Sára, Márió
2 °C
6 °C

Botrányos moszkvai ünnep az UEFA-kupa-döntő után

2005.05.19. 09:50
A CSZKA Moszkva UEFA-kupában aratott történelmi győzelme után Moszkvában nagy ünnepség vette kezdetét. Azonban jópáran csak autók és bódék megrongálásával, felborogatásával tudták levezetni a bennük felgyülemlett feszültséget.
Szerda este a CSZKA Moszkva labdarúgócsapata történelmet írt az UEFA-kupa-döntőjében, miután legyőzte a hazai pályán szereplő Sporting Lisboát. Az orosz együttes - az angol Chelsea-t is birtokló Roman Abramovics klubja - országa első csapata, amely nemzetközi kupát nyert.

A lisszaboni Alvalade-stadionban hosszú időn keresztül ünnepeltek a csapat játékosai, szakvezetői és a mintegy négyezer CSZKA-szurkoló. Ezzel egy időben Moszkvában is több ezren vonultak az utcákra, hogy az eddigi legnagyobb orosz futballsikernek örüljenek. A belvárosban helyi idő szerint csütörtök hajnalban autódudák és kürtök szóltak a lisszaboni győzők tiszteletére.

Az ünneplést azonban kisebb rendbontások zavarták meg. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint néhány felhevült szurkoló parkoló kocsikat és utcai bódékat boragatott fel, rongált meg. Ugyanakkor az amerikai AP arról számolt be, hogy 84 személyt állítottak elő ittasan okozott közbotrányokozásért, míg kevesen "kisebb huliganizmusért" felelnek majd tetteikért.

Három éve két halott is volt

Az orosz fővárosban három éve egy futballkudarc miatt törtek ki zavargások, amikor a 2002-es koreai-japán közös rendezésű vb-n az exszovjetek az egyik házigazdától kaptak ki. Az egyik utcai kivetítő előtt a tornáról való kiesést jelentő eredmény miatt elszabadultak az indulatok, autókat égettek, embereket támadtak meg. A káoszban ketten meghaltak, a rendet csak a speciális karhatalmi egység, az OMON bevetésével sikerült helyreállítani a szinte háborús jeleneteket idéző belvárosban.