Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Liga elnöke lecsalózta az MLSZ elnökét

2005.12.20. 16:31
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi ülésén megfigyelőként jelenlévő, de idő előtt távozó ligaelnök, Kisteleki István azt ismertette: a szervezetnek kétszázmilliós adóhiánya van, és ötszázmillió forintot jogtalanul számolt el. Az MLSZ elnöke, Bozóky Imre ezt tagadta, a felügyelő bizottság elnöke, Sebes József ezt részben elismerte. Az elnökség egyelőre nem tárgyalta a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus szerződésének ügyét.
Kisteleki István ligaelnök másfél óra után fél négykor távozott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének rendkívüli üléséről, és arról számolt be, hogy a felügyelő bizottság által készíttetett könyvvizsgálói jelentés kétszázmillió forintos adóhiányt és ötszázmilliós jogtalan elszámolást állapított meg.

Kisteleki csalózott

A független könyvvizsgálói jelentést Sebes József, a felügyelőbizottság elnöke kezdeményezte és ismertette, de a pontos részletekről egyelőre nincs tudomás. "Valóban szerepelnek ilyen számok a jelentésben, de nem ebben az összevetésben. Ami a legfontosabb, a két említett adat nem összeadandó" - derült ki Sebes nyilatkozatából.

"Ezek a számok még engem is megdöbbentettek. Bozóky Imre elnök úr egyelőre nem reagált érdemben a jelentésre, mivel még nem olvasta el azt, ami érthető, hiszen ő is csak ma kapta kézhez" - mondta az MLL első számú vezetője, aki azért hagyta el a tanácskozást, mert otthonában kigyulladt a garázs. Bozóky több ellenvetéssel élt a jelentés után, és szerinte a valós tények csak akkor derülhetnek ki, amikor a szervezet könyvelői is elkészítik jelentésüket. Az ellenvéleményezésre harminc napos határidőt határoz meg az alapszabály.

Bozóky arról is említést tett, hogy Kisteleki dühödten lecsalózta az egész elnökséget, és székét felrúgva hagyta el a termet. Bozóky ezt a viselkedést elítélte, példátlannak és elfogadhatatlannak nevezte, jogi lépések megtételét sem zárta ki. A ligaelnök elismerte, bántó volt a megjegyzése a testületre, ugyanakkor helyesbített, és a kijelentését csak az elnökre értette.

A rendkívüli közgyűlés ellen játszanak?

Kisteleki viszont arra tért ki, hogy az MLSZ jelenlegi vezetése azon fáradozik az elnökségi ülésen, hogy meghiúsítsa a szerdai rendkívüli közgyűlést, amelyiken tisztújításra is sor kerülhetne. A közgyűlést végül megtartják tíz órától.

A Ligának elsődlegesen a főtitkár Berzi Sándor és az egyik alelnök, Puhl Sándor ellen van kifogása.

Kisteleki egyszersmind azt szeretné elérni, hogy a mindenkori ligaelnök az MLSZ egyik alelnöke legyen. A múlt héten az élvonabeli csapatok többsége az elnököt lemondásra szólította fel, az amatőr klubok vezetői ugyanakkor kiálltak mellette, igaz akkor még nem ismerhették a jelentés adatait.

Kérdéses a kapitány ügyének tárgyalása

Az MLSZ történetében nem először fordul elő pontatlan könyvelés, 1999-ben az akkori elnököt, Kovács Attilát a sportminiszter, Deutsch Tamás felfüggesztette pozíciójából.

Az elnökségi ülésen nem került szóba a kapitány Lothar Matthäus szerződésének meghosszabbítása, vagy menesztése. Az egykori aranylabdást december végéig köti megállapodás Magyarországhoz.