Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

'A medvét előbb le kell lőni, aztán jöhet a szűcs'

2006.01.20. 15:54
Több kabaréba illő jelenet tarkította az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) pénteki rendkívüli közgyűlését, ahol még a szavazások lebinyolítását is megszavaztatták. A többórás, mindössze három érdemi döntést hozó tanácskozás legfontosabb határozatai, hogy megelakult a szövetséget irányító ad hoc bizottság, valamint a küldöttek egyőntetűen Csányi Sándort, az OTP elnök- vezérigazgatóját szeretnék MLSZ-elnöknek.

"Ez szilveszterkor jó lenne a kabaréba" - mondta egy újságíró, az akkor már több mint másfél órája zajló Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) rendkívüli közgyűléséről. "Szerinted, így csinálják ezt Angliában és Olaszországban is?" - kérdezte egy másik kolléga a mellette ülőt, ami mindent elmond az esemény színvonaláról.

A közgyűlés szomorú apropóval kezdődött, a jelenlévők egyperces gyászszünettel emlékeztek a közelmúltban elhunyt Baróti Lajosra, Zavadszky Gáborra, illetve az MLSZ egykori főtitkárára, Krizsán Józsefre és Endrész Károlyra, a szövetség munkatársára.

Nem olyan egyszerű szavazni

A folytatás azonban igazi show-műsor volt a vicces műfaj kedvelőinek. Kezdődött azzal, hogy a korábban kétszer is az elnöki posztot betöltő Laczkó Mihály megkérte a jelenlévőket - többnyire harminc feletti felnőtt férfiakat - hogy a tanácskozás fegyelmezetten menjen le.

Ezután Helmeczy László levezető elnök percei következtek, aki előbb megkérte a jelenlévőket, kapcsolják ki telefonjaikat, majd hosszasan magyarázta a szavazókészülék használatát. Mint később kiderült, erre szükség is volt, mert szinte mindenről szavazni kellett. Így dőlt el, kik legyenek a jegyzőkönyvvezetők, a jegyzőkönyv-hitelesítők, és szavazni kellett a mandátumvizsgáló bizottság tagjaira is.

Meglepetés nélküli ad hoc bizottság

Noha ezen esetek között többször is felnevettünk, azért kiderült, kellett a hosszas magyarázkodás, ugyanis volt olyan elnökségi tag, aki a sokadik szavazás után akarta kipróbálni, hátha nem jó valamelyik tag készüléke, és csak Helmeczy magyarázata után értette meg, elképzelhető, van olyan, aki esetleg nem szavaz, ezért nincs meg a megfelelő számú voks.

Később aztán megválasztották a labdarúgó-szövetséget ideiglenesen irányító ad hoc bizottság tagjait is. A profik képviseletében Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-liga elnöke, az amatőrök közül pedig Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és Vörös Tamás, a Somogy megyei szövetség vezetője lett tagja a bizottságnak.

Elvetették a szavazás szavazását

A nap fénypontja is ekörül a szavazás körül jött el, amikor Helmeczy megszavaztatta, hogy kézzel vagy géppel szavazzanak a küldöttek. Az egyhangú állásfoglalás (gépi szavazás) után aztán úgy döntött, maradjon a hagyományos szavazófülkés szavazás, mert ez tekinthető jogilag támadhatatlannak. Ennek ellenére a küldöttek többsége a saját székén, mindenki előtt töltötte ki a szavazólapot.

A három bizottsági tag megválasztásuk után összeült és rövid tanácskozás után a legkevesebb szavazattal bekerült Kistelekit választotta meg elnöknek. Az újabb szünet miatt többen lázadtak, mire Helmeczy "előbb el kell ejteni a medvét, utána ráérünk a szűccsel beszélni" mondattal leállította őket. Kisteleki a folytatásban bejelentette, az MLSZ 2006. február 24-én 10 órakor tartja rendkívüli ülését, melyen többek között megválasztják a testület tagjait, valamint az új elnököt.

Kisteleki a következő egy hónap legfontosabb feladatainak a 2012-es Eb-pályázat előkészítését, a szövetség új székházba költözésének zavartalan lebonyolítását és a gazdasági helyzet felmérését nevezte.

Egy hónap múlva vizsgálják a pénzügyeket

A szövetség gazdálkodását átvilágító könyvvizsgálói jelentés értékelése is az egy hónap múlva sorra kerülő közgyűlésen kerül napirendre. Sebes József, a felügyelő bizottság elnöke a javaslatát azzal indokolta, hogy az MLSZ-től csak szerdán kapta meg a felügyelő bizottság az állásfoglalást a könyvvizsgálói jelentésre. Elmondta, hogy két lényeges pontban térnek el a vélemények, a vitás kérdésekre a kedden elindított APEH-vizsgálat ad majd választ.

A felügyelő bizottság szerint a szövetség alapszabály-ellenesen, elnökségi jóváhagyás nélkül kötött szerződés a Kentaro AG nevű céggel, amely részt vett Lothar Matthäus anyagi juttatásainak finanszírozásában. Kovács Péter, az Újpest labdarúgócsapatát működtető kft. tulajdonosa küldöttként ezzel kapcsolatban megjegyezte: az APEH nem vizsgálja majd a szerződéskötés körülményeit, a vizsgálat csak arra terjed ki, hogy számviteli szempontból megfelelnek-e a jogszabályoknak a szerződések.

Gyárfás Csányit javasolja MLSZ elnöknek

Gyárfás Tamás, a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázat szervezőbizottságának elnöke a rendkívüli közgyűlés után, kötetlen beszélgetés keretében azt javasolta a küldötteknek: ösztönözzék Csányi Sándort, az OTP Bank Rt. vezérigazgatóját, hogy vállalja el az MLSZ elnöki tisztségét.

Gyárfás - aki pár perc alatt többet mondott és ért el, mint az egész közgyűlés három óra alatt - elmondta: semmilyen felhatalmazása nincs az ismert üzletembertől arra, hogy érte lobbizzon, de úgy gondolja, ha a magyar futball valamennyi résztvevője egyöntetűen Csányi mögé áll, ez akkora erőt jelent, melyre nem lehet nemet mondani.

Az Eb-pályázat szervezőbizottságának első embere hozzátette: Csányi megválasztása esetén az elnökségbe 8-9 elismert üzletember - többek között Eppel János, a Porsche Hungária vezérigazgatója, Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója - kerülhetne és csak 3-3 hely maradna a profi, illetve amatőr képviselőknek. Gyárfás garanciát kért arra, hogy akik nem értenek egyet a felvetésével, azok is elfogadják a többség álláspontját. A nyílt szavazás során egyetlen küldött adott hangot ellenvetésének.