Emília
18 °C
26 °C

C. Ronaldo a bírót szidja

2006.07.06. 14:19
A játékvezetőt okolja Portugália kiesése miatt Cristiano Ronaldo. A csapat legtehetségesebb játékosa állítja, Jorge Larrionda nem volt tisztességes, saját és társai műeséseiről nem beszél. A franciák már az Olaszország elleni döntőre készülnek.
A francia labdarúgó-válogatott tagjai elsősorban csapatuk védekezését dicsérték a Portugália ellen 1-0-ra megnyert világbajnoki elődöntőt követően, míg a vesztes együttesnél balszerencsével és az uruguayi játékvezető tévedéseivel magyarázták a kudarcot.

Jogos volt a tizenegyes

A győztes gólt Zindedine Zidane szerezte büntetőből, Jorge Larrionda akkor fújta be a pontrúgást, amikor Ricardo Carvalho a tizenhatoson belül buktatta Thierry Henryt.

"Megvolt a kontaktus, elhúztam Ricardo Carvalho mellett a labdát, ő pedig megrúgott" - elemezte az esetet a csatár. A lassítások alapján meg kellett adni a büntetőt, Henry ugyan tovább tudott volna futni, ha nagyon akar, de Carvalho lába egyértelműen akadályozta.

Végül Scolari is elismerte

Portugál részről persze vitatták a jogosságát, Luiz Felipe Scolari edző keményen reklamált a negyedik bírónál, első nyilatkozataiban állította, tévedés történt, csak a meccs utáni sajtótájékoztatóra higgadt le.

"Kiegyenlített küzdelem volt, amelyet egy büntető döntött el, megtörténik az ilyesmi. A 11-es jogos volt, ugyanakkor nekünk is járt volna egy, Cristiano Ronaldo lökéséért. De nem akarok a játékvezetővel foglalkozni, Larrionda nagyon jó bíró, és tudja, mit akar " - mondta Scolari arra az esetre utalva, amikor szerinte Willy Sagnol ellökte játékosát. (Ha okosabb lett volna a fiatal támadó, talán büntető lesz az esetből, mivel a védő keze a háta felé tartott, de amint a francia ujjbegyei a vállához értek, akkora fejest ugrott, amivel - az eurosport.com tudósítása szerint -, "olimpiát lehet nyerni".

"Nem voltak jobbak a franciák"

Scolari nem ismerte el, hogy jobb lett volna a rivális, állította, a sportdiplomácia miatt jutottak a franciák a döntőbe: "Tudomásul kell venni, hogy kis ország vagyunk a futball térképén, egy ekkora nemzetnek nagyon nehéz világbajnoki döntőbe jutnia. Nem hiszem, hogy jobbak lettek volna a franciák."

Támadásban nem is voltak sokkal meggyőzőbbek, védekezésük viszont szenzációs volt, a portugáloknak egy igazi ziccerük adódott, azt is a francia kapus, Fabien Barthez hozta össze, amikor kipattant róla C. Ronaldo szabadrúgása. (Figo viszont közelről föléfejelt.) Volt még néhány jó távoli lövésük, meg rengeteg színészi megmozdulás: Cristiano Ronaldo többször, de Pauleta és Helder Postiga is megpróbálta átverni a bírót.

"Tisztességtelen bíró"

Mindig pontosan látszott a szándékuk, ennek ellenére C. Ronaldo nem szégyellte kimondani, a játékvezető miatt veszítettek: "Aki ért a futballhoz, láthatta, a bíró nem volt tisztességes. Úgy gondolom, jobbak voltunk a franciáknál, csak egyszerűen nem tudtunk a kapuba találni".

A közönség már a meccs elejétől fütyülte a színészeket, bár ez nem befolyásolt semmit. "A nézők folyamatos fütyülése egyáltalán nem zavart, nekem az a dolgom, hogy futballozzak, és segítsek a csapatnak" - mondta Cristiano.

A győztes gól szerzője, Zidane nem foglalkozott az ellenféllel, inkább újabb döntő megmozdulásáról beszélt: "Mindig nagy a nyomás egy büntető előtt, de ez végső soron pozitívan hat rám. Csupán arra gondoltam, mielőtt elrúgtam a labdát, hogy ha bemegy és hátul nem hibázunk, ott leszünk a világbajnoki döntőben".

Második vb-döntőjük lesz

Az aranylabdás világklasszis, valamint Fabien Barthez, Patrick Vieira és Lilian Thuram második vb-döntőjükre készülhetnek 1998 után. (A keretben volt akkor a jelenlegiek közül Thierry Henry és David Trezeguet is, de ők a fináléban nem léptek pályára nyolc éve.)

"Újra vb-döntőm lesz, egyszerűen felfoghatatlan. Különösen úgy, hogy 2004-es Eb után lemondtam a válogatottságot, így sokáig eszembe sem jutott, hogy itt lehetek majd" - nyilatkozta Thuram, aki tavaly ősszel tért vissza a nemzeti csapatba Zidane-nal együtt.

Elpusztíthatatlanok?

Vieira szerint újra a 34 éves védő lehet a győzelem kulcsa: "Hibátlanul védekeztünk. Amikor Thuram így játszik, egyszerűen elpusztíthatatlannak érzem a csapatot. Nagyon akarjuk a végső győzelmet, és biztos vagyok benne, hogy meg is szerezzük".

A döntőben Olaszországgol találkozik Franciaország vasárnap este 20 órakora, a berlini Olimpiai Stadionban.