Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Isten keze nem csalt

2006.05.03. 14:19
Először beszélt angol közönség előtt az 1986-os vb-negyeddöntőről Diego Maradona. A volt világklasszis futballista a BBC talkshowjában egykori ellenfelével, Gary Linekerrel beszélgetett, és állítja, kézzel szerzett gólja nem volt csalás.

"Az egyetlen gól volt, aminél úgy éreztem, meg kell tapsolnom az ellenfelet" - árulta el Gary Lineker, a BBC televízió sportshow-jának műsorvezetője vendégének, Diego Maradonának.

Kölcsönös szembe dicsérés

#alt#
Maradona útban a magasztalt gól felé (fotó: AFP)

Az angol futballválogatott gólrekordere természetesen az argentin klasszis egyik 1986-os vb-találatára gondolt, amikor az Anglia elleni negyeddöntőben saját térfeléről indulva kvázi a kapuba vitte a labdát.

"Hihetetlen volt számomra is, és azt hiszem, csak Anglia ellen lőhettem ilyet. Olaszország, Uruguay vagy Brazília ellen nehezebb lett volna megcsinálni a cseleket. Az angol védők sokkal sportszerűbbek" - dicsért vissza Maradona.

A XX. század egyik legjobb játékosának választott exközéppályás először beszélt az ellentmondásos meccsről brit közönség előtt. Ezen szerzett gólt ugyanis kézzel is, csapata első találatát, amiről később azt nyilatkozta, Isten keze volt. (A találkozót 2-1-re nyerte Argentína, Anglia kiesett.)

Szerinte szemtelenség

"A kezem volt, de nem csaltam. Szemtelenség, fifika, agyafúrtság, de nem csalás" - elemezte szabálytalan gólját Maradona.

A volt klasszisnak akkoriban sem volt lelkiismeret furdalása tette miatt, azonnal fölmentette magát, és azóta sem nem bánt meg semmit.

"Nem akarok tiszteletlen lenni az angol szurkolókkal szemben, de az ilyesmi megtörténik, igaz, nálunk Dél-Amerikában jóval gyakrabban, mint Európában. Argentínában már korábban is szereztem gólokat kézzel" - vallotta be a legendás 10-es.

Állítja, nem tervelte ki előre, hogy kézzel üti a hálóba a labdát, a körülmények hozták így: "Nem értem el, de Shilton már ott volt. Nem tudtam belefejelni, ezért így csináltam. Shilton nem is vette észre, Terry Butcher volt az első, aki rájött".

A kezet Isten adta

A védő és társai azonnal reklamáltak a bírónál, de ő és a partjelző sem láttak semmi különöset, ezért is mondta utána Maradona, hogy Isten keze volt a dologban. "Isten adott nekünk kezet, ráadásul ahhoz, hogy két ember, a bíró és a partjelző se vegye észre, isteni beavatkozás kellett."