Ágnes
-1 °C
2 °C

Elvennék a Juventus trófeáit

2004.12.02. 16:28
A doppingellenes szervezet (WADA) elnöke, Dick Pound megfosztaná az olasz sztárklubot, a Juventust minden, 1994 és 1998 között szerzett elsőségétől, miután bebizonyosodott: az egyesületnél abban az időszakban doppingolták a játékosokat. A WADA vezetői elképzelhetetlennek tartják továbbá, hogy a börtönbüntetésre ítélt csapatorvoson más ne tudott volna a tiltott szerek alkalmazásáról. Az Olasz Olimpiai Szövetség (CONI) szintén vizsgálja az ügyet, az egyik elnökségi tag a bajnoki pontlevonást sem zárja ki.
A csapatorvos elítélésével, és a menedzser felmentésével nem ért véget a Juventus futballklubnál kirobbant doppingbotrány: Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint visszamenőleg el kellene venni a csapat címeit.

November 16-án egy olasz bíróság első fokon huszonkét hónap börtönbüntetésre, valamint kétezer euró pénzbírságra ítélte Riccardo Agricolát, az egyesület orvosát, aki a vád szerint 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerekkel - köztük a vér oxigénfelvételét javító EPO-val - látta el a játékosokat. A 2002 januárja óta tartó doppingper másik gyanúsítottját, Antonio Giraudo klubmenedzsert nem találták bűnösnek, és felmentették.

"Kizárt, hogy csak az orvos tudott a doppingról"

Csütörtökig a bíróság döntését csak az ügyet 1998-ban vádló nyilatkozataival kirobbantó Zdenek Zeman mesteredző - akkoriban a Roma trénereként dolgozott - kommentálta a Rai televízió egyik vasárnapi műsorában: "Nem hiszem, hogy egy akkora klubnál, mint a Juventus egyetlen orvos doppingolhatja a játékosokat. Az esetről többeknek is tudniuk kellett".

A ma is aktív labdarúgók közül eddig csak a Cagliari csapatkapitánya, Gianfranco Zola szólalt meg.

"Miközben én keményen dolgoztam, hogy csúcsteljesítményt nyújthassak, mások doppinggal pumpálták tele magukat. Utálatos dolog ilyen emberek ellen játszani, a tisztességes munka válik értéktelenné" - dühöngött a volt válogatott támadó, aki a milanói Gazzetta dello Sport című lapnak mondta el véleményét.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az ítéletet útán újfent bírálta a torinóiakat. "Giraudo felmentését egyszerűen botrányosnak tartom. Elvégre senki sem hiheti, hogy egy kluborvos minden szert egymaga rendelt meg" - nyilatkozta David Howman főigazgató az olasz Rete Sport nevű rádióadónak, míg Dick Pound WADA-elnök még tovább ment: szerinte visszamenőleg el kellene venni a Juventus trófeáit. Ezt természetesen a WADA nem teheti meg, viszont Howman elmondta, a szervezet "javasolhat szankciókat, és felhívhatja a figyelmet a botrány súlyosságára".

A Juventus ügyvédje másodfokon felmentést vár

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) részéről az egyik elnökségi tag nyilatkozott a Gazzettának, szerinte elképzelhető, hogy még ebben a szezonban pontlevonással büntessék a Juventust a bajnokságban. Néhány éve az Empoli került hasonló helyzetbe, ám akkor a pontbüntetés végül elmaradt.

Paolo Trofino, az olasz egyesület ügyvédje mégis abban bízik, hogy a bizonyítékok nem lesznek elegendőek Agricola másodfokon való elítéléséhez, ráadásul a szerinte érintett két futballista a szűrés idején kórházi ápolás alatt állt.

"Doktor Agricola büntetését mindenképpen felül kell vizsgálni, ugyanis a játékosok kórházban voltak, amikor három különböző nyugtatószert is kimutattak a szervezetükben. Ráadásul azok a megengedett mennyiségben voltak jelen, azaz antibiotikumként használták őket. Meggyőződésem, hogy az orvost fel kell menteni, mert helyesen járt el, és az ügy végén bebizonyosodik, hogy a Juventus nem követett el szabálysértést, vagyis semmilyen teljesítménynövelőt nem adott a játékosoknak."

Zeman világsztárokat vádolt meg

A botrányt 1998-ban Zdenek Zeman, a Roma akkori, a Lecce jelenlegi szakvezetője robbantotta ki, aki egy magazinban olyan sztárokat vádolt meg tiltott szerek használatával, mint Alessandro Del Piero, Gianluca Vialli, Zinedine Zidane és Roberto Baggio. Érdekesség, hogy a 27-szeres olasz bajnok az említett időszak alatt háromszor végzett az élen a Serie A-ban, és egyszer (1996) megnyerte a Bajnokok Ligáját is.