Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Zidane kapta a FIFA aranylabdáját

2006.07.10. 12:49
Kiállítása ellenére is Zinedine Zidane-t választotta a FIFA a világbajnokság legjobb játékosának, ő kapja a szervezet aranylabdáját. A díjat újságírók szavazása alapján ítélték oda, a második Fabio Cannvaro, a harmadik Andrea Pirlo lett. A BBC szerint a legtöbb újságíró már a döntő szünetében leadta voksát, még mielőtt Zidane-t kiállították volna.
Zinedine Zidane kapja a világbajnokság legjobb játékosának járó FIFA-aranylabdát, amit a tornára akkreditált újságírók ítéltek oda a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nevében.

A két dobogós világbajnok


Klikk a képre!

A győztes 2012 pontot kapott, a második és harmadik helyen az aranyérmes olasz válogatott két klasszisa, Fabio Cannavaro (1977) és Andrea Pirlo (715) végzett. Az ezüstérmes francia együttes kapitányát a döntőben kiállította a játékvezető, mert a 110. percében belefejelt Marco Materazzi mellkasába.

Élete utolsó meccsét így idő előtt fejezte be a középpályás, már hónapokkal a vb előtt bejelentette, visszavonul.

Elkapkodták

A BBC vb-tudósítója szerint a Zidane-szavazók legtöbbje a döntő szünetében adta le voksát a franciára, de a meccs után legtöbbjük már bánta. Hibájukat viszont nem javíthatták ki. Valószínűleg ez történt, ugyanis a FIFA honlapján meg sem jelent, ki kapta az aranylabdát, és a világbajnokság hivatalos oldalán sem lett vezércikk.

Nem a videóbíró döntött

Kiállításánál felmerült, a játékvezető videóbíró alapján döntött. Horacio Elizondo és az esethez közelebbi partjelzője sem látták a durva szabálytalanságot, a negyedik bíró figyelmeztette őket. Mivel a fejelés és a piroslap felmutatása között percek teltek el, valószínűnek tűnt, a partvonalnál helyezkedő tartalék bíró megnézte a monitorján az ismétlést, és ez után döntött.

A negyedik bíró a saját szemeivel látta

A FIFA ellenben ezt tagadja. "A negyedik játékvezető saját szemével látta az incidenst, és a fülhallgatón keresztül azonnal tájékoztatta a bírót és az asszisztensét is" - idézte a FIFA szóvivőjét, Andreas Herrent a skysports.com.

Az aranylabda-szavazás végeredmény
1. Zinedine Zidane (Franciaország) 2. Fabio Cannavaro (Olaszország) 3. Andrea Pirlo (Olaszország) 4. Patrick Vieira (Franciaország 5. Thierry Henry (Franciaország) 6. Gianlugi Buffon (Olaszország) 7. Gianluca Zambrotta (Olaszország) 8. Michael Ballack (Németország) 9. Miroslav Klose (Németország) 10. Maniche (Portugália)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!