Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

'Joseph Ratzinger az egyház Beckenbauerje'

2005.04.24. 12:26
A futballrajongó Tarcisio Bertone érsek szerint a vasárnap beiktatott új pápa, XVI. Benedek "visszavont irányító, aki a háttérből mozgatja a katolikusokat".
A héti eleji pápaválasztáson az esélyesek közé sorolták Genova érsekét, Tarcisio Bertonét is, ám végül nem őt, hanem a német Joseph Ratzingert választották meg.

Az új egyházfő, akinek évek óta legfőbb segítője Bertone, a XVI. Benedek nevet vette föl, és kettejük együttműködése továbbra is folytatódni fog.

Középcsatár után irányító

A katolikus egyház fejét vasárnap iktatják be hivatalosan, a Rai olasz közszolgálatai csatorna a ceremónia előestéjén faggatta a nagy futballrajongó Bertonét, hogyan jellemezné az új pápát.

"II. János Pál középcsatár volt, Ratzinger visszavont irányító. Az egyház megtalálta benne a maga Beckenbauerjét" - válaszolta a Juventus-drukker érsek, aki rendszeresen publikál foci témájú cikkeket az olasz sportlapokban.

Ratzinger jól passzol

A szintén német Franz Beckenbauer minden idők egyik legjobb futballistája volt, aki megteremtette a felfutó irányító, a "libero" posztját: a védősorból tört előre, remekül passzolt vagy ha kellett, maga lőtte a kapuba a labdát.

Amikor Ratzinger erényeiről kérdezték Bertonét, a fentieknek megfelelően válaszolt: "XVI. Benedek a háttérből mozgatja az egyházat, és nem hibázza el a passzokat. Ráadásul azt is tudja, kit milyen posztra állítson".

Genova érseke fiatalon szélsőhátvéd is volt

Bertonétől nem szokatlan az effajta megnyilvánulás, korábban a Juventus vezetőit is kritizálta, amiért Alex Del Piero nem volt mindig kezdő a csapatban, és tévében, valamint rádióban is közvetített már futballmeccset. Sportszeretete fiatal korából maradt, amikor az egyház csapataiban szélsőhátvédet játszott.