Alfréd
-3 °C
3 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Vasárnap ír alá Matthäus a Besiktashoz

2004.06.04. 16:50
Miközben Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem hajlandó beszélni az isztambuli Besiktas neki tett ajánlatáról, a török sajtó már azt is tudja, hogy a német szakember vasárnap fél egykor jelenti be, hogy elhagyja a nemzeti együttest. Matthäus szerint tartalékos csapata is okozhat meglepetést a németek ellen, azonban most már az lenne a szenzáció, ha a jövő héten is ő irányítaná Királyékat.
Törökországban úgy tudják, a Besiktas már elküldte a pénzt a magyar szövetségnek, amivel "kivásárolja" Lothar Mathäust a magyar szövetségi kapitányi posztról - nyilatkozta az InfoRádiónak Tarik Demirkan Budapesten élő török újságíró a törökországi sajtó legfrissebb információi alapján. Abban biztosak Isztambulban hogy ez az összeg nem nagy anyagi megterhelés a klub számára. Demirkan szerint a török sajtó már azt is tudja, hogy Yildirim Demirören újdonsült klubelnök vasárnap utazik Németországba, ahol egy Frankfurt melletti hotelben tárgyal majd a német szakemberrel.

Már a bejelentés időpontja is megvan

A délelőtti edzés után Matthäus fél egykor tart sajtótájékoztatót, melyen valószínűleg bejelenti távozását, állítja a zsurnaliszta. Demirkan a török hír televízióra hivatkozva úgy tudja, ezután ismét leül tárgyalni a Demirörennel a német edző és ekkor már konkrét teendőkről lesz szó. Ekkor tisztázzák, kiket szeretne igazolni Matthäus, és melyik német városba utaznak majd edzőtáborozni.

Az MLSZ cáfol
Genczer Gábor, a szövetség sajtófőnöke cáfolja a török újságíró információit. "Ez egy hatalmas tévedés. Már önmagában az nonszensz, hogy egy hivatalban lévő edző, egy meccs előtt jelentse be, elmegy. Ilyenre még nem volt példa, és most sem lesz, miután Lothar Matthäus a mai sajtótájékoztatón megerősítette, kitüölti 2005 decemberéig tartó szerződését.

Matthäus nem hajlandó beszélni a törökökről

"Kétezeröt decemberéig szerződés köt az MLSZ-hez, és egyelőre nem látok okot arra, hogy ezt az idõt ne töltsem ki a magyaroknál. Jelen állás szerint tehát azt mondom: igen, én vezetem majd a magyar csapatot a vb-selejtezőkön. Most azonban még a Németország elleni barátságos mérkőzéssel foglalkozom, és nem szeretnék e meccs kapcsán a Besiktasról beszélni" - mondta Lothar Matthäus magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya péntek délután, a Bad Dürkheimben tartott sajtótájékoztatón. A nemzeti csapat "mini-túrájának" második meccsén, vasárnap az 1954-es vb-döntő ötvenedik évfordulóján az akkor is ellenfél német együttessel csap össze Kaiserslauternben.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos honlapja szerint a német szakember többször hangsúlyozta, hogy sérülés, illetve a válogatottság lemondása miatt hiányzik 22 játékosa és a vasárnapi csapatból csak Király Gábor szereplése biztos. Király negyvennyolcadik válogatottságára készül, ezt a számot többi labdarúgó megközelítõleg együttesen tudhatja magáénak.

Az egykori Aranylabdás a fárasztó kínai túra és a hosszú utazást követően pénteken kissé fáradtnak látta csapatát, ezért a délutáni edzést törölte, és regeneráló gyúrást, valamint közös sétát rendelt el.

A kapitány szerint okozhatunk meglepést

Matthäus a német válogatottról elmondta: hiába a világ egyik legjobbja, nem kell tőlük tartani a magyar játékosoknak. "A futball olyan, mint az autóversenyzés, általában a Ferrari gyõz, de olyan kiegyensúlyozott a mezõny, hogy olykor egy kevésbé jegyzett csapat is meglepetést okozhat. Ilyen meglepetésre készülök most én is a magyar gárdával. Nemzeti érzéseimet mindez nem érinti: a futball üzlet, és engem most azért fizetnek, hogy Magyarország futballját ismét a jó európai tizenegyek között jegyezzék - írja az MLSZ.hu."

A német válogatott eddig összesen nyolcvannégy ország csapatával mérkõzött, de nálunk többször csak a svájciakkal (48) és a hollandokkal (35) csapott össze, az osztrákokkal és a magyarokkal (a vasárnapi barátságos mérkõzést is ide számolva) egyaránt 32-32 alkalommal csaptak össze.

Matthäus már fanyalog a német sajtóban
Az MTI szerint hasonló hangot ütött meg Matthäus a Sport-Bild legújabb számában megjelent cikkében is: "A magyarországi feladatot, bármennyire vonzó is, könnyebbnek képzeltem el. Túlságosan függök az egyesületi edzőktől". Szerinte a szövetségben hivatalnoki szemlélet uralkodik. "A magyarok szerződtettek trénernek, hogy legyen egy csillogó nevük. Ettől azonban a csapat még nem csillog" - írta, s egyes megfigyelők a panaszkodásban is már a távozás előjeleit látják.

Egy másik német szaklapnak, a Kickernek Matthäus azt mondta, hogy a németek elleni vasárnapi mérkőzés Kaiserslauternben a magyarok számára "tanulási folyamattal" ér majd fel. Huszonkét magyar játékos mondta le a vasárnapi szereplést, a 19 fős keretben csupán három olyan játékos van, aki tízszer, vagy ennél többször öltötte magára a válogatott mezét. "Az egyesületeknek büszkéknek kellene lenniük arra, hogy játékosaikat a válogatott rendelkezésére bocsátják, ám ez nem mindig van így" - mondta pénteken Mattha:us.