Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Videókamera előtt doppingolták a Parma futballistáját

2005.04.29. 14:25
A RAI2 televíziós csatornán csütörtökön bemutatott film bizonyítja, hogy teljesítményfokozó injekciót kapott Fabio Cannavaro, az olasz futballválogatott klasszisa az 1999-es labdarúgó UEFA Kupa-döntő előtt. A védő akkoriban a Parmában szerepelt, most a Juventus igazoltja, a felvételt ő maga készítette.
Videofelvétel bizonyítja, hogy teljesítményfokozó injekciót kapott Fabio Cannavaro, az olasz futballválogatott klasszisa az 1999-es labdarúgó UEFA Kupa-döntő előtt.

A Parma akkori, a Juventus jelenlegi játékosa a tiltott listán nem szereplő Neoton nevű kreatin-foszfátot használta az Olympique Marseille elleni, 3-0-ás olasz sikerrel végződött meccsen.

A Neoton fecskendőn át beadva doppingszer

Az injekciózás a finálé előestéjén, a moszkvai Marriott Hotel 712-es szobájában történt meg. Maga Cannavaro vette szalagra saját kamerájával, és a négy és fél perces kisfilmet a RAI2 csatorna csütörtök este vetítette le.

Cannavaro nem akarta, hogy a televízió bemutassa a képeket, de hosszabb jogi vita után ügyvédje, Paolo Trofino engedélyt adott az adásra, és benn ült a RAI stúdiójában a műsor alatt.

A Juventusnak és a Parmának sem tiszta a múltja
A Juventusnál nem örülnek, hogy egyik klasszisuk nevét összefüggésbe hozták a doppingolással: a klub orvosát, Riccardo Agricolát egy bíróság novemberben huszonkét hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel, valamint kétezer eurós pénzbírsággal sújtotta, amiért 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerekkel - köztük EPO-val - látta el a játékosokat.
A Parmának szintén nem tiszta a múltja, épp 1999 nyarán került az észak-olasz klub az újságok címlapjaira, miután az ellenőrzések kimutatták, futballistáiknak napról napra nagy mértékben változott a vörösvérsejt szintje, ami arra utalt, hogy vért kaptak. A klub orvosai ezt a magaslati edzésekkel magyarázták, és végül semmi nem lett az ügyből. (MTI)

A harmincegy éves védő a Neoton nevű teljesítménynövelőt kapta. Maga a készítmény 1999-ben nem számított doppingszernek, napjainkban viszont fecskendővel beadva már tiltott anyag, rajta van a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Szövetség) listáján.

"Milyen jó, igen, kérek még!"

A filmen Cannavaro arca nem látszik, de körülötte megjelenik a Parma orvosa, Corrado Gatti, illetve csapattársai, akikkel viccelődik is a művelet közben. "Itt a bizonyíték, hogy csúnya dolgokat művelünk" - mondja nevetve a focista, majd egy hang kívülről - "Beadhatom én is?". Miután megkapta a szert, így szól: "Milyen jó, igen, kérek még!".

Az akkori ellenfél, a Marseille edzője napokkal a meccs előtt a L'Equipe című francia lapban megjegyezte, rendkívül jó fizikai állapotban vannak az olasz focisták. Roland Courbis azt nyilatkozta: "Verón nemrég még csak egy volt a sok közül, aztán Superman lett belőle".

A Marseille edzője sejtett valamit

Az említett Sebastian Veron reagált is erre még a finálé előtt, szerinte "az ellenfél csak ideges volt és zavart akart okozni". Cannavaro filmjén viszont ez is szóba kerül, amikor a hátvéd megkérdezi: "Seba, és mi van a Marseille edzőjével?" "Ő már rég tudja" - válaszolja Veron. Cannavaro még ezt is kommentálja: "Itt a bizonyíték, Seba Veron tényleg csinálja!". A másnapi meccset könnyedén, 3-0-ra nyerte a Parma.

Az argentin a felvétel nyilvánosságra kerülése után nem is szabadkozott, vállalta szereplését. "Mindenki láthatta, ott voltam a szobában" - jegyezte meg a középpályás, aki hozzátette: a Neoton abban az időben általánosan használt szer volt. "Akkor volt szükségünk rá, amikor rövid időn belül több mérkőzést játszottunk. Segített a gyorsabb regenerálódásban. Az UEFA Kupa-döntő előtt két-három nappal az Olasz Kupa fináléjában szerepeltünk. Sokat kivett belőlünk, ráadásul még el is kellett utaznunk Moszkvába. Több társam is úgy határozott az orvosok tudtával, hogy használja a szert" - jelentette ki.

Zdenek Zeman indította az olasz doppingbotrányt
Az olasz futball legnagyobb doppingbotrányát 1998-ban a cseh Zdenek Zeman, a Roma akkori, a Lecce jelenlegi szakvezetője robbantotta ki, aki egy interjújában kijelentette, a Juventusnál doppingolják a játékosokat. A huszonhétszeres olasz bajnok Juventus az említett időszakban (1994-1998) háromszor végzett az élen a Serie A-ban, és egyszer (1996) megnyerte a Bajnokok Ligáját is, majd kétszer a döntőben kapott ki. (MTI)

A csütörtöki RAI-adás közben Cannavaro ügyvédje hangsúlyozta, a Neoton nem doppingszer, és a felvételeken végig komolytalankodnak.

Egy hónapig tanakodtak

Azt nem tudni, hogyan került Fabio Cannavaro privát felvétele a tévécsatorna szerkesztőihez, de annyi kiderült, hogy április 2-án jutottak az anyaghoz, és ügyvédjeik majdnem egy hónapon át vizsgálták, nem ütközik-e jogi akadályba a film közzététele.

Fabio Cannavaro 1995 és 2002 között szerepelt a pármai csapatban, majd az Interhez, múlt nyáron pedig a Juventushoz szerződött.