Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Balhéztak az osztrák és a svájci szurkolók

2005.10.31. 16:44
Miközben a szervezők már javában készülnek a három év múlva sorra kerülő osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra, addig a szurkolók folymatos botrányokkal hívják fel magukra a figyelmet.
Telefonon egyeztetett tömegverekedésre került sor vasárnap este az osztrák labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő két grazi csapat, a GAK és a Sturm hívei között.

Különbusszal jöttek verekedni

A 2-0-ás GAK-győzelemmel végződött városi rangadó után 150-200 szurkoló csapott össze az előre megbeszélt helyen. A "balhéra" különbusszal érkezett a Salzburger Rowdies nevű ultracsoport, amely a GAK-tábor oldalán szállt harcba. A helyszínre érkező mintegy 100 rendőr feloszlatta a dulakodást, melynek két sérültjét kórházban ápolják.

A szurkolók közötti összetűzések nem rendkívüliek az osztrákoknál, hiszen éppen egy hete, az Austria-Rapid örökrangadó közben és után okoztak botrányt. Akkor a bemelegítéskor a Rapid szurkolói megdobálták az Austria kapusát, mire a vendégszurkolók füstbombákkal válaszoltak. Ezt a lefújás után Bécs belvárosában akarták megbosszulni a zöld-fehér hívek, végül a rendőrség nyert.

A svájciak sem bírtak magukkal

Ugyancsak botrányos jelenetek zajlottak le a 2008-as Európa-bajnokság másik házigazdájánál, Svájcban: szombaton a St. Gallen-Schaffhausen, vasárnap pedig a Grasshoppers-Young Boys meccseket követte utcai rendbontás. A zürichi találkozó (1-1) során a rajongók eleinte csak székeket és kapukat tettek tönkre, majd a verekedés végeztével egyiküket súlyos sebekkel szállították el a mentők.