Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egyre kevésbé valószínű az olasz Eb-pályázat sikere

2006.07.08. 17:34
Annak ellenére, hogy csak decemberben döntenek a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínéről, az UEFA egyik neve elhallgatását kérő elöljárója szerint, az olasz bundabotrány hatása, nagyban befolyásolhatja a döntéshozókat.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyik illetékese szerint a bundabotrány miatt az olasz pályázat valószínűleg nem nyerheti el a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát, melyre többek között Magyarország Horvátországgal közösen kandidál.

Csak az a biztos, hogy nem az olaszok

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó elöljáró ugyan a neve elhallgatását kérte, ám annyit tudni lehet, hogy tagja az UEFA végrehajtó bizottságának, amely szavazni fog decemberben a kontinensviadal sorsáról.

"Tény, hogy az Eb idején már jócskán túl lesznek a botrányon, ennek ellenére szerintem az UEFA nem támogathatja az olasz szövetséget, még úgy sem, hogy a piszkos ügyekben érintett vezetőktől megszabadul. Nehéz helyzetben vagyunk, nem tudnám megmondani, melyik pályázat nyerné a szavazást, ha azt holnap tartanánk, az azonban biztos, hogy nem az olaszoké" - osztotta meg álláspontját a hírügynökséggel a vb-tag.

Moggi a keresztapa

Olaszországban május 5-én robbant ki a botrány, amelynek kulcsfigurája Luciano Moggi, a Juventus azóta már lemondott igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A már a római bíróság előtt álló ügyben a torinóiak mellett még három első osztályú klub - AC Milan, Fiorentina, Lazio -, valamint 26 klubvezető, játékvezető és asszisztens is érintett. A csapatokat illetően az ügyész alsóbb osztályba sorolást kért.

Vasárnap vb-döntő, hétfőn ítélet

A múlt héten kezdődött bírósági perben várhatóan hétfőn hirdetik ki az első fokú ítéleteket. Az olasz és a magyar-horvát pályázat mellett az ukrán-lengyel közös kandidálás van versenyben a kontinensviadalért, amelyről december 8-án dönt a végrehajtó bizottság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!