Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Szombaton döntenek a 2010-es foci-vb helyszínéről

2004.05.14. 14:03
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szombaton kora délután jelenti be, hogy az öt pályázó afrikai ország közül melyik rendezheti meg a 2010-es világbajnokságot.
A kontinens először ad otthont a futballvilág legjelentősebb eseményének. A kandidálók: a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Líbia, Marokkó és Tunézia. A FIFA múlt szombaton azt közölte, hogy a Líbiával közös pályázatra készült Tunézia visszalépett, de az idei Afrika Kupa házigazdája ezt cáfolta, s önállóan, de versenyben maradt.

A belga Jan Peeters által vezetett öttagú FIFA-szemlebizottság múlt kedden a 2006-os vb rendezéséről egy vokssal lemaradt Dél-afrikai Köztársaság pályázatát ítélte a legjobbnak, miután mind az öt pályázó országot meglátogatta.

Az értékelés szerint Egyiptom és a negyedszer kandidáló Marokkó szintén nagyon jó világbajnokságot tudna rendezni. Az idei Afrikai Nemzetek Kupájának otthont adott Tunézia jó osztályzatot kapott, míg Líbiának komoly gondot okozna egy ilyen nagyszabású esemény zavartalan lebonyolítása.

Az öt pályázó péntek délután Zürichben harminc percben ismét bemutatja anyagát a FIFA 25 tagú végrehajtó bizottságának. A sorrend: Marokkó, Dél-afrikai Köztársaság, Líbia, Egyiptom. A szavazás során egyszerű többség, 13 voks szükséges a sikerhez. Ha a procedúra első köre nem hoz döntést, akkor a legkevesebb támogatást élvező ország kiesik. A szavazás addig folytatódik, amíg valamelyik pályázó el nem éri a szükséges voksszámot.