Ágnes
-1 °C
2 °C

Öt év börtönt is kaphat a csaló német játékvezető

2005.01.25. 11:01
A német bulvárlap, a Bild információi szerint az államügyészség is nyomozásba kezdett a csalással vádolt futball-játékvezető, Dirk Hoyzer ügyében. Hoyzerről bebizonyosodott, hogy azért segítette győzelemhez a Német Kupában a harmadik ligás Paderbornt (itt kapusedző a magyar Petry Zsolt), mert fogadott a győzelmére. A jelentések szerint más meccsek manipulálásában is közreműködött a bíró, és nem egyedül. Öt évet is kaphat tevékenységéért.
Vasárnap derült ki, miután Dirk Hoyzert eltávolították a német játékvezetői keretből, hogy csalással gyanúsítják. A huszonöt éves berlini egyetemista ugyanis a Német Kupában zajló augusztusi Paderborn-Hamburg mérkőzésen a hazaiak javára megítélt két vitatható tizenegyest, emellett már az első félidőben kiállította a vendégek belga csatárát.

Huszonötmillió forintot nyert

Hoyzer a harmadik ligás Paderborn győzelmére fogadott, és állítólag több mint százezer eurót - huszonötmillió forintot - nyert helyes "tippjével." A csapat magyar kapusedzője, Petry Zsolt úgy emlékezett vissza, hogy az egyik büntető valóban téves volt, a másikat viszont tízből heten megadták volna.

Két nap sem telt el, és az államügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben, mert valószínűleg Hoyzer más meccseken is manipulálta az eredményeket. A híradások szerint öt gyanús találkozó van, amelyiken közreműködésének köszönhetően nem reális, egyszersmind az erőviszonyoknak megfelelő végeredmény született. Az egyik ilyen a 2-2-vel végződött másodosztályú Essen-Köln találkozó volt, amin berlini kollégájával, Manuel Gräfevel ítélkezett. Gräfe úgy nyilatkozott a lapnak, hogy három éve nem találkozott Hoyzerrel.

Bűnszövetkezetben követte el?

Hoyzer a gyanú szerint befolyásolta az esseni meccs eredményét, de ezenkívül beszélt az ő meccsével egyidőben kezdődő ahleni találkozó általa ismert kollégájával, hogy ő is "intézkedjen" a városban szereplő Burghausen vereségéről. Végül 1-0-ra nyert az Ahlen.

A német lapok nem zárják ki, hogy még többen részt vettek a mérkőzések manipulálásában, és joggal tartanak attól, hogy bűnszövetkezetben követték el a meccsek befolyásolását. Amennyiben ez történt, akkor akár öt évig terjedő börtönbüntetés is várhat a nagy tehetségű játékvezetőre.