Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

'Puhl Sándor nagyon kártékony eleme labdarúgásunknak'

2005.12.22. 15:08
"Remélem ezt az érzést nem ismerem meg" - válaszolta Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnöke a Lothar Matthäus esetleges szerződéshosszabbítását firtató kérdésre. A ligaelnök az Index Törzsasztalában arról is beszélt, nincs jelöltje a kapitányi posztra. Bozóky Imre MLSZ-elnököt egyáltalán nem tartja buta embernek, míg Kutasi Róbertet, a REAC klubigazgatóját jellemesnek nem nevezné.

"Azt soha nem fogom tudni elmondani, hogy ki áll mögöttem, mert nem áll mögöttem senki" - mondta Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnöke. Az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szerdai közgyűlésén a lemondását felajánló, de azt feltételekhez kötő ligaelnök az Index Törzsasztalában válaszolt az olvasók kérdésére.


Fotók: Huszti István

"Nincs jelöltem"

Kisteleki szerint a "kapitánykérdésben az elnökség dönt, de véleményem van". Eszerint lehet a szakvezető magyar is, egy fiatal edző, - például az utánpótlás válogatottnál már bizonyított Róth Antal - aki mellett egy tapasztalt kolléga áll, de lehet a kapitány külföldi is, de pillanatnyilag nincs a posztra jelöltje. Ugyancsak nem tud konkrét névvel szolgálni a szövetség élére sem, noha egy név "bedobásával" akár nyerhetnének is a változást akarók. Ennek ellenére előbb azt az irányt kell tisztáznia a labdarúgásnak (az amatőr és a profi futballnak közösen), amely mellé oda lehet állni, és fel lehet ajánlani valakinek, aki mind gazdaságilag, mind társadalmilag erős személyiség.

A teljes MLSZ-vezérkar leváltását szorgalmazó, egyébként kölni edzői diplomával is rendelkező szakember szerint az MLSZ felelőssége óriási, hiszen mint a sportág irányító szerve, neki kellene meghatározni a sportágban uralkodó morált, gazdasági alapot. Azonban a kassza üres, az eredményt ismerjük, a morál pedig, mint ilyen szó, nem létezik az MLSZ-ben.

Matthäus és környezete

A hetek óta húzódó Matthäus-sztorira csak annyiban tért ki, a német szakemberből egyedül a lelkesedése maradjon itt, noha voltak más pozitív tulajdonságai is, az a lehúzó környezet (a lehúzást a szó csibész értelmébe véve), elvitte egy olyan irányba, amely már csak árt a magyar labdarúgásnak és üzletileg kizsákmányolja. "Remélem ezt az érzést nem ismerem meg, de ha mégis megtörténik,akkor beszámolok róla", válaszolt arra a kérdésre, hogy mit fog érezni, ha az MLSZ elnöksége meghosszabbítja Lothar Matthäus szerződését?

A magyar futball jelenlegi helyzetéért elsősorban az edzők tehetőek felelőssé, tőlük is jobb teljesítmény kell, és nem hivatkozhatnak a körülményeikre. "Mindig mindenre van kifogás, igaz, én is ilyen voltam, amikor edző voltam. De látni kell, ezt ma már nem 'eszik' meg és a meccseredményekben az edzők szerepe óriási".

Fizetett honlap

A magyar klubok közül a hivatalos szabályok szerint a Ferencváros van a legnehezebb helyzetben, de amíg a saját szabályaikat nem tudják betartatni, addig számon kérni sem lehet, véli a ligaelnök. Kisteleki egyik válaszában kitért arra is, hogy az NB1.hu futballportál nem véletlenül támadja szüntelen, hiszen amíg az előző ligaelnök négyszázezer forinttal "támogatta" az oldalt, ő megszüntette ezt az apanázst.

Puhl félrevezeti a társadalmat

"Puhl Sándort nagyon kártékony elemének tartom labdarúgásunknak, lezüllesztette a játékvezetést, és amellett, hogy szakmailag az utóbbi évek legrosszabb teljesítményét nyújtották a játékvezetők, állandóan félrevezeti a társadalmat. Ez a felelősség azért nagy, mert annak idején nagyon jó volt az ő nemzetközi megítélése, és emiatt teljesen más fellépésre volna szükség a részéről" - mondta az elmúlt időben többször is "bírált", egy évtizede négyszer is a világ legjobb játékvezetőjének választott, jelenlegi MLSZ-alelnökről.

"Soroljam a meccseket? Sajnos az időnk kevés. Csak egyet említenék. Tatabánya-Debrecen Magyar Kupa-döntő" - utalt Kisteleki arra az olvasói megállapításra, miszerint Puhl már sportpályafutása alatt is vezetett el mérkőzéseket.

A 2012-es Eb-pályázatba ugyan nincs betekintése, nem ismeri annak részleteit, de úgy véli, ha olyan emberek vezetnék, akik más vonalon is sikeresek voltak, lehetne esélyünk arra, hogy lehetőségeinkhez képest a legjobb eredményt érjük el. "A Bozóky által vezetett csapat kétszer volt második."

Bozóky nem buta, Kutasi meg Geréb

Ugyanakkor Bozóky MLSZ-elnököt egyáltalán nem tartja buta embernek, míg Kutasi Róbertet, a REAC klubigazgatóját jellemesnek nem nevezné, lévén visszavonta korábban tett ígéretét - miszerint a többi ligadelegálttal együtt visszalép az elnökségben betöltött pozíciójától -, miután az MLSZ-ben felajánlották neki a sajtófőnöki pozíciót. "Megint kiderült, hogy az MLSZ-ben pozíciót mindenki a tudása, felkészültsége alapján kaphat és nem azért, mert jellemes vagy nem jellemes ember." Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni, hogy az áruló Gerébet végül Ács Feriék is kiközösítették.

Az MLSZ gazdálkodását szomorúnak tartja, lévén, hogy egy kiemelten közhasznú társaságnál egyáltalán felmerülhet a gyanú, hogy valami nem a törvények szerint működik. "A jogi lépéseken nem nekem kell gondolkozni. Nekem az elsődleges feladatom, hogy magát a játékot ne engedjem meghalni."

Nem kell a politika

A politikát ugyanakkor nem vonná be a labdarúgásba, véleménye szerint a futballnak semlegesnek kell maradnia, a mindenkori politikától távol kell maradnia. "A lovon akkor ülnénk jól, ha kialakítanánk egy jó elképzelést és ehhez nyernének meg maguknak egy jó vezetést. Egyébként, mint a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagja elmondhatom, ott sincs jelentősebb állami támogatás, de a hazai megítélése sokkal kedvezőbb" - érzékeltette a két sportág közötti különbséget.