Brit szurkolókat tartóztattak fel a német határon

2006.06.08. 20:20
Kilenc brit futball-huligánt fordítottak vissza német határőrök a cseh-német határon, akik a tiltás ellenére megpróbáltak bejutni a világbajnokságra.

A csoport Csehországon keresztül beutazva próbálta elkerülni a hatóságok figyelmét, Angliában ugyanis kiutazási tilalmat rendeltek el összesen 3286 ismert futball-huligánnak, nehogy megzavarják a vébé nyugalmát. A hatóságok listáján szereplő szurkolóknak be kellett szolgáltatniuk útleveleiket és a vébé ideje alatt rendszeresen jelentkezniük kell a rendőrségen. A törvénysértőket akár hat hónapos elzárással is büntethetik. A brit belügyminisztérium szerdán jelezte, hogy még 180-an nem adták le az útlevelüket a listán szereplők közül. Az AFP hírügynökség szerint azonban nem tisztázódott, hogy a feltartóztatott szurkolók közéjük tartoztak-e.

A frankfurti rendőrség mintegy 40 000 brit szurkolót vár a szombati Anglia-Paraguay meccsre. A biztonság érdekében a német és az angol rendőrök közösen próbálják kiszűrni a veszélyes drukkereket, illetve elkobozni a náci jelképeket a reptereken és kikötőkben, ezért német rendőrök Angliába, angol rendőrök pedig Németországba utaztak szolgálatot teljesíteni. A DPA német hírügynökség úgy tudja, a német rendőröknek nincs intézkedési joguk Angliában, brit kollégáik viszont akár le is tartóztathatják a randalírozókat Németországban.

Angliában eddig egy angol szurkoló akadt fenn az ellenőrzéseken. A liverpooli reptéren feltartóztatott drukker jegye Amszterdamba szólt, de a hatóságok biztosak abban, hogy a szombati meccsre igyekezett.

A német rendőrség tájékoztatása szerint öt angol huligán biztosan Németországban tartózkodik. "Egyelőre nem tudjuk, hogyan juthattak be az országba, de azon vagyunk, hogy a végére járjunk ennek, megelőzendő a hasonló eseteket" - mondta szerdán Michael Endler, a rendbontó szurkolók kiszűrésével és figyelésével megbízott iroda vezetője.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön