Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egymilliárdos mínuszban a magyar futballcsapatok

2004.10.01. 09:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Jóval kevesebb pénz forgott a hazai labdarúgás élvonalában 2003-ban, mint azt a csapatok tervezték. A labdarúgóliga a klubok tervei alapján ötmilliárd forint árbevétellel kalkulált, végül azonban 3,8 milliárd folyt be.
Leginkább, mintegy 450 millió forinttal, a helyi szponzori bevételek maradtak el a tervezettől. A tavalyi 1,65 milliárd forint után az idén kétmilliárdos bevételt remélnek a támogatóktól a klubok. A növekedés azonban nem jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy ebben az idényben már tizenhat csapatosra bővült a bajnokság. Villás Károly, az Magyar Labdarúgóliga (MLL) igazgatója elmondta: egy-egy nemzetközi siker komoly előrelépést jelenthetne a szponzori és helyi hirdetői kör bővülése terén.

Gondok a sörszponzorokkal

A Világgazdaság úgy tudja, szerint több vidéki csapatnál komoly problémát jelent az is, hogy bajnokság névadó szponzorának, az Arany Ászoknak a kizárólagos jogai miatt a helyi csapatot amúgy támogatni kívánó sörgyár nem léphet a szponzori körbe.

A központi marketingbevételi tervek sem teljesültek. A mintegy négyszázmillió forintos különbség elsősorban abból adódik, hogy a tavalyi év második felében nem volt televíziós közvetítés - mondta Villás Károly.

Félmilliárddal többet várnak a játékoseladásokból

A profifoci az idén sem vonz több pénzt. Villás Károly a klubok 2004-es terveivel kapcsolatban elmondta: igaz, 2004-ben 4,8 milliárd forintos összárbevétellel kalkulálnak a most már tizenhat csapatos bajnokságban.

A játékosértékesítésből az idén közel félmilliárd forinttal nagyobb bevételt remélnek a klubok, mint az előző évben, amikor 150 millió származott a futballisták eladásából. Az idei növekedésből komoly összeget tesz ki a ferencvárosi Gera Zoltán átigazolási díja. A kiadási oldal 2003-ban, a tervezettnek megfelelően, 4,5 milliárd forint körül alakult - mondta a pontos összeg mellőzésével a ligaigazgató. Jelezte: ehhez hasonló kiadással kalkulálnak ebben az évben is az immár 16 klub alkotta körben. A ligaigazgató pozitívumként említi, hogy a játékosok és edzők díjazását sikerült leszorítani. Amíg 2001-2002-ben javadalmazásukra több mint 3 milliárd forintot költöttek, addig tavaly sikerül 2,47 milliárdra zsugorítani ezt a számot, amely még a tervezetthez képest is mintegy 300 millió forinttal alacsonyabb volt.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft