Szilárda
0 °C
6 °C

Albert nem bocsát meg Nováknak

2004.10.27. 10:33
Az eddig hallgató Albert Flórián, a Ferencváros "Császára" szólalt meg a Nemere-Novák-ügyben. A Fradi egykori játékosa és edzője, Novák Dezső alig egy hete ismerte el a Nemzeti Sportban, ő volt Nemere, aki a titkosszolgálatnak adott le jelentéseket csapattársairól.
Az érintett ferencvárosi labdarúgók nagyobb része a vasárnapi öregfiúk meccsen megbocsátott az egykori világválogatott Novák Dezsőnek, míg voltak, akik távolmaradásukkal jelezték véleményüket arról, hogy az egykori védő, későbbi edző bevallotta: jelentett évtizedekkel ezelőtt társairól. A csapat talán két legnagyobb klasszisa közül Varga Zoltán volt az, aki elindította a lavinát, amikor úgy nyilatkozott, tudja ki volt Nemere. A klub és a magyar futball eddigi egyetlen aranylabdása, Albert Flórián eddig nem mondott "ítéletet".

Akiről nem jelentett, megbocsáthat

Most azonban utóbbi is megszólalt. A "Császár" a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, eddig nem kereste őt Novák, sem telefonon, sem személyesen, hogy bocsánatot kérjen. Azokról a csapattársairól, akik megbocsátottak pedig úgy véli, nyílván azért tették, mert őket alig jelentette és nekik nem is származott komoly hátrányuk ezekből a jelentésekből.

Albert elmondja, hogy őt is többször keresték, igazoljon jobb körülmények között más egyesülethez, de ő kitartott a Fradi mellett, mert ő komolyan úgy érezte ez egy család. Véleménye szerint egykori barátja nem csak a csapatot, de a közös győzelmeket, és a barátságot is elárulta. Amikor megtudta, hogy valaki besúgó volt játékostársai közül, a legkevésbé gyanakodott Novákra.

Sajnálat

Albert így most már érti, miért vizsgálták át őt szinte minden alkalommal mindenkinél jobban a vámvizsgálatok során. Haragudni nem haragszik, inkább sajnálja Novákot, hogy ilyen gyáván kellett élnie egész életében, ugyanakkor még mindig bízik benne, hogy ez az egész nem igaz.

Nem nevezték meg

Pénteken jelent meg Bocsák Miklósnak a könyve, Nemere-dosszié címmel. Ebben korabeli dokumentumokkal támasztják alá, Nemere aktív, olykor túlbuzgó munkáját. Nemere ugyanis "rendszerellenes" edzőjéről, Lakat Károlyról és a többi játékosról is részletesen tájékoztatta az állambiztonsági szerveket. Szóba kerültek a bundázások, a csempészések, autóvásárlások, a szakvezető politikai megbízhatatlansága.

Kitüntető címek

Az ügy külön érdekessége, hogy Novákot ez év nyarán a Ferencváros elnöki posztjával is hírbe hozták és a Nemzet Sportolója címra is jelőlve volt. Ezt a jelölést mint minden idők legeredményesebb olimpiai labdarúgója (két arany és egy bromnzéremmel), valamint az egyik legsikeresebb klubedző érdemelte ki.