonlót

Legutóbb 2002 decemberében merült fel a bundagyanú, akkor a szlovákiai Eurotip és Niké valamint az osztrák Formula fogadóirodák napokkal a mérkőzések előtt leállították a Videoton-Békéscsaba és a Sopron-Kispest meccsek fogadásait, mert feltűnően nagy összegben kötöttek fogadásokat a két magyar bajnokira.

Mint utóbb kiderült, a mérkőzések előtt egyszerre több helyen is fogadtak a későbbi végeredményekkel megegyező kimenetelekre, tehát a Békéscsaba és a Sopron győzelmére. (A Békéscsaba sikere egyébként a korábbi eredmények alapján meglepetésnek számított, Soproné viszont inkább papírformának.)

Akkor Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga jelenlegi elnöke (2002-ben igazgatója) határozott intézkedéseket és súlyos büntetéseket ígért, amiből aztán semmi nem lett. Most sem várható más, hiszen az ötös kötésben lefogadott meccsekből négynek töröltek egy-egy eredményét, így bármilyen eredmények születnek, nem bizonyítható semmi.