Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Családi vállalkozás lett a Manchester United

2005.06.09. 16:00
A futballvilág legsikeresebb vállalkozásának új többségi tulajdonosa, az ameikai Malcolm Glazer három fiát is vezető pozícióba helyezte a Manchester Unitednél. A család csökkenti a játékosigazolásra fordítandó összeget, szezononként legfeljebb húszmillió fontot költene.
Az angol bajnokság harmadik helyén végzett együttese, a Manchester United többségi tulajdona közel egy hónappal ezelőtt vándorolt Malcolm Glazer kezébe. A szurkolók heves tiltakozása ellenére a 76,2 százalékot birtokló amerikai üzletember - a várakozásoknak megfelelően - a vezetőség összetételén is változtatott, és három fiát meghatározó pozícióba helyezte.

Eddig másról volt szó


Malcolm Glazer
Tette mindezt úgy, hogy pár héttel ezelőtt a Glazer család hivatalos közleményben a mostani lépést cáfoló tervekről számolt be: "Mi együtt szeretnénk dolgozni a jelenlegi vezetéssel, a játékosokkal és a szurkolókkal, hogy a csapat sikeres legyen a pályán, és azon kívül."

Roy Gardner, Ian Much és Jim O'Neill lemondott, helyükre a milliárdos három fia, Joel, Bryan és Avram ül a hattagú elnöki testületben, amelyben így ötven százalékos lett a Glazer család befolyása. David Gill elnök és a pénzügyi igazgató, Nick Humby egyelőre nem jelezték távozásukat.

Mindhárom fiú csak az apjának köszönheti eddigi karrierjét: Joelt és Bryant például 1995-ben nevezte ki a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat alelnökeinek.

Joel, az ingázó

A sport Joelhez áll a legközelebb, saját bevallása szerint akkor alakult ki labdarúgás iránti szenvedélye, amikor együtt lakott egy Tottenham-drukkerrel. A kiterjedt sportmenedzselési tapasztalatokkal rendelkező Joel - aki egyébként a Glazer család egyik meghatározó vállalatának alelnöke is -, Anglia és Amerika közt fog ingázni, és valószínűleg az ő szava dönt majd a klub legfontosabb ügyeiben.

Bryan, a tervező

A negyvenéves Bryan Glazer jelentős szerepet játszott az apja tulajdonában lévő Tampa Bay új stadionjának tervezésében és építésében, ő volt, aki megtervezte a csapat új címerét, valamint felbontotta a kapcsolatot a legtöbb reklámot szállító partnerével, a Pewter Partnerssel.

Avram, a fej

A hat Malcolm-testvér közül a legidősebb, Avram Glazer nagy segítséget nyújtott apjának a Manchester hétszázkilencvenmillió fontos (295 milliárd forint) felvásárlásánál. Neki van a legtöbb vezetési tapasztalata pénzügyi téren. A legjelentősebb posztja a vezérigazgatói tisztség a Zapata Részvénytársaságnál, amely 51,3 százalékban a család vagyona. Ezt a korábbi amerikai elnökkel, George Bushhal együtt alapította a Glazer-"klán".

MU:Chelsea 1:7

A szurkolók a három testvért csak "strómannak", "fejbólintó jánosnak" nevezik, és rossz viccnek tartják, hogy a multimilliárdos új tulaj mindössze százmillió fontot (harminchétmilliárd forint) szán játékosvásárlásra a következő öt évben. Összehasonlításképp: Roman Abramovics a Chelsea-re az elmúlt két évben háromszázmilliót fontot (112 milliárd forint) áldozott.

A hónap végén a tőzsdéről kivonja a csapat részvényeit, és már a jövő héten eldőlhet, hogy a maradék papírok hogyan és mennyiért jutnak az Amerikában jelentős adósságokat felhalmozott Glazer birtokába. A részvények háromegyedével rendelkező tulajdonosnak a Manchester Unitedet üzemeltető cég szabályzatához igazodva ajánlatot kell tennie a többi részvényesnek a papírok felvásárlására. A hetvenhat éves üzletember hárommillió fontot (1,12 milliárd forint) ajánlott értük, ami nem is kevés.

A drukkereknek viszont ennek ellenére is ellenszenves marad, mert szerintük a Manchester Unitedet tengerentúli adósságainak fedezésére akarja felhasználni.

Mire lesz elég a pénz?

Az évi húszmillió fontos 'költőpénz' nem túl sok - Rio Ferdinand 2002-ben huszonkilencmillióba (tizenegymilliárd forint) került -, a kapuskérdés viszont megoldódott: a Fulhamtől kétmillió fontért (746 millió forint) a holland válogatott Edwin van der Sar érkezett az MU-hoz.

A szerződtetni kívánt mezőnyjátékosokról kevesebbet tudni, a Barcelonával hírbe hozott Ruud van Nistelrooy kijelentette, szívesen maradna. Luis Figo leigazolása és David Beckham esetleges visszatérése pedig kacsának bizonyult.

Michael Essien, az Olympique Lyon huszonkét éves csatára jó igazolásnak tűnne, de kicsi a valószínűsége, hogy az MU több pénzt tudna érte ajánlani, mint a Real Madrid vagy a Chelsea, akik szintén kiszemelték őt. Park Ji-Sunggal , a PSV Eindhoven dél-koreai középpályásával viszont közel a megállapodás.