Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Chelsea-Barcelona csúcsrangadó a krumpliföldön

2006.02.23. 15:02
Állást keresek, kertész vagyok - viccelődtek a Barcelona szurkolói a Chelsea fellocsolt, ezért szinte használhatatlan talajú pályáján a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek csúcsmeccse előtt. A sztárokat végül nem zavarta a sár és egy kiállítás változtatta meg a meccs menetét. Harmincötezren ordították az argentin Messinek, hogy csaló, majd a végén az öngólt vétő John Terryt vigasztalták az újságírók. Helyszíni riport Londonból.

Kultuszmeccsé vált a tavalyi 4-2-es visszavágó miatt a Chelsea-Barcelona Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, szerdán újra kiderült, miért. Gazdasági szempontból ez abban nyilvánult meg, hogy legálisan nem lehetett jegyhez jutni, a feketepiacon meg nagyjából négyszáz fontot (százötvenezer forint) kellett fizetni érte.

Torinóban lehet jegyet kapni, Londonban nem


Kattintson!

"Ha van egy nagy zsák pénzetek, be tudtok menni, ha hármat vesztek, megkaphatjátok háromszáz fontért darabját, feltéve, ha nem kapnak el a rendőrök" - tudatta az egyik Picaddily Circus-i tikettiroda alkalmazottja.

Olaszországban a nagy meccsek előtt szabadon megy az üzérkedés - Torinóban is lehetett belépőt kapni a Chelsea-Barcára -, Angliában viszont még azt is őrizetbe veszik, aki vásárolni próbál. Nem lehet véletlen, hogy a Stamford Bridge környékén egyetlen jegyüzér sincs.

"Kertész vagyok"

Hallani is inkább a vendégeket, mint a helyieket lehet, a néhányezer Barca-drukker már London belvárosában énekelve közlekedik, és a kezdésig a stadionba is ők visznek életet. A Chelsea szurkolói csak másodpercekkel a kezdés előtt érkeznek, akkor viszont már kitesznek magukért: megszakítás nélkül jönnek a dalok, néha már-már fülsüketítő a zaj.

Koreográfia nincs, Angliában az nem divat, csupán a barcások viccelődnek egy nagyobb transzparenssel a katasztrofális állapotú gyepre utalva - "Állást keresek, kertész vagyok".

Messit nem lehet tartani

A klasszisokat viszont nem nagyon zavarja, hogy krumpliföldön kell játszaniuk, Ronaldinho két nagy helyzetet is kihagy, bár a másodiknál Petr Cech kapus óriásit véd. Mindkét gárda óvatos és ideges, bizonyítja leginkább utóbbit Carles Puyol, amikor a félpályánál taglózza le Crespót.

Kevés a hiba, csak a Chelsea baszk balhátvédje, Asier Del Horno szenved, a 18 éves Lionel Messivel nem bír. Előbb letalpalja, néhány perc múlva suta mozdulattal elrúg a labda fölött, épp a kis argentinba: majdnem összeverekednek a játékosok, a Chelsea-nézők le sem fújták volna, Terje Hauge játékvezető viszont kiállítja a baszkot.

Tíz emberrel erőre kapott a Chelsea

Messi, aki színészkedett is, bár kétségtelen, hogy rengeteget kapott már előtte, abszolút közellenséggé válik, amikor a labda hozzákerül, kórusban hangzik 35 torokból a "cheat, cheat, cheat" - csaló, csaló, csaló.

Nem csak rá, a bíróra is haragszanak, a norvég Terje Haugét négy biztonsági ember veszi körül, amikor a szünetben az öltözőbe megy. Igaz, ha nem vigyáz, könnyen a svéd Anders Frisk sorsára juthat, aki tavaly a két csapat barcelonai meccsén kiállította Didier Drogbát, majd az ellene indult dühroham és fenyegetések hatására vissza kellett vonulnia.

A létszámhátrány taktikailag gyengíti, lelkileg viszont erősíti nemcsak a Chelsea-t, a közönségét is. A drukkerek még hangosabbak, Frank Lampardék összekapják magukat, de helyzeteket inkább a Barcelona hagy ki.

Hat Barca-játékos támad

Hátul viszont eredményesek a katalánok, Tiago Motta és Victor Valdez összehoznak egy öngólt, a stadion eksztázisban. Ronaldinho- és Messi-helyzet után Arjen Robben hihetetlenül szólózik végig a baloldalon, majd Lampard lő közelről az oldalhálóba, pillanatokig 2-0 jár a drukkerek agyában, hallható a csalódás, amikor felmérik, nem ment be a labda.

Henrik Larsson beállásával tovább erősödnek a vendégek, a svéd hamar helyzetbe is kerül, és Sylvinho beállításával látszik, Frank Rijkaard Barca-edző tíz ember ellen nem elégszik meg az 1-0-lal, nem csak egyenlíteni, nyerni akar. Bár a brazil védőnek inkább balközepet kell játszania, vele együtt már legalább hatan támadnak a Barcelonából.

Terry, az ellentmondásos

Furcsa, de mégis a Chelsea egyik legjobbja, John Terry segít a góllövésben, amikor Ronaldinho szabadrúgását saját kapujába csúsztatja. A brazilt ölelgetik társai, mintha ő lőtte volna a gólt, és az aranylabdást be is indítja a sikerélmény, az utolsó húsz percben adja igazi tudását. Hátul szereli Lampardot, elindul, a vonalon vezeti a labdát, remekül passzol.

A Chelsea-tábor sem lankad, másodpercekig hallgat csak, egészen kivételesen szurkolnak. Terry javít is, egyszer Ronaldinho, egyszer Larsson labdáját rúgja ki a gólvonalról Messi csodás kapufát lő, a másik végen Drogba kilépése után ment ügyesen Valdez, a meccs már olyan, mint a tavalyi 4-2 volt.

"Fiam, nincs ennek még vége"

A Barca gólokkal vezethetne, de a második találatuk csak bő nyolcvan perc után jön, Ronaldinho-Larsson-Marquez akcióban, védhetetlen Samuel Eto'o-fejessel.

A Barca-tábor ölelgeti a kamerunit, a hazai viszont lankad, a 86. percben már sok drukker hazaindul. A szűk százperces lüktetés vége 1-2, a Barca győz. Jose Mourinho a bírót és a színészkedő Messit hibáztatja, Frank Rijkaard nyugodt és visszafogott a sajtótájékoztatón. Az afrikaiak, Eto'o, Ndijtap Geremi és a fekete kontinensről származó Claude Makelele zuhanyozás után a játékoskijárónál együtt nevetgélnek. Drogba gyorsan távozik, a még mindig ideges Terryt az angol újságírók higgasztják le. "Fiam, nincs még ennek vége" - mondja egyikük.

Az egy éve tartó párharc második visszavágója két hét múlva Barcelonában következik.