Erzsébet
1 °C
4 °C

Legszebb öröm a gólöröm

2006.07.04. 15:03
Kezdetben volt a szolídan ökölbe szorított kéz, aztán jött a pacsi, az ölelkezés, a kicsi a rakás. A táncot, hülyéskedést a forróvérű dél-amerikaiak és afrikaiak honosították meg, a gólöröm a népszórakoztatás szerves része lett.

Grosics a ködben (Forrás: Magyar Testnevelési és Sportmúzeum)

Gólöröme mindenkinek lehet, aki eredményesen focizik, más kérdés, hogy kíváncsi-e rá a világ. Harminc, negyven évvel ezelőtt még nem kapott akkora figyelmet a gólszerző extázisa, mint manapság, amikor a nagyok nemcsak a játék közben igyekeznek kidomborítani egyéniségüket.

Bár sokkal inkább elképzelhető, mint bizonyítható, de a gólörömök történetének egyik első írásos emléke, Grosics Gyula 1953-as cigánykereke a 6-3-as magyar-angol meccs lefújása után. A cigánykerék híre pedig rendhagyó módon bejárta a világot.

Ötven évvel a popkultúra beköszönte után nehéz elképzelni, hogy valamikor a játékvezetőt csak rövidnadrágja különböztette meg egy revizortól, a hivatásos focisták ingben játszottak, és amikor gólt lőttek, ökölbe szorított kézzel, kiabálva futottak egy kört, majd társaik úriember módjára megpaskolták a hátát, miközben a közönség kalapját lengetve éljenzett a lelátón.

A zord ötvenes évek és a 60-as évek első fele sem hozott sok újdonságot a labdarúgó önkifejezésének eszköztárában. A sportos, sőt katonás fegyelmezettséget a táncra és a hülyéskedésre több időt fordító nemzetek focistái, mint például a Dél-Amerikaiak kezdték el lazítani.


Pelé az '58-as vb-n, Puskas és di Stefano a Real Madridban

Az 1958-as vébén még a brazilok is csak őrülten ugrálnak egymás mellett a 17 éves Pelé góljai után, miközben néhány csapattárs bőszen rugdossa a labdát a hálóba, és már az is előfordul, hogy a csapat egymás vállára borul.

Annál többet hoz az önkifejezést hirdető hippikorszak, és az azt levezető hetvenes évek, noha a divatlapok címlapjára még ekkor sem az - immár lobogó hajú - focisták kerülnek. Mindenesetre már az is elég szórakoztató, ha egy loboncos, alkalmanként szakállas férfi rövid egyennadrágban rohangál, gólt lő, majd idétlenül ugrabugrál.


Keegan, Platini és a brazilverő holland válogatott Cruyffal

A sport ekkor még romlatlan imidzséhez jobban passzol a tornaöltözőkben honos hülyéskedés beépítése a gólörömbe. Akrobatikus elemként megjelenik a bukfencezés, és már előfordul, hogy a góllövőt nemcsak ölelgetik a csapattársak, hanem a földre teperik, és a csapat "kicsi a rakást" játszva emberhalmot képez fölötte. (Egy jó videó '90-ből, amikor Uruguay ellen gólt szerző Schillacit szabályosan levágja a földre csapattársa).

A fölugrással kombinált levegőbe öklözést a romantikus rockzenészektől lesik el a focisták, a gólörömnek ez a típusa azóta is a kiegyensúlyozott, fegyelmezett focista jellemzője, alkalmanként kiegészül a csapattársnak adott ötössel (a német válogatottban még ma is pacsiznak!).

A focista egyéniség sajátos, de még alig koreografált gólörömét a nyolcvanas években ismeri meg a nézőközönség. Ma már nem tűnik túl eredetinek, de a gólöröm historikusai az 1982-es olasz-német döntőn, a taljánok második gólját kapásból bebombázó Marco Tardelli extázisát szokták emlegetni emlékezetes pillanatként, amikor Tardelli transzba esve, öklét rázva fut az olasz kispad felé, a kamera pedig hosszú pillanatokig követi az élete egyik legszebb pillanatával birkózó középpályást. Hasonló transzba esik egyébként az elődöntőben a németeknek gólt lövő fancia Giresse és Tresor is.

Nem maradhat ki a felsorolásból a mexikói Hugo Sanchez sem, aki a Real Madridban négyszeres spanyol gólkirály volt, csodás ollózós gólt is lőtt. Végigszaltózta gólörömében a nyolcvanas éveket, a műfaj klasszikusának számít.

Azok az idők gólvágói meg is elégszenek a gátlások nélküli transszal, a koreografált gólörömökre, a műfaj kivirágzására a kilencvenes évekig kell várni. Ekkoriban érik el első vb-sikereiket (góljaikat) az afrikai csapatok, illetve feltűnik a brazil válogatottban Bebeto.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?