Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Börtönbüntetést kaphat a Juventus menedzsere és orvosa

2004.10.25. 15:03
Az olasz Juventus futball klub orvosának három év két hónap, menedzserének két év egy hónap szabadságvesztést javasol a torinói ügyészség az egyesület ellen 2002 januárja óta folyó dopping-perben. A vád képviselői állítják, bizonyítani tudják, hogy a Juventusnál doppingolták a játékosokat, a védelem szerint mindez csak feltételezés. Ítélet két hónapon belül várható.
A torinói ügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte abban a doppingperben, amely a Juventus labdarúgócsapatának vezető orvosa, Riccardo Agricola, továbbá Antonio Giraudo klubmenedzser ellen folyik.

Zeman indította el az ügyet

Agricolára három év két hónap, Giraudóra pedig két év egy hónap szabadságvesztés várhat.

A vizsgálat szerint a vádlottak 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerrel - köztük EPO-val - látták el a játékosokat, hogy - kihasználva azoknak mellékhatásait - meggyorsítsák gyógyulásukat, és növeljék teherbírásukat.

Az ügy még 1999-ben robbant ki, amikor Zdenek Zeman - akkoriban a Roma, ma a Lecce edzője - doppingolással gyanúsította meg a Juventus futballistáit. A Raffaele Guariniello torinói ügyész által vezetett vizsgálat néhány hónappal később indult meg, a per 2002 januárjában.

"Csak kitalált teóriák"

Luigi Chiappero, a Juventus ügyvédje viszont - amint a milanói Gazzetta dello Sport címú lapnak elmondta - nem látja borusan védencei helyzetét: "Számítottunk rá, hogy az ügyészség nagyjából ilyen büntetést javasol majd. Most rajtunk a sor. A főügyész következtetései igen szigorúak, persze a vád feladata, hogy szigorú legyen. Biztosak vagyunk benne, hogy a dolgok nem úgy történtek, ahogyan azt állítják. A vád állítólagos bizonyítékai csak feltételezések, kitalált teóriák, és ezt be is fogjuk bizonyítani".

Az FC Juventus a legsikeresebb olasz futballkub, hazája bajnokságát huszonhétszer, kupáját kilencszer nyerte meg, és győzött mindhárom európai sorozatban, a BEK-ben, illetve Bajnokok Ligájában, az UEFA- és a Kupagyőztesek-kupájában is. Az idei szezonban szintén kiválóan szerepel, vezeti az olasz Serie A-t és élen áll a BL-csoportjában is.

A perben ítélethirdetés ezév végén várható.