Alfréd
-3 °C
3 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Angol válogatott futballista bukott le doppinggal

2004.10.12. 11:51
A Mirror című bulvárlap úgy értesült, nemrégiben az angol válogatott egyik kulcsjátékosa bukott meg doppingvizsgálaton. Az újság szerint a nemzeti csapat egyik alapembere EPO-val bukott meg, de a neve még nem derült.
Első alkalommal fordult elő, hogy egy élvonalbeli angol labdarúgó szervezetében EPO nyomaira bukkantak - értesült a Mirror brit bulvárlap.

Szigorították a dopping ellenőrzéseket

Az újság nevet nem közöl, viszont tudni véli, hogy a játékos a válogatott egyik alapembere.

Az angol szövetség (FA) a múlt héten jelentette be, hogy szigorítják a doppingvizsgálatokat, és most már EPO kimutatására alkalmas teszteket is végeznek.

Az Arsenal külföldi igazolásait doppingolhatták

Néhány nappal az FA bejelentése előtt jelentette ki Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője, a csapat újonnan szerződtetett játékosain végzett vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy az illetők korábban EPO-t szedhettek.

"Néhány külföldről érkezett új játékosunknál abnormálisan magas vörösvérsejt arányt mutattak ki az orvosaink, amely elgondolkodtató" - nyilatkozta Wenger az eurosport.com-nak, a televíziós sportcsatorna internetes oldalának, de neveket nem mondott.

A szer a vér vörösvérsejt-számát növeli meg, így az több oxigén szállítására képes, ami fokozza a szervezet teljesítőképességét.

"Előfordulhat, hogy a klubjuknál úgy tudták, vitamintablettákat szednek, miközben teljesen mást adtak nekik. Szerintem vannak olyan egyesületek, amelyek titokban doppingolják a játékosaikat" - jelentette ki Wenger, vagyis az Arsenal igazoltjai állítják, nem volt tudomásuk róla, hogy tiltott szert vesznek magukhoz.

Rio Ferdinandot egy éve tiltották el doppingvétség miatt

A nyári átigazolási szezonban a holland Robin Van Persie-t a Feyenoordtól, az olasz Arturo Lupolit a Parmától, a francia Mathieu Flaminit a Marseille-től, míg a spanyol Manuel Almuniát a Celta Vigótól szerződtette az Arsenal.

Doppingvétség miatt tiltottak már el angol válogatott futballistát: alig egy éve a Manchester United klasszisa, Rio Ferdinand nem vett részt az egyik angol bajnokit követő doppingvizsgálaton, és az FA büntetésének megfelelően nyolc hónapig nem léphetett pályára.

A Mirror doppingügyről szóló értesülését az Angol Szövetség eddig nem kommentálta.