Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

C. Ronaldo a bírót szidja

2006.07.06. 14:19
A játékvezetőt okolja Portugália kiesése miatt Cristiano Ronaldo. A csapat legtehetségesebb játékosa állítja, Jorge Larrionda nem volt tisztességes, saját és társai műeséseiről nem beszél. A franciák már az Olaszország elleni döntőre készülnek.
A francia labdarúgó-válogatott tagjai elsősorban csapatuk védekezését dicsérték a Portugália ellen 1-0-ra megnyert világbajnoki elődöntőt követően, míg a vesztes együttesnél balszerencsével és az uruguayi játékvezető tévedéseivel magyarázták a kudarcot.

Jogos volt a tizenegyes

A győztes gólt Zindedine Zidane szerezte büntetőből, Jorge Larrionda akkor fújta be a pontrúgást, amikor Ricardo Carvalho a tizenhatoson belül buktatta Thierry Henryt.

"Megvolt a kontaktus, elhúztam Ricardo Carvalho mellett a labdát, ő pedig megrúgott" - elemezte az esetet a csatár. A lassítások alapján meg kellett adni a büntetőt, Henry ugyan tovább tudott volna futni, ha nagyon akar, de Carvalho lába egyértelműen akadályozta.

Végül Scolari is elismerte

Portugál részről persze vitatták a jogosságát, Luiz Felipe Scolari edző keményen reklamált a negyedik bírónál, első nyilatkozataiban állította, tévedés történt, csak a meccs utáni sajtótájékoztatóra higgadt le.

"Kiegyenlített küzdelem volt, amelyet egy büntető döntött el, megtörténik az ilyesmi. A 11-es jogos volt, ugyanakkor nekünk is járt volna egy, Cristiano Ronaldo lökéséért. De nem akarok a játékvezetővel foglalkozni, Larrionda nagyon jó bíró, és tudja, mit akar " - mondta Scolari arra az esetre utalva, amikor szerinte Willy Sagnol ellökte játékosát. (Ha okosabb lett volna a fiatal támadó, talán büntető lesz az esetből, mivel a védő keze a háta felé tartott, de amint a francia ujjbegyei a vállához értek, akkora fejest ugrott, amivel - az eurosport.com tudósítása szerint -, "olimpiát lehet nyerni".

"Nem voltak jobbak a franciák"

Scolari nem ismerte el, hogy jobb lett volna a rivális, állította, a sportdiplomácia miatt jutottak a franciák a döntőbe: "Tudomásul kell venni, hogy kis ország vagyunk a futball térképén, egy ekkora nemzetnek nagyon nehéz világbajnoki döntőbe jutnia. Nem hiszem, hogy jobbak lettek volna a franciák."

Támadásban nem is voltak sokkal meggyőzőbbek, védekezésük viszont szenzációs volt, a portugáloknak egy igazi ziccerük adódott, azt is a francia kapus, Fabien Barthez hozta össze, amikor kipattant róla C. Ronaldo szabadrúgása. (Figo viszont közelről föléfejelt.) Volt még néhány jó távoli lövésük, meg rengeteg színészi megmozdulás: Cristiano Ronaldo többször, de Pauleta és Helder Postiga is megpróbálta átverni a bírót.

"Tisztességtelen bíró"

Mindig pontosan látszott a szándékuk, ennek ellenére C. Ronaldo nem szégyellte kimondani, a játékvezető miatt veszítettek: "Aki ért a futballhoz, láthatta, a bíró nem volt tisztességes. Úgy gondolom, jobbak voltunk a franciáknál, csak egyszerűen nem tudtunk a kapuba találni".

A közönség már a meccs elejétől fütyülte a színészeket, bár ez nem befolyásolt semmit. "A nézők folyamatos fütyülése egyáltalán nem zavart, nekem az a dolgom, hogy futballozzak, és segítsek a csapatnak" - mondta Cristiano.

A győztes gól szerzője, Zidane nem foglalkozott az ellenféllel, inkább újabb döntő megmozdulásáról beszélt: "Mindig nagy a nyomás egy büntető előtt, de ez végső soron pozitívan hat rám. Csupán arra gondoltam, mielőtt elrúgtam a labdát, hogy ha bemegy és hátul nem hibázunk, ott leszünk a világbajnoki döntőben".

Második vb-döntőjük lesz

Az aranylabdás világklasszis, valamint Fabien Barthez, Patrick Vieira és Lilian Thuram második vb-döntőjükre készülhetnek 1998 után. (A keretben volt akkor a jelenlegiek közül Thierry Henry és David Trezeguet is, de ők a fináléban nem léptek pályára nyolc éve.)

"Újra vb-döntőm lesz, egyszerűen felfoghatatlan. Különösen úgy, hogy 2004-es Eb után lemondtam a válogatottságot, így sokáig eszembe sem jutott, hogy itt lehetek majd" - nyilatkozta Thuram, aki tavaly ősszel tért vissza a nemzeti csapatba Zidane-nal együtt.

Elpusztíthatatlanok?

Vieira szerint újra a 34 éves védő lehet a győzelem kulcsa: "Hibátlanul védekeztünk. Amikor Thuram így játszik, egyszerűen elpusztíthatatlannak érzem a csapatot. Nagyon akarjuk a végső győzelmet, és biztos vagyok benne, hogy meg is szerezzük".

A döntőben Olaszországgol találkozik Franciaország vasárnap este 20 órakora, a berlini Olimpiai Stadionban.