Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Matthäus játszana a magyar válogatottban

2004.11.23. 21:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Kedden véglegessé vált, hogy az FTC-Honvéd NB I-es rangadó vasárnap este kezdődik, így a piros-feketék játékosa nem tarthat a válogatottal az ázsiai túrára. A magyar csapat szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus ismét feldühödött, a DVSC vezetőit azzal vádolja, hogy gátolják a munkáját, és kijelentette, legszívesebben állampolgárságot kérne, és - ha lehetne - maga is pályára lépne.
A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 19:40 órakor Zürich érintésével utazik el a jövő heti thaiföldi tornára, de az NB I aznapi rangadója,az FTC-Honvéd mérkőzés 18 órakor kezdődik, így a kerettag Vadócz Krisztián nem vehet részt a túrán.

Nem teljesítették Matthäus kérését

A fővárosi derbit eredetileg vasárnap 11:30-ra írta ki a liga, a Ferencváros azonban kérte, hogy később legyen a kezdés, mivel csütörtökön 18:15-kor a Schalke otthonában lép pályára. A nemzetközi szabályok értelmében két tétmeccs között 72 óra pihenő jár a csapatoknak. Az MLL méltányolta a kérést, de Lothar Matthäus szövetségi kapitány azt szerette volna, hogy Vadócz miatt mégis délelőtt kezdődjön a rangadó.

A válogatott és a magyar futball érdekeire való tekintettel a Ferencváros ugyan hozzájárult a délelőtti kezdéshez, kedden késő délután mégis eldőlt, hogy marad a vasárnap kora esti kezdés. A labdarúgó-szövetség hetekkel ezelőtt jutatta el azt a kérést a Magyar Labdarúgó Ligának, hogy a Ferencváros-Honvéd mérkőzés kivételével más élvonalbeli bajnoki ne legyen november 28-án, vasárnap.

A DVSC nem akar egy nappal korábban játszani

Az ugyanis már akkor nyilvánvaló volt, hogy a zöld-fehérek játékosaira UEFA Kupa-kötelezettségük miatt nem számíthat a szövetségi kapitány, a Honvédból pedig csupán Vadócz Krisztián tagja a bővebb keretnek.

Az elmúlt napokban több tárgyalás is lezajlott az érintettek között: a válogatott menedzsmentjének kérésére a ferencvárosiak készek lettek volna délelőtt, tévés meccsen fogadni a Honvédot, ám a Debreceni VSC-MegaForce nem kívánta egy nappal korábban a másik televíziós időpontban (szombaton 18 órakor) lejátszani a Zalaegerszeg elleni hazai bajnokiját. A hajdúságiak indoka: a szerdai soproni Magyar Kupa-meccs után játékosaik nem pihennék ki magukat. Mindeközben - az RTL Klub rugalmassága ellenére - a liga televíziós egyeztetései is csődöt mondtak.

Mindemiatt Vadócz Krisztián most szinte biztosan lemarad a válogatottságról, a hat debreceni és zalaegerszegi játékos pedig - ha a szűkebb keretben is helyet kap - éppen beesik majd Ferihegyre a válogatott vasárnap esti, bangkoki utazása előtt.

"Nem értem, a debreceniek miért nem akarják eladni a játékosaikat"

"A hírek kissé elkeserítenek - mondta Lothar Matthäus az mlsz.hu internetes oldalnak. "Régóta nem játszott ilyen sok mérkőzést a magyar válogatott, mint az idén: Brazília, Németország, Skócia és Japán ellen mérhettük le a tudásunkat, s olyan túrákon szerezhettünk tapasztalatot, mint a kínai vendégszereplés vagy most a thaiföldi torna. Rengeteg energiám van ebben, de olykor úgy érzem, a válogatott szinte csak nekem és még néhány embernek fontos. Lám, a liga és a klubok most sem segítik a munkánkat. A Debrecen hozzáállása különösen furcsa: úgy vélik, az egyesületnél négy nap kell a regenerálódásra, ám a válogatottnál szerintük elég lesz kettő, közte 16 órányi utazással, hat órás időeltoldódással, ráadásul más időjárási viszonyok közepette. Ha már engem nem akarnak segíteni, gondolhatnának magukra, és eszükbe juthatna a Ferencváros és az MTK példája: ezek a klubok kiválóan profitáltak abból, hogy a válogatottban a saját értékét felsrófoló Gerát és Torghellét a nyáron eladták. Lassan azon leszek, hogy állampolgárságért folyamodom, és ha a FIFA-szabályok nem tiltanák, magamat is betenném a magyar-válogatottba. Kérem, ébredjenek fel, és a szövetségben dolgozókon, meg a szurkolókon kívül legyen ismét mindenki számára fontos a válogatott és a magyar labdarúgás!"

Matthäus együttesének mindkét találkozóját élőben közvetíti a Sport2: kedden 14:30-tól Szlovákia az ellenfél, míg csütörtökön 13:30-tól a thaiföldi vagy az észt gárda, a döntőben vagy a bronzmeccsen.