Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Izland-Magyarország 2-3

2005.06.04. 22:48
A rendkívül szervezetlenül és tompán játszó magyar labdarúgó-válogatott nagy szerencsével nyert 3-2-re Izlandon, így világbajnoki selejtező csoportjában megszerezte harmadik győzelmét. Gudjohnsen vezető gólja után - hatalmas védelmi hiba előzte meg - Gera két tizenegyesével fordított a magyar csapat, a több mint félórát tíz emberrel küzdő izlandi gárda azonban bombagóllal egyenlített, de Huszti találata a mienknek jelentette a három pontot.
Az izlandiak a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezősorozatban az utolsó meccsig versenyben voltak a második, továbbjutó helyért, a jelenlegiben viszont lényegében már három meccs után elszálltak reményeik. Mivel mindössze egy pontot szereztek eddig, a magyarok ellen értelemszerűen javítani szerettek volna.

Paródiába illő izlandi gól

Negyedórányi semmittevés meg is szerezték a vezetést, mert négy magyar védő - Bodnár, Stark, Takács, Balog - közül egyik sem tudta elrúgni a labdát a Chelsea csatára, Eidur Gudjohnsen elől, akihez miután másodszor is visszapattant, tíz méterről a jobb felsőbe bombázta, Királynak esélye sem volt a hárításra. Paródiába illő szánalmas jelenetsor volt, a Metzben kapott találathoz lehetett hasonlítani.

Stark hibája után jöhetett volna a második gól, hiszen a védő felszabadító rúgása elakadt a megiramodó Indridi Sigurdssonban, aki rávezette Királyra a labdát, de nem tudta elvinni a jó ütemben elvetődő magyar kapus mellett. Fél perccel később Gudjohnsen huszonhárom méteres szabadrúgását ártalmatlanította Király, majd a csatár betört a tizenhatoson belülre, de Balogon erejét veszítette kísérlete, így a hálóőr simán felvette a labdát.

Tíz emberrel Izland az ötvenhatodik perctől

A mieink a félidő utolsó előtti percéig helyzetbe sem kerültek, akkor Hajnal Bodnár beadása után a labda mellé fejelt az ötösön. Egy perccel később némileg váratlanul jött az egyenlítés. Bárányos lefordult védőjéről a kaputól hét méterre, kicsit kisodródva azonnal lőtt, Bjarnason kézzel ért a labdába, a játékvezető némi habozás után tizenegyest ítélt. A büntetőt Gera végezte el, és a jobb alsó sarokba lőtt, a kapus rajta volt a labdán, de nem háríthatta.

A 8. csoport állása:
1. Horvátország 6 5 1 0 16-3 16 pont
2. Svédország 6 5 0 1 23-2 15
3. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 9-11 10
4. Bulgária 6 2 2 2 11-11 8
5. Izland 6 0 1 5 6-17 1
6. Málta 5 0 1 4 1-16 1

A fordulás után Bárányos még egy büntetőt harcolt ki, miután Bodnár - kivételesen - pontos beadása után három védő között kapura tört. Indridi Sigurdsson akasztotta, emiatt megkapta a második sárga lapját - az elsőt reklamálásért kapta -, így számára véget ért a meccs. Másodszor is Gera állt a labda mögé, és ismét a jobb alsó sarkot választotta.

Gudjohnsen gólpasszt is adott

Az emberelőny érthetetlenül a magyar válogatottat zavarta meg, nem tudta uralni a játékot, a hazaiak pedig számos helyzetet alakítottak ki. Gudjohnsen szabadrúgásból elért kapufájánál hatalmas szerencséje volt a társulatnak - a labda a két kapufa találkozásánál csattant -, mint ahogy helyzeténél is, amikor hat méterről bombázott fölé.

Ezek után Kristjan Sigurdsson a hatvankilencedik percben egyenlített. Gudjohnsen ugratta ki a védőt, aki egy pattanás után a jobboldalról bombagólt lőtt Király felett a hosszú sarokba. Stark határozatlan volt, a kapus pedig mintha kicsit mellényúlt volna a labdának.

Huszti gurítása eldöntötte a meccs sorsát

A mieink mindössze négy percig voltak hátrányban, amikor Tóth Norbert a mellette futó Huszti játszotta meg, aki ugyan hosszan vette át a labdát egy védő szorításában, a rosszul kimozduló kapus mellett éles szögből a kapuba gurította a labdát. Kellett még a gólhoz, hogy az izlandiak fejetlenül kitámadtak, és nem értek vissza. Ez volt az egyetlen tetszetős és tudatos magyar támadás az egész kilencven perc alatt.

A folytatásban komoly helyzet már nem akadt, így a szervezetlenül és igen esetlegesen játszó magyar csapat óriási mázlival megnyerte hatodik világbajnoki selejtezőjét, így nagyon halvány reménye még maradt arra, hogy a továbbjutást érő második helyen végezzen.

Hiányzott az összeszokottság

A válogatott az összeszokottság legcsekélyebb jelét sem mutatta, de a győzelemnek feltétlenül örülni kell. A meccset értékelő Urbán Flórián szerint néhány olyan játékos is helyet kapott a csapatban, akinek a képességei elmaradnak a válogatott szinttől. Azt azonban nem nevezte meg, kikre gondol, de Takács Ákos gyenge napot fogott ki, és Hajnal sem volt feladata magaslatán.

Jegyzőkönyv:
Izland-Magyarország 2-3 (1-1)
Reykjavík (Laugardalsvöllur Stadion), 8000 néző, v.: Batista (portugál)
gól: Gudjohnsen (18.), K. Sigurdsson (69.) illetve Gera (45., 57., mindkettőt 11-esből), Huszti (73.)
piros lap: Sigurdsson (56.)
sárga lap: Bjarnason (45.), I. Sigurdsson (45+2., 56.), Gudjohnsen (58.), K. Ö. Sigurdsson (89.) illetve Bárányos (34.), Gera (60.), Király (93.)
Izland: Arason - K. Ö. Sigurdsson, I. Sigurdsson, Bjarnason, Marteinsson (Gudmundsson 25.) - Vidarsson, Gislason, Einarsson (Porvaldsson 50.), Steinsson (Aranson a szünetben) - Gudjohnsen, Gunnarsson
Magyarország: Király - Bodnár, Stark, Vanczák (Balog 14.), Huszti - Takács - Bárányos (Szabics 75.), Hajnal, Tóth N. (Rajczi 91.) - Gera, Kerekes