Auguszta
-4 °C
2 °C

Megint új időszámítás kezdődik a magyar fociban

2004.10.13. 16:47
Az OTP Bank és a MOL Rt. közösen évi 550 millió forintot fordít a magyar labdarúgó utánpótlás támogatására - jelentette be a két cég vezetője a Puskás-stadion kezdőkörében tartott sajtótájékoztatón. A szponzorálás a nemzeti összefogás jegyében született meg, de egyelőre csak egy évre tekintenek előre.
A Nemzeti Labdarúgó Akadémia ünnepélyes keretek között 2001. március 14-én alakult meg. Az alapító tagok között az Aranycsapat az akkor még élő négy tagja, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő szerepelt. A szervezet égisze alatt működött az utánpótlás-nevelés irányítása, lényegében az Orbán-kormány által megálmodott Bozsik-program lebonyolítása.

Megfeneklett, feléledt

A 2002-es kormányváltás után ez a program a kitalálója, dr. Mezey György szerint megfeneklett, az okokról azonban nem beszélt, mert szerda kora délután az OTP és a MOL támogatásának köszönhetően új lendületet kapott.

Az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor úgy gondolja, jelentős ez a mai nap a magyar futball életében. "A Bozsik-programot az Európai Labdarúgó-szövetség a legjobbnak minősítette a kontinensen, ezért is éreztük úgy, hogy működésének feltételeit támogatnunk kell. Az 550 millió forintot fele-fele részben adja az MLSZ-nek a két vállalat" - fejtette ki Csányi a Puskás-stadion kezdőkörében tartott sajtótájékoztatón.

Akár tíz évig is létrejöhet a támogatás

Kifejtette, nem biztos, hogy gyorsan meg fog térülni a befektetés, de a cégeknek az önös illetve az üzleti érdekeiket olykor félre kell tenni, kiváltképp, ha egy ilyen ügyről van szó, ami a fiatalokat érinti.

"Magam is futballozom, és nehéz szívvel látom, hogy lemaradtunk Európától. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk hosszú távon - akár tíz éven át is -, a szándékunk nem is lehet más, még akkor is, ha jelenleg egy évre kötöttünk szerződést. Bízunk benne, hogy továbbra is folyósíthatjuk ezt az összeget, de egy év kell arra, hogy átlássuk a jelenlegi viszonyokat" - értékelt Csányi.

A futball nemzeti ügy

Hozzátette, szeretné, ha mások is tennék a dolgukat - elsősorban a törvényi szabályozásra gondolt -, és hogy a gyerekeknek öröm legyen kimenni egy-egy bajnoki mérkőzésre. Megjegyezte, hogy ösztönözni kívánnak más cégeket is olyan ügyek felkarolására, amit az állam nem tud, vagy nem mindig tud gondozni.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy csatlakozott hozzá, hogy a futball nemzeti ügy, mert egy nemzet önbizalmát is meghatározza. "Egy öreg barátom szokta mondani, hogy az igazi rendszerváltás akkor történik meg, ha a válogatott ismét kijut egy világbajnokságra, és ott győzelmeket arat" - állította.

Puskás névjegye

Elmondta azt is, hogy a világot járva rendre tapasztalja, hogy a legismertebb névjegy az Aranycsapat kapitányáé, a Real Madriddal is sikereket elérő Puskásé. Meggyőződése, hogy a fiatalság nem távolodott el a futballtól, és nem hiszi, hogy tehetségtelenebb lenne, mint évekkel korábban.

"Ezzel a programmal feléledhet a remény, hogy újra sikeresek legyünk" - közölte. Ide tartozik, hogy a horvát labdarúgást egyes információk szerint évente 2.1 milliárddal támogatja a cég, vagyis a magyar alig több mint a tizedét kapja.

Minden fillérrel el tudnak majd számolni

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, dr. Bozóky Imre a magyar futball 103 éves történetének egyik legnagyobb győzelmének titulálta ezt a napot, mert százezer gyerek részesülhet a befolyó összegből. Ismertette, hogy ez a pénz fedezheti az edzők fizetését, a felszerelések pótlását, és a körülmények jobbá tételét. "Minden fillérrel el tudunk majd számolni, mert egy háromtagú ellenőrző-bizottság felügyeli az összegek felhasználásának módját" - magyarázta.

"Remélhetőleg rászolgálunk arra, hogy a program továbbmenjen, és a támogatást még hosszú évekig megkapjuk. Nagy a felelősségünk" - nyugtázta.

A szerződéskötésen a sportág múltjának és jelenének jó néhány kiváló képviselője is megjelent, többek között Grosics Gyula, Baróti Lajos, Illovszky Rudolf, Bene Ferenc, Mészöly Kálmán, Gellei Imre, Róth Antal, Nyilasi Tibor, valamint a Felcsúton még mindig csatasorba álló negyvenéves Orbán Viktor volt miniszterelnök is.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft